БРИКС изпревари Г7 по икономическа мощ, открива банка в Москва

брикс1574157190_0

Групата БРИКС, която обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка вече има по-голям стопански обем от Г7 – групата, която след Втората световна война обединяваше седемте най-големи икономики и така повече от 7 десетилетия.

Това съобщи руският президент Владимир Путин по време на срещата на петте гиганта, която се състоя в Бразилия.

В Г 7 пък влизат САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада. В Топ 10 на глобланите икономики от Клуба на богатите в следващите 10 години ще отпаднат 4 от 7-те членове. В челната десетка ще останат само САЩ, Япония и Германия.

След броени месеци, през новата 2020 година в Москва се открива Банката на БРИКС. Тя ще бъде алтернатива на Световната банка и също като нея ще финансира икономики и проекти в цял свят.

Това е и най-големият общ план на петте гиганта. Целта е да се отслаби ролята на долара като основна валута в света, като вече държавите от БРИКС са преминали на разплащания в национални валути, които ще се задълбочават и ще нарастват по обем.

Путин заяви, че Русия ще предложи актуализиране на стратегията за развитие на БРИКС, за да се вземат предвид промените, които се случват в света.

Путин беше попитан от журналисти как оценява значението на факта, че догодина страните от ОНД ще участват в срещата на върха на БРИКС в Русия.

“Що се отнася до стойността (на такава среща – бел. ред.), то можем с основание да приемем, че Русия е една от страните-основатели на тази организация, тъй като всичко започна в Санкт Петербург. Ние предложихме да се съберат тримата президенти на Русия, Индия и Китай, така възникна RIC, след това се присъедини Бразилия, след това Южна Африка и най-накрая се формира и в Русия.“, каза руският президент на пресконференция след срещата на върха на БРИКС.

Путин отбеляза, че Русия приема тази организация по най-сериозния начин. “Що се отнася до поканите към други страни, това е често срещана практика … Ние бяхме инициаторите за приемането на стратегията за развитие на БРИКС до 2025 г. Предвид бързо променящата се ситуация в света, вярваме, че е дошло време за актуализиране на тази стратегия. Това също ще бъде едно от нашите предложения.”, заключи Путин.

На срещата на организацията догодина, която ще се състои в родния му Санкт Петербург руският президент Путин е поканил и държавите от Евразийския съюз и други партньори да се присъединят като наблюдатели към конференцията на петте гиганта.

19 минути

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...