Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спорът за болничните дни. Работници и работодатели трябва заедно да погнат шмекерите... извън правителството!

Коалиционните партньори във властта предложиха на 14 ноември първият ден от болничните да бъде за сметка на работника.
В момента работодателят плаща първите три дни от болничния лист - 70% от осигурителния доход на работника, а от четвъртия ден НОИ поема 80%.

Идеята взриви държавата. Синдикатите скочиха в защита на работещите. В отговор работодателите извадиха числа за огромния брой болнични и най-вече, за необяснимото им бързо нарастване през последните години и то в дните около празниците.

В управляващата коалиция пък се изпокараха за това чия е идеята за предложението. Никой не искаше „Черния Петър“. Шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви пред медиите, че предложението е на коалиционните партньори на ГЕРБ – Обединени патриоти, защото, ако е било на ГЕРБ, всички щели да го видят в проектобюджета. Секретарят на ВМРО Юлиан Ангелов веднага репликира - идеята не била тяхна и бутна „Черния Петър“ на финансовия министър Владислав Горанов. Горанов също не си замълча. Философски обобщи, че щом предложението излиза от заседание на Коалиционния съвет, значи е на управляващата коалиция.

Опозицията атакува – и БСП, и ДПС бяха категорични – няма да го подкрепят.
„Вие признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна. „Тези, които работят, внасят си осигуровките дисциплинирано в държавния бюджет и в случай на заболяване имат право да получат обезщетение от собствените си пари, няма да го получат. Те ще бъдат наказани. Работиш, плащаш, и когато се разболееш – не можеш да получиш обезщетението от това,което сам си платил. Това е възможно най-несправедливото решение, което сте взели“, изтъкна тя.

Бившият социален министър, сега председател на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов (ДПС) заяви, че въпросът се е появил „от нищото“, че предложението да не се плаща първия ден от болничния, е „направено по един нелегитимен начин“ от Коалиционния съвет. Той припомни, че темата за болничните не е обсъждана нито от Тристранния съвет, нито по време на дискусията за бюджет'2020.

Така стои политическата страна на въпроса.

Какво показват числата?
През миналата година НОИ е изплатил болнични за близо 17,6 млн. дни. Наетите работници и служители към края на 2018 г. са били под 2, 3 млн.
Сравнението с 2012 г. е следното - близо 8,9 млн. дни или с цели 9 милиона по-малко за приблизително същия брой заети!

През миналата година сумата, изплатена от НОИ за болнични, е била близо 550 млн. лева. През 2012 г. парите са били 200 милиона или с 350 млн. по-малко.

През 2012 г. на един работещ са се падали средно по 4 дни болнични, докато през 2018 г. те вече са 8 дни.

Още малко числа. В последните 5 години разходите на държавното обществено осигуряване за изплащане на обезщетенията са нараснали с 54%.

За 2018 г. НОИ е платил по това перо 557 млн. лв. - с над 195 млн. лв. повече от 2014 г.

Изплатените работни дни през 2018 г. са 17.8 млн. срещу 14.9 млн. дни през 2014 г., или ръст от близо 20%!

От споровете по темата за първия ден на болничния постепенно се разбра, че идеята е проста – да се спрат злоупотребите. Но и, че реализацията й ще удари всички, в това число и добросъвестните.

„Голямо впечатление прави екстремалното нарастване (на болничните като дни – б.р.) само за няколко години при равен брой заети - от около 8 млн. през 2013 г. до над 18 млн. през 2019 г.“, обяснява пред медиите защо се предлага такава непопулярна мярка финансовият министър Владислав Горанов.

Пред БНТ Горанов посочи, че проблемът е в това, че българинът не е готов достатъчно за солидарност, защото „гледа на държавата като чуждо тяло и желанието да измами системата или да спекулира с нея заема такива мащаби, че дори и държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти“.

„Ако говорим с работодателските организации, дори и с обикновените и малки бизнесмени, състоянието на пазара на труда в момента е такова, че малкото на брой хора, които са готови да мамят системата, за съжаление не са толкова малко на брой“, казва финансист №1.

Работодателите настояват за още по-сериозни мерки. Те искат гратисният период да е не един, а три дни.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, когато се спре възможността недобросъвестният работник да краде от своите колеги под формата на болнични, заплатите ще се увеличат. По време на дискусията изплува и конкретна сума – 1,3 млрд. лв. повече ще получим всички като увеличаване на брутния вътрешен продукт, ако реформата за първия ден от болничните влезе в сила.

Каква е историята на проблема?

През 2010 г. по време на първия кабинет „Борисов“ тогавашният финансов министър Симеон Дянков предлага пакет антикризисни мерки – 60 на брой. Една от тях – 60-тата, е и промяна в начина, по който се плащат болничните. Намеренията и тогава са били добри – да се спрат злоупотребите с болничните. Експертите пресмятат, че с фалшивите болнични изтичат 200 – 300 милиона лева.

