Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Маскирани подпалиха печатната база на медията "Епок Таймс" в Хонконг (видео)

палеж печатница Епок Таймс Хонконг

(Епок Таймс)

Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

Четирима маскирани са подпалили печатната база на "Епок Таймс" в Хонконг в ранните часове на 19 ноември 2019 г., съобщи англоезичната версия на медията в деня на инцидента.

Това е четвъртата поред атака срещу международната медийна група, която от 2000 г. насам изобличава нарушенията на човешките права в континентален Китай, включително преследването на духовната практика Фалун Гонг и продължаващите шести месец продемократични протести в Хонконг.

"Епок Таймс" присъства в 22 държави в печатна форма, на 33 езика в електронен формат и е една от най-бързо разрастващите се медии в САЩ.

В интервю за англоезичната версия на "Епок Таймс", Черил Нг, говорител на хонконгското издание на медията, нарече случилото се "престъпление срещу свободата на медиите в Хонконг" и опит на китайската комунистическа партия (ККП) да сплаши група, отразяваща чувствителни за режима в Пекин теми.

Инцидентът се разразява около 3:40 часа сутринта в печатна база в район Цюен Уан, докато служители на медията подготвят току-що отпечатания нов брой на вестника за разпращане към градските павилиони.

Минути след като работниците отварят вратите на склада, четирима мъже, облечени в черно и носещи маски, нахлуват в сградата и насочват палки срещу работниците, крещейки на китайски: "Вие там! Не мърдайте!"

Наблюдателните камери показват как двама от мъжете държат палки, подобни на тези на полицаите в Хонконг, третият държи хартия, а четвъртият внася два контейнера, пълни със запалимо вещество, което после излива на пода, в близост до печатните машини и купища с вестници.

Един от мъжете запалва огън, след което четиримата се разбягват. Всичко продължава около две минути.

Пожарът активира противопожарните системи, а служителите гасят пламъците с пожарогасители. След това викат полиция и пожарна. Районната полиция провежда разследване.

"Фактът, че двама от извършителите носят черни дрехи, подобни на тези на протестиращите в Хонконг, ни говори за тактиката на ККП да настройва хората едни срещу други", каза още Нг.

По думите на Гуо Дзюн, директор на хонконгското издание на медията, ККП вероятно се опитва да натопи протестиращите за палежа, така както протестиращите обвиняват режима в сътрудничество с местните китайски триади за сплашване и нападения срещу протестиращи и организатори на протеста.

В полза на "Епок Таймс" се застъпи Алън Ленг, бивш член на Законодателния съвет на Хонконг и председател на Хонконгската гражданска партия. Ленг призова "злодеите, отговорни за инцидента, незабавно да прекратят дейността си, или в противен случай рискуват да станат обществен враг на Хонконг".

По-рано тази година, вестникът "Епок Таймс" беше масово изтеглен от магазините "7-Eleven" в Хонконг без каквато и да било причина. Според Седрик Алвиани, директор за Източна Азия на "Репортери без граници", единственото обяснение е натиск от ККП.

През септември 2006 г., компютърен техник, работещ за хонконгското издание на "Епок Таймс" е отвлечен от агенти по сигурността в град Джухай, китайската провинция Гуандун. Те го притискат да подпише изявление, че ще действа като специален агент за ККП.

През февруари 2006 г., група мъже влизат с взлом в печатната база на "Епок Таймс" в Хонконг и се опитват да потрошат машините. През октомври 2012 г. вратата на печатната база е намерена повредена. През декември 2012 г. седем мъже се опитват да влязат в базата, но избягват след сигнал до полицията.

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!