След 30 години демокрация комунистическият бизнес си поиска медии като в Северна Корея

.

Тогава беше така. А сега? Сега така е в Северна Корея...

На форум в столицата бизнесмени заявили: Българите няма да напускат толкова масово страната, а тези в чужбина биха се върнали, ако медиите у нас дават по-достоверна картина за местната икономика и успехите на бизнеса.

Сериозно обвинение на мероприятие под надслов: “Да извадим успеха от анонимност”. Организатор е Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Изказалите се и ръкопляскалите им без съмнение са сериозни, умни и находчиви хора с добри доходи, а някои направо богати.

Един от тях заявил гордо, че малцина знаят, че първите две пера в българския износ са машиностроенето и автомобилостроенето, както и електротехниката и електрониката. Същият човек попитал: „Черногледството официална религия ли е в България? Успехът вдъхновяващ пример ли е или е плод на завист и повод за обяснения, че всичко е резултат от нагласени обществени поръчки? Всеки успех се обяснява с нагласени поръчки или с куфарчета, което е обида за огромното мнозинство почтени, талантливи български предприемачи“.

Ами има и куфарчета, има и уредени обществени поръчки, има и завист и омраза - има ги. Този господин не знае ли за тях? Къде е живял досега? Има и честни бизнесмени, но тяхното ходене по мъките само потвърждава лошия климат и среда.

Много примери мога да дам на този възмутенбизнесмен, но ще се постарая да припомня най-важното.

Почтените и талантливите предприемачи постигат нещо тук въпреки системата и безбройните пречки, които срещат. „Въпреки“ е ключовата дума…

Нататък… Съотношението на доходите на най-богатите и най-бедните 20% (квинтил) от населението в България достигна рекордните 8.2 пъти през 2018 г. Данните са на Евростат. Страната ни официално е обявена за лидер в класацията по подоходно неравенство в ЕС след 5 години отчитан ръст на икономиката. Самото неравенство е определено като „критично“.

На последно място сме по стандарт на живот в ЕС. Така е вече 11-та година, откакто сме членове на съюза – данни на Евростат, БАН и НСИ.

Но сме първи по смъртност и заболеваемост. Първи по неграмотност. Насилие в училище и семейството. Първи по нисък праг на възрастта за пушене и употреба на дрога.

Данните от края на септември сочат, че под прага на бедността у нас са 1 663 668 души. От няма и 7 милиона население!

Медиите ли са виновни за това дередже? Единайсет години страната е на дъното и нито управлението, нито икономиката променят нещо. Нека бизнесът обясни на тези близо 1,7 млн души, че всичко е цветя и рози. Може някой да се върже, гледайки колоните с отиващи на почивка в Гърция българи. И защо отиват там тези 5%, които могат да си го позволят? Отговорът отново е в бизнеса, а не в медиите.

Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат. В периода 2007-2017 г. общият обем на чуждестранните инвестиции у нас остава непроменен - около 18 млрд. лв. Върхова е била 2008 г., когато те са 24 млрд. лв., при това най-много са местните инвестиции, т.е. на български предприемачи.

Защо после нещата тръгват надолу? Това трябва да кажат хората от бизнеса - ясно и високо. Но кой знае защо не го правят. И тогава се ражда идеята да бъдат нарочени медиите, като приносители на неприятни вести.

А цифрите са безмилостни. За 10 години преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г. Това е положението. Дори средствата от емигрантите са повече от преките инвестиции. И това ли медиите трябва да крият?  

Списъкът на чуждите инвеститори, които са си тръгнали от страната през последните три години е дълъг поне колкото от Бояна до Подуенската гара…  

Внушението, че хората напускат България, защото медиите не отразяват успехите в икономиката, е удобно не толкова за бизнеса, колкото за управляващите. И е много опасно. Репортажите от поредната отрязана лента на поредния цех за кабели, седалки или пластмасови стопове и мигачи са първа новина в немалко медии. Въпросните цехове често се представят като огромни заводи, а правителството и управляващите са сочени като съзидатели на светлото бъдеще. Но бедните не намаляват. Защо?

Защото това са съпътстващи производства, реализирани от подизпълнители. Не че е лошо, но подобно нещо се случва навсякъде – от Етиопия през Перу до Камбоджа.

Големият проблем в България е корупцията, но на въпросния форум тази тема очевидно е била нежелана. Корупцията обхваща хора от най-високото ниво на държавата до най-ниското, където бедни хора си продават гласовете, за да оцелеят няколко дни.

Да не забравяме и ужасната бюрокрация, тромавите административни процедури, разбитото гражданско общество, неефективното правораздаване. Липсата на справедливост демотивира гражданите, превръща ги в пасивни свидетели на всичко, което се случва.

