България заприлича на латиноамериканска страна по качество на живот


Една страна, която добре задоволява основни нужди на населението си, но има спорни основи за благосъстоянието му и не я очакват много оптимистични перспективи за бъдещето. Тя е европейска държава, но слиза тази година в група, доминирана от латиноамерикански страни.

Така изглежда България в годишния Индекс за обществен напредък, изработен от базираната във Вашингтон неправителствена организация Social Progress Imperative. Тя събира данни от 51 показателя за състоянието на едно общество - от достъпа до тоалетни в жилищата до медийна свобода и качествени университети - за да покаже в какво състояние са и какви са перспективите за близо 150 държави по света. Индексът е изработен съвместно с "Делойт", които са стратегически партньор на организацията.

Предоставяме на хората, взимащи решенията в едно общество, както и на обикновените граждани възможно най-добрите данни за състоянието на обществата им и околната среда, в която живеят, за да им помогнем да подредят приоритетите си и да ускорят прогреса на страните си, казват от организацията.

За 2019 г. авторите поставят България на 43-о място от 149 страни в индекса и на 51-о по БВП, измерено през покупателна способност на населението.

Основните проблеми пред човечеството - достъп до чиста вода и санитарни условия, лични права и изхранване и елементарна медицинска помощ.

Основните проблеми пред човечеството - достъп до чиста вода и санитарни условия, лични права и изхранване и елементарна медицинска помощ.

Страната е член на най-богатия клуб от държави в света, какъвто представлява Европейският съюз с 28 членки. Но в случая акцентът не е върху това какво могат да си купят българите и какво биха могли да постигнат с такива доходи, а как усещат всекидневието си, свободни ли са, зависили нещо от избора им, могат ли да постигнат мечтите си. При това икономическата част е взета на средна основа, без да се отчита социално разделение между много богато малцинство и изпитващо всекидневни затруднения мнозинство.

Поради това профилът на България е изработен в сравнение не със скандинавските страни или с Германия, най-голямата икономика в Европа, а с 15 такива държави, които имат сходен на българския БВП на глава от населението, измерен през покупателната способност. В групата за сравнение европейски са само Сърбия и Черна гора, а останалите са Иран, Мексико, Аржентина, Беларус, Барбадос, остров Мавриций, Ботсвана, Туркменистан, Тайланд, Уругвай, Коста Рика, Китай и Доминиканска република.

Норвегия например, която е под №1, е сравнявана със САЩ, Холандия, Дания, Швеция, Австрия, Германия, Белгия, Швейцария, Обединените арабски емирства, Канада, Исландия, Ирландия и Сингапур.

Близо до нас е Румъния - тази година на място 45, което е слизане надолу в индекса и най-ниската позиция за страна от ЕС (и заедно с България попада в трета група държави, предимно от Латинска Америка). Доходите и покупателната способност на румънците растат, но страната има проблем със здравеопазване, достъп до основно образование, питейна вода и санитарни условия. Унгария (39) и Хърватия (38) са страните от ЕС пред България.

Разпределението на 149 държави в 6 групи в индекса за 2019 г. България е в трета група.

Разпределението на 149 държави в 6 групи в индекса за 2019 г. България е в трета група.

Оценката в първата категория - за задоволяване на основни нужди на населението - отрежда на страната съвсем приличното 42-о място в света и индекс от 89.59 (при максимален 100 единици), като средният световен показател е 67.50 единици.

Най-добрият показател тук е личната сигурност (34 място в света), измерена през дял на предумишлените убийства, оценката на хората за нивото на престъпност, политически убийства и изтезания и смъртни случаи в транспортни злополуки.


Световната класация в Индекса за обществен напредък
Сравнително добре изглежда България и при хранене и елементарна медицинска грижа (42-о място в света), най-вече заради смъртните случаи от инфекциозни заболявания (23-о място). Но в тази категория е и 51-о място по смърт при раждания.

Българите вероятно ще се изненадат, че са поставени на 45-о място в света по поне елементарен достъп до питейна вода и на 82-о по достъп до елементарни санитарни обекти. На 67-о място е оценено качеството на жилищата и макар всички да имат достъп до електричество, качеството на мрежата и услугата е като за страна на 71-о място в света. Мръсният въздух - проблем, за който продължават споровете в България, тук получава незавидната 70-а позиция по брой смъртни случаи, причинени от това явление. Също 70-о място е дадено и за достъп до чисти горива и технологии за готвене.

Във втората група критерии, оценяващи основите за благосъстояние на обществото, България е на място 52 в света. По нито един показател тя не се представя по-добре от латиноамериканските страни, по 14 показателя тя е в рамките на очакваното, а по 6 дори се представя по-зле.

Тук има показатели като грамотност на възрастното население (50) и посещаемост на основно образование (90), както и достъп до качествено образование - 64-о място в света. Оценката за достъп до информация и комуникации е като за страна на 50-о място. Но България е 63-а по потребители на интернет и чак 90-а по цензуриране на медиите.

Доста назад в класацията е мястото по здраве - перспективата на 60-годишните българи да живеят продължително е като за страна на 81-о място в света, предотвратимите смъртни случаи от незаразни заболявания са толкова много, че България е на 122-о място и дори по достъп до качествено здравеопазване тя е на 48-а позиция.


Оценката за България по 51 показателя
Качеството на околната среда на българите е като за жители на страна на място 78 в света. Основната причина е мръсният въздух - по смъртни случаи, приписвани на това, което дишаме извън домовете и работните места, България е поставена на 112-о място, а по парникови емисии - на 83.

Последната група критерии засягат перспективите за българското общество и тук България се представя по-добре от сходните 15 страни само по два - защита на работната ръка със закони и регулации и равенство на политическата власт между двата пола. Но ако си беден или принадлежиш към определена обществена група в България, шансовете за достъп до власт намаляват (55 и 51 място съответно).

Тук, изглежда, не е и най-перспективното място за образование (61-о място по достъп до модерни форми), включително защото по дял на гимназистите, продължаващи в световноизвестни университети (т.е. имащи достъп до най-доброто академично образование в света), страната е на място 65, а по оценката в глобални класации на български университети - на 72-о място в света.

Ниско като за европейска страна е оценката и за шансовете за развитие, които дават личните права (53), а направо стряскащо изглежда 82-о място по свобода да кажеш какво мислиш.

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...