Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тежко болна жена, затворена за убеждения, умира 12 дни след освобождаването й

(Minghui.org) Семейството на г-жа Джао Чунян трябвало да търси линейка, за да я вземе от затвора на 16 юли 2018 г. Тя загубила над една трета от телесното си тегло и не е била в състояние да ходи. Живеещата в Джигси Сити почива на 28 юли на 65-годишна възраст.

Смъртта на г-жа Джао е трагичен край на годините безмилостно оношение, което тя претърпява заради отказа си да се отрече от Фалун Гонг, духовна практика, преследвана от китайския комунистически режим. Тя е арестувана многократно заради убежденията й и е била хвърляна два пъти в лагер за принудителен труд в период на четири години между 2000 г. и 2011 г. За последен път тя е арестувана на 11 юли 2013 г. и три месеца по-късно е осъдена на 5 години затвор без съответен съдебен процес. Местен съдия просто е прочел на глас присъдата срещу нея в местния център за задържане.

Г-жа Джао преди последния й арест

След освобождаването й от затвора, г-жа Джао е била много слаба и изтощена, и с липсващ преден зъб, който е бил изтръгнат по време на насилствена процедура за хранене с неизвестни субстранции.

Г-жа Джао е хрърлена в женския затвор в провинция Хейлонгджиянг през ноември 2013 г. Тя и други лишени от свобода практикуващи Фалун Гонг често са били принуждавани да тъпчат с крака или сядат на хартия, на която е написано името на създателя на Фалун Гонг.

Нейна съкилийничка, Ду Сяоокия, принуждавала г-жа Джао да седи неподвижно на малка пейка от 5 ч. сутринта до 10 ч. вечерта всеки ден, в продължение на повече от два месеца. Охраната не само не спирала Ду, но я насърчавала, както и останалите затворници, да продължават да злоупотребяват с г-жа Джао, като им обещавала намаляване на присъдата.

Г-жа Джао казала на семейството си: "На 6 февруари 2014 г. затворничката Тяо Янру подстрека друга затворничка, на име Уан Нин, да ме бие със закачалки за дрехи. Уан ме удряше толкова силно, че разби две закачалки. Тя също така ми драска лицето с пластмасова четка. Лицето ми стана много подуто. На следващия ден Тяо ме би с картонена тръба многократно, казвайки, че тръбата няма да остави външни наранявания, както закачалките или четките правят. Тя също не ми позволи да спя или да използвам тоалетна. В един момент успях да избягам до тоалетната, но бях итеглена от там. Трябваше да уринирам в панталоните си."

Според инсайдъри, г-жа Джао е била лишавана от сън в продължение на 20 дни, започвайки от 6 февруари 2014 г. Тя станала изключително дезориентирана и била подведена да се подпише на изявление, според което се отказва от вярата си. След като съзнането й се прояснило, тя написала на 6 март 2014 г. официално, отменящо предишното й изявление. Затворничката Тян отказала да приеме новото изявление и я разпитвала откъде е намерила химикал и хартия, за да го напише. След това г-жа Джао отново написва изявлението си, този път на стената. Но охраната на затвора я обвинила, че е изцапала стената, и наредила на затворниците да я измъчват още повече.

Г-жа Джао разказвала какво се е случило с нея: "През март 2014 г. Уан Нин ме сграбчи за косата и започна да излива студена вода на главата ми. Беше март и беше все още много студено. Пуловерът ми се намокри и не можех да спра да треперя. Но тя не ми позволи да се преоблека и ми заповяда да стоя мирно и да не мърдам. Тя и другите затворници често ме вкарваха в стая без камери за наблюдение. И тогава всички ме биеха заедно. Дори и не си спомням колко пъти ме биха."

Г-жа Джао също е споделила как са й давали непознати субстанции, които са съсипали здравето й. "Казваха, че съм болна и трябва да взема лекарство. Отвориха устата ми и извадиха един от зъбите ми. Надзирателката Шяо Шуфен (Xiao Shufen, значка номер 230355) постоянно ме наблюдаваше. За да се увери, че субстанциите са напъхани в устата ми по два пъти на ден. Имах диария всеки път, след като ми беше дадена субстанция. Преди да разбера се оказах в състояние да не задържам нищо. Тяо Янру ме обвини, че отказвам да се храня. Отвърнах, че техните изтезания са навредили много на здравето ми."

Г-жа Джао продължила да повръща и да става все по-слаба и по-слаба. В крайна сметка тя е изпратена за проверка през октомври 2016 г. и е диагностицирана с чернодробна киста. Тя е оперирана за отстраняване на кистата.

Семейството й се опитвало да я посети много пъти в затвора, но винаги им е било отказвано. В края на октомври 2016 г. обаче нейното семейство получава спешно известие, с което ги призовават незабавно в болница Джонгзин в Харбин. Когато отиват там, г-жа Джао вече не може да се храни или да ходи. Тя дори има затруднения да диша и да говори.

Уан Шаншан, тогава началник на затвора "Клон девет", където е г-жа Джао, по-късно изпраща многократни текст съобщения на сина на г-жа Джао, искайки пари за покриване на медицинските разходи на неговата майка. Младият мъж дава на Уан и на приятеля му, Джу Кюминг, пари в брой при всяко последвало посещение. Но двамата от охраната не освободили г-жа Джао, както обещали, дори след като синът й им заплатил 26 000 юана. След това те поискали по 260 юана на ден, за да покрият разходите по болногледачите на г-жа Джао, като казали че в противен случай нейното семейство трябвало да се грижи за нея. Синът на г-жа Джао отвърнал, че ще се грижи за майка си, но двамата пазачи променили решението си и му отказали.

Източник/ци: http://en.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!