Това, че медиите недостатъчно отразяват постиженията на икономиката, е гадна лъжа. Пише се и се показва нещо, което го има. За съжаление статистиките за реалния живот не са розови, каквито ги виждат от властта и бизнеса. Няма как да привлечеш хора, които живеят, учат и работят в правови държави, където има не само върховенство на закона, но и равенство пред закона.

България е на последно място по върховенство на закона сред страните от ЕС за 2018 г. Последна от 45 изследвани страни в Европа. България е и най-корумпираната държава в ЕС, като по този показател отдавна изпреварвамеУнгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкова високо, че се е превърнало в „основна пречка“ за приемането на страната ни в шенгенското пространство. „Сивата“ икономика е 30% и е рекорд за ЕС.

Наистина има растеж на икономиката и това не е пренебрегнато от медиите. Но подобен растеж имат почти всички страни. Дори Сърбия ни изпреварва значително по показатели като разкрити нови работни места на глава от населението, преки инвестиции от чужбина и ръст на БВП.

Кучето е заровено другаде, но бизнесът, или поне участниците във въпросния форум, не желаят да назоват нещата с истинските имена. Икономиката ни в голяма степен зависи от отношенията на бизнесмените с водещи политически фигури и кръгове. Това ражда зависимости и политизиране на икономиката, а понякога и до мафиотизиране на отделни сектори. Бизнесмените не знаят ли как се финансират избори? По същият начин се финансират и медиите, които прославят властта и прокуртурата, които пък разпъват „чадър“ над тези, които са им близки, предани, сговорчиви и щедри. Разбира се, че не всички са такива и затова трябва да преодоляват огромни трудности.

В България отдавна съществува мафиотизиран кръг – всички отлично знаят Кой е той, - който разпорежда на кои медии да се дават реклами и на кои – не. Нарежда също кои медии да бъдат удряни от държавното обвинение, данъчни, КПКОНПИ, МВР, ДАНС и пр., както и кои да бъдат пазени. Същата матрица се прилага и към икономически субекти. Ако бизнесмените от мероприятието за вредите от медиите вярват, че хората – тук и зад граница, - не виждат това, жестоко се лъжат! Някои предприемачи, банкери и др. лично са предупреждавани да не дават реклами в определени медии, защото „не са от нашите“ и трябва да бъдат унищожени. Това да не е някаква новост?...

Упрекът към медиите е продиктуван от друго място, а въпросният форум само препредава посланието: Вие, медиите, сте виновници за всичко, включително за заминалите над 2 млн българи, за невярващите на грандиозните икономически успехи тук, както и за каквото още се сетите. А ние сме в бяло и розово.

Ако медиите започнат да превъзнасят невиждания икономически възход на бизнеса по-добре ли ще му стане? Няма да го рекетират, изнудват и шантажират с компромати и клевети? Да пишем, че в селата хората се радват на новите грандиозни строежи, а режимът на водата в Перник е подла американска/руска диверсия? 1,7 млн българи са щастливи, защото, нали, парите не са всичко в този живот…  

Историята познава такива примери.

Княз Потьомкин карал художници да рисуват на огромни табла красиви селски къщи. Нареждали ги край пътя, по който щяла да мине Екатерина Велика и тя се радвала на благополучието на нейните поданици...

През 1924 г., когато Ленин бил вече болен, Сталин разпоредил  всяка вечер да се въртят специални броеве на „Правда“, „Труд“ и „Известия“ с новини за големи икономически успехи, фалшиви статистики, преизпълнени планове и доволни от живота съветски хора. Сутрин тези вестници ги носели на Ленин.

И бизнесмени, защо не казахте и една дума за свинските медии? Вероятно защото ви харесва как славят властта и прокуратурата, което за вас е истинска журналистика. Кафявата журналистика...

Розови очила и пранги за медиите, това ви се иска. Очилата за медииите на онзи, дето отсъства от материалите по делото "КТБ", а пранги за останалите. Направо си кажете, че искате да е като в Северна Корея: успехи, успехи и пак успехи.

По-добре ли ще се почувствате?

Борис Петков

П.П. Да допълня. Издаването на медии също е бизнес. Финансира се от реклами и тогава е независим. Рекламният пазар в България е нищожен, донякъде заради лоша рекламна политика на самите предприемачи, много от които смятат, че парите за реклама и ПР са хвърлени на вятъра. Принудени да оцеляват ден за ден, някои медии влизат в договорки с политически и бизнес кръгове. Това им коства свободата и лишава гражданите от обективна журналистика. Това не е ОК, но вината далеч не е само на медиите. Протегната ръка и диалог са решението, а не търсене на вина у другия, това намеквам...

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...