Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гответе се да платите сметката: Европа поиска от Борисов да върне почти 11 милиона лева

Забавяне на дейностите по строителството на новия обход на Габрово може да се окажат причина за връщане на евросредства от страна на държавата. Европейската комисия вече е започнала процедура по налагане на финансова корекция в размер на 5.67 млн. евро или около 11 млн. лева.
В писмо по запитване на депутати от БСП транспортният министър Росен Желязков пояснява, че пътят е почти готов, като Агенция “Пътна инфраструктура” е поела ангажимент да бъде пуснат до края на ноември тази година. Обходният път на Габрово е част от европейския коридор IX, който минава през Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис. Прогнозната стойност на проекта е 130 млн. лв.
За да не загуби финансирането, държавата раздели обхода на фази и изпрати молба до ЕК да прехвърли средствата от периода 2007 – 2013 година към периода 2014 – 2020. Молбата беше приета, но условието беше пътят да е готов до края на миналата година.
Според ЕК обаче заради забавянето трябва да бъде възстановено еврофинансирането. В проектът има и пари от бюджета в размер на близо 2 млн. лева.
Желязков обяснява забавянето с откриване на археологически обект, което е наложило поредното удължаване на срока за приключване на проекта – до 26 ноември 2019 година.

В началото на август България е изпратила писмо до ЕК, в което съобщава докъде е стигнал проектът и предлага на комисията да преразгледа процедурата за налагане на финансова корекция. “Имаме неформално уверение от европейските служби, че при завършване на обекта за “Обход на гр. Габрово” в рамките на 2019 г. финансовата санкция по проекта ще бъде оттеглена”, завършва отговора си Росен Желязков.
Физическото изпълнение на обекта е 92%. По трасето се работи при пълна мобилизация. Завършена е конструкцията на най-голямото стоманобетоново съоръжение в страната, с дължина 640 м и отвор 160 м. Мостът се изпълнява по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката долина на р. Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово. По тази технология се изграждат мостове с най-големи отвори и това е третият такъв у нас след виадукта на 48-ми км на АМ „Хемус“ и виадукта на пътя Подкова – Маказа, разясниха по-късно от АПИ.
В тунела на обходния път се изграждат системите за безопасност и се изпълняват довършителни работи. Полагат се асфалтови пластове, изградени са отводнителните съоръжения и окопи, бетоновите бордюри, пътните банкети, монтирани са предпазни еластични огради. Българската държава е декларирала пред Европейската комисия, че предвид напредналия етап от изграждане на обхода, мобилизацията на изпълнителя и оставащите видове строително-монтнажни работи, обходният път ще приключи в срока, който е посочен, а именно края на ноември 2019 г.
Обходният път на Габрово е приоритетен проект за България и натрупаното с годините закъснение заради продължителното обжалване от екологични организации на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, откритите археологически обекти и т. н., е преодоляно и са предприети всички действия за завършването на проекта без финансови санкции, посочват от пътната агенция.

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!