БРИКС изпревари Г7 по икономическа мощ, открива банка в Москва

брикс1574157190_0

Групата БРИКС, която обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка вече има по-голям стопански обем от Г7 – групата, която след Втората световна война обединяваше седемте най-големи икономики и така повече от 7 десетилетия.

Това съобщи руският президент Владимир Путин по време на срещата на петте гиганта, която се състоя в Бразилия.

В Г 7 пък влизат САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада. В Топ 10 на глобланите икономики от Клуба на богатите в следващите 10 години ще отпаднат 4 от 7-те членове. В челната десетка ще останат само САЩ, Япония и Германия.

След броени месеци, през новата 2020 година в Москва се открива Банката на БРИКС. Тя ще бъде алтернатива на Световната банка и също като нея ще финансира икономики и проекти в цял свят.

Това е и най-големият общ план на петте гиганта. Целта е да се отслаби ролята на долара като основна валута в света, като вече държавите от БРИКС са преминали на разплащания в национални валути, които ще се задълбочават и ще нарастват по обем.

Путин заяви, че Русия ще предложи актуализиране на стратегията за развитие на БРИКС, за да се вземат предвид промените, които се случват в света.

Путин беше попитан от журналисти как оценява значението на факта, че догодина страните от ОНД ще участват в срещата на върха на БРИКС в Русия.

“Що се отнася до стойността (на такава среща – бел. ред.), то можем с основание да приемем, че Русия е една от страните-основатели на тази организация, тъй като всичко започна в Санкт Петербург. Ние предложихме да се съберат тримата президенти на Русия, Индия и Китай, така възникна RIC, след това се присъедини Бразилия, след това Южна Африка и най-накрая се формира и в Русия.“, каза руският президент на пресконференция след срещата на върха на БРИКС.

Путин отбеляза, че Русия приема тази организация по най-сериозния начин. “Що се отнася до поканите към други страни, това е често срещана практика … Ние бяхме инициаторите за приемането на стратегията за развитие на БРИКС до 2025 г. Предвид бързо променящата се ситуация в света, вярваме, че е дошло време за актуализиране на тази стратегия. Това също ще бъде едно от нашите предложения.”, заключи Путин.

На срещата на организацията догодина, която ще се състои в родния му Санкт Петербург руският президент Путин е поканил и държавите от Евразийския съюз и други партньори да се присъединят като наблюдатели към конференцията на петте гиганта.

19 минути

Източник/ци: http://onovini.eu/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни