Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Александър Дугин: Ликвидацията на НАТО ще е от полза на Америка. Ако Америка е просто велика, силна, просперираща, но национална, а не глобалистична държава, както Тръмп иска да я направи, тогава ще бъде един от най-добрите съюзници за Русия

/Поглед.инфо/ Джо Байдън, кандидат за президент на демократите и бивш вицепрезидент на САЩ, изрази увереност, че НАТО скоро ще се срине като военно-политическа единица, ако Доналд Тръмп бъде избран отново. Според него действащият президент провежда безобразна външна политика, пренебрегвайки интересите на американските съюзници, което застрашава американското влияние в Европа. Какво ще се случи с основната държава в Западното полукълбо, ако тя отново бъде оглавена от Доналд Тръмп, Ще разберем от доктора на политическите науки, професор, лидер на Международното евразийско движение и баща на руската школа по геополитика Александър Дугин.

- Александър Гелиевич, наистина ли всичко е толкова лошо за НАТО? Не може ли да се спаси?

- Струва ми се, че това е структура, която е просто обречена на разпад - със или без Тръмп. Заедно с него това ще се случи по-бързо. Президентът на Съединените щати много последователно и разумно предлага да се премине от Америка - глобалният доминант към Америка - националната държава. Това означава преразглеждане на отношенията както с противниците, така и със съюзниците.

Преходът към нова политика означава ли, че САЩ вече не са в състояние да управляват света?

- За мен това е съвсем очевидно. Те нямат теоретични основи или военно-политически възможности за това, следователно НАТО просто губи своето значение като геополитическо измерение, особено когато започват да се разкриват противоречията между Съединените щати и Европейския съюз. И Тръмп в това отношение е просто една крачка напред. Той предлага на своите граждани да заемат достойното си място в многополюсния свят и да не се съсредоточават върху въображаемото световно лидерство, което отдавна нямат.

Тоест, можем ли да кажем, че Байдън в това отношение е представител на реакционната международна американска политика?

„Той и неговите привърженици-глобалистите се опитват да върнат Съединените щати по пътя на налагането на собствената им хегемония на света и плашат НАТО с разпадане, за да отклонят своите избиратели от действащия президент. Всъщност, колкото повече се карат с Тръмп, толкова повече американците-патриоти, неглобалисти - в крайна сметка ще заемат негова страна. Премахването на НАТО ще бъде много положително развитие за целия свят, включително за самата Америка.

Това означава ли, че, например, на базата на Европейския съюз ще се формират нови военно-политически блокове?

Разбира се, че да. Мисля, че в бъдеще ще бъде създадена единна европейска армия, тогава Турция ще напусне НАТО. Тя приближава това решение, както виждаме от събитията в Сирия, и в резултат на това ще има няколко регионални военно-политически блока в света, вместо един глобален, който ще бъде от полза за всички.

Сривът на НАТО ще се превърне ли в новата най-голяма геополитическа катастрофа, както някога е разпадането на Съветския съюз?

Този паралел е много подходящ. Ако погледнем глобалистичната система и я сравним със съветската, се оказва, че Обама действа като Горбачов, а Тръмп - в ролята на Елцин, който завършва демонтажа на съществуващия световен ред. И така, образно казано, условните „90-те години“ започват за Америка - ерата на отделянето на ядрото на имперското образувание, което беше Съветският съюз и каквото е НАТО, от останалата част от заобикалящата го структура. Така Съединените щати ще бъдат само една от държавите в многополюсния свят, каквато навремето става Руската федерация, като се изключиха от останалата част от масива държави, съставляващи СССР. Само че ние своето с нашия Елцин вече го оплакахме, а сега техният ред да плачат тепърва настъпва.

Възможно ли е да се предвиди точно кога ще се случат предвидените от вас събития?

Поставянето на срокове в геополитиката е неблагодарна задача. Тази наука може да говори за това какво ще се случи, къде ще се случи и дори как ще се случи, но не и за това кога ще се случи. Времето става упорито в ръцете на геополитика - никой от нас не може да каже как точно ще се държи. Но времето не може да се измъкне от значенията на историята, от географската определеност и от глобалните тенденции. Отдавна забелязвам, че опитите да се предаде на геополитическия анализ, който е най-точният, конкретен времеви аспект, винаги водят до провал, така че не мога да дам точна прогноза кога НАТО ще се разпадне. Но съм абсолютно сигурен, че това ще се случи рано или късно.

Колко ще се забави този процес, ако глобалистите, водени от Байдън, спечелят изборите?

Не мога да кажа със сигурност дали Байдън може да забави разпадането на НАТО. Във всеки случай просто ще забави неизбежното. Той обаче не е сам в това, той е част от елит, който е свикнал да живее в глобалистичен еднополюсен свят и този елит ще продължи да се бори за поддържане на хегемония и либерализъм като доминираща световна идеология. Елитът е силен, има сериозни позиции в американската политическа и икономическа система и това не може да се пренебрегне.

И ако този елит спечели, как това ще се отрази на отношенията с Русия?

Поредният кръг на конфронтация ни очаква: силите на глобалистите ще се опитат да потушат проявите на руския суверенитет, който всъщност не е насочен срещу НАТО - Русия просто иска да бъде независима. Но дори това е неприемливо за глобалистичната идеология, тъй като самата ѝ същност противоречи на всякакви прояви на независимост. Така че идеята за запазване на НАТО в сегашния смисъл срещу СССР, а след това за укрепване на еднополюсния свят, разбира се, е антируска по своята същност, докато можем само да приветстваме трансформацията. Ние или искаме да бъдем в НАТО, но тогава това ще бъде съвсем различна организация, или искаме този блок изобщо да не съществува и на негово място ще има няколко по-малки блока, с които можем да изградим конструктивен диалог.

Америка не е наш враг, обобщава Александър Дугин, тя е хегемонията на Запада. Ако Америка е просто велика, силна, просперираща, но национална, а не глобалистична държава, както Тръмп иска да я направи, тогава ще бъде един от най-добрите съюзници за Русия.

Превод: В.Сергеев

Източник/ци: https://pogled.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!