До тогава първият ден от болничния се плаща 100 процента от работодателя, а следващите се поемат от НОИ, като осигурителният институт изплаща на служителя 80 процента от дневната му заплата.

Дянков иска промяна точно на този режим.

Първоначалният вариант, който финансовият министър внася на заседание на Министерския съвет и който е гласуван от правителството заедно с останалите антикризисни мерки, предвижда през първите два дни от болничните работодателят да плащат на служителя обезщетение в размер на 80 % от дневната му заплата, третият ден да е за сметка на работника. НОИ ще се намеси от четвъртия ден нататък.

В хода на разговорите обаче започва да се обсъжда и нов вариант. Според него за първия ден от болничния служителят няма да получава обезщетение от никого, но през втория и третия ден работодателят ще му изплаща 80% от заплатата. От четвъртия ден нататък ще плаща осигурителната система, като НОИ ще плаща обезщетение в размер на 80% от средния осигурителен доход за последните шест месеца.

Аргументите на Дянков са подплатени с числа, които свидетелстват, че за за първите два месеца и половина на 2010 г. са изплатени с 18 млн. лв. повече обезщетения за болнични в сравнение със същия период на предишната година, а лицата, които ползват болнични, са 160 000.

Накрая в средата на годината е прието с актуализация на бюджета работодателят да заплаща 70% от брутното възнаграждение на служителя в първите 3 дни, а от четвъртия обезщетението ще е от НОИ в размер на 80%. Тогава се смята, че новата схема е временна и ще действа до края на годината.

А в хода на дискусията премиерът Бойко Борисов заявява: „За съжаление години наред в държавата се наложи деморализиране на голяма част от населението. Вие виждате – и с отпуските, и с болничните ние сме принудени да взимаме драстични мерки и да се дисциплинираме.“ И добави: „Не е тайна – отиваш на лекар, взимаш си един болничен и отиваш в Гърция на почивка. Нали това го правят масово хората. Затягането на контрола не е само с полицейски методи. Той е именно с подобни дисциплиниращи мерки. Това са временни мерки!“

Но както твърди популярният израз – най-трайни са временните неща.
Замисленият като временен режим за болничните остава.

През годините синдикатите и левицата са го атакували с едни аргументи, работодателите – с коренно различни.

Политиката на Дянков, станала популярна с израза му за бюджета като постна пица, например, редовно е била на прицела на социалистите.
Когато се обсъжда бюджета за 2011 г., Петър Курумбашев, тогава депутат от левицата казва: „Пицата на Дянков от миналата година вече стана геврек. Кръглата част е за управляващите от ГЕРБ и „Атака“, а дупката е за народа!“

И премиерът Борисов често се спира на темата за болничните през годините.

Над 3,5 милиона болнични са издадени, миналата година са били 2 милиона. Това е голям бич за работодателите, докато някой си пълни джобовете. Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели“, казва министър-председателят през юли т.г.

Борисов се изказа по темата и преди десетина дни:
„Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит - дали с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, която да отива и да проверява болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат пък реално тези хора, които са болни, заради тези, които мамят. Ще пробваме още веднъж с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не - тогава ще отидем на такива мерки. Това е много трудно доказуемо, ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват, може да му се нормализира кръвното. Това трябва да е култура на всички, всеки доктор, като се подписва, да знае, че ощетява останалите граждани“, заяви премиерът.

От този преглед със сигурност стават ясни няколко неща.

Работодателите периодично настояват да се освободят от бремето на болничните. Но не могат да се справят с контрола им, въпреки че в огромната част от фирмите в България работят до десет души. Това означава, че хората се познават и прекрасно знаят кой наистина е болен, на кого детето наистина боледува често, а кой мами.

Синдикатите винаги реагират остро на предложенията да се орязват права на работници. Но също не могат да се справят с „шмекерите“ в редиците на работещите, свикнали да си взимат по един – два дена болнични, за да слеят почивни дни и да си направят една мини ваканция или пък да приберат реколтата или си сварят ракията на село.

Така всички продължават да говорят абстрактно за справедливост и социални права.
Но докато конкретно, на място, тези справедливи права, често са повод за злоупотреби или просто за обикновено нахалство и дебелоочие, ще страдат всички. А самата идея за солидарна отговорност ще губи популярност в обществото.

Затова работници и работодатели трябва заедно да погнат шмекерите! Не абстрактно, а конкретно във всяка фирма. Да се контролират взаимно. Иначе няма да стане. 

Предложението всичко да плаща НОИ едва ли е работещо.

Защото откъде идват парите на НОИ?! От вноските на всички нас, където пак едни се осигуряват върху цялата си заплата, а други - върху част от нея. Но когато боледуваме, всички имаме нужда от солидарна подкрепа. И не бива заради "лъжливите овчарчета", да страдат най-онеправданите - тези, които природата е направила по-болнави и по-слаби.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!