Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов законопроект ще спира гражданите на Великобритания от трансплантационен туризъм

митинг пресконференция Фалун Дафа Великобритания

(ИЦФДБ)

Нов законопроект на британския парламент ще наказва граждани на Обединеното кралство, пътуващи зад граница с цел трансплантация на орган, придобит без позволение от донора.

Текстът, предложен от лорд Хънт от Лейбъристката партия, е изменение на раздел 32 от Закона за присаждане на човешки органи на Кралство Великобритания от 2004 г., който забранява търговската дейност с човешки тъкани с цел трансплантация.

"Хора от други държави плащат огромни суми, за да пътуват до Китай, където могат на практика да си поръчат орган", каза лорд Хънт пред телевизия NTD. "Това е шокиращо. Моят текст цели да спре хора от Великобритания да правят това."

След като мина успешно на първо четене в Камарата на лордовете на 23 октомври 2019 г., сега проектозаконът чака да бъде разгледан на второ четене в същата камара. При одобрение, ще се придвижи в Камарата на общините, и накрая трябва да получи кралско одобрение, за да стане официален закон в страната.

Допълнителни изисквания

Предложеният от лорд Хънт текст добавя изисквания към операциите за трансплантация на органи: ако органът е дарен, пациентът трябва да получи специално съгласие от живия донор или негов пряк наследник. Това трябва да стане преди пациентът да планира пътуване извън Великобритания, целящо присаждане на органа.

В случай, че органът не е дарен, на пациента се забранява да придобива органа посредством финансова или друг вид компенсация.

За пациенти, на които внесен от чужбина орган се присажда във Великобритания, проектозаконът предвижда същите изисквания като за органи, придобити на територията на Великобритания.

Законът ще важи за граждани на Великобритания, живеещи в и извън страната, граждани с местоживеене във Великобритания и поданици на Великобритания зад граница.

Наказания

Пациент, комуто присадят орган, неотговарящ на изискванията на закона, както и замесените в операцията за трансплантация, ще бъдат наказвани на територията на Великобритания. Ако бъдат съдени от нисшестоящ съд, нарушителите може да получат до 12 месеца затвор и/или глоба.

Ако бъдат съдени от висшестоящ съд, нарушителите може да получат присъда до 9 години затвор и/или глоба.

С цел проследяване на потенциални престъпления, законопроектът предписва лекари и медицински експерти да поддържат регистър с всички случаи на британски граждани, подложили се на операция за трансплантация извън страната, и да докладват такива случаи на Националната здравна служба "Кръв и Трансплантация".

Причина за законопроекта

Злоупотребите с органи от осъдени на смърт затворници и от затворници на съвестта в Китай са гореща тема по цял свят през последните няколко години.

Миналия юни, базиран в Лондон международен трибунал обяви, че в държавни китайски болници убиват последователи на преследваното от комунистическата партия духовно движение Фалун Гонг, както и мюсюлмански уйгури и тибетци, с цел да продават органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Около 1,5 милиона затворници на съвестта може да са жертвите на този нов вид геноцид в периода 2000-2016 г. и бизнес, оценяван на над 1 милиард щатски долара годишно, посочва докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.).

Израел, Испания, Италия, Норвегия, Белгия и Тайван вече приеха закони, които ограничават достъпа на своите граждани до присаждане на органи в китайски болници.

Европейският парламент и Американският конгрес приеха през 2016 г. резолюции, осъждащи насилственото отнемане на органи в Китай от последователи на Фалун Гонг.

Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

За продан: китайски органи

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!