Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Добрев призова Станишев: Кажи си, че искаш отново да оглавиш БСП! Бъди поне честен!

Снимка Кадър БТВ

Кажи си, че искаш отново да оглавиш БСП! Бъди поне честен!

Такъв призив отправи Кирил Добрев към Сергей Станишев от ефиира на БТВ.

Когато ти гори отзад, много бързо вървиш напред!

Така започна участието на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев в предаването "Лице в лице", коментирайки вътрешнопартийните спорове в социалистическата партия.

Добрев беше изключително критичен към Станишев и действията на т.нар. вътрешна опозиция. За първи път той изнесе новината, че бившият лидер на БСП и настоящ президент на ПЕС иска отново да оглави партията.

"Убеден съм, че Станишев иска отново да бъде лидер на БСП", във всичките му изказвания прозира това , каза Добрев и призова Станишев да бъде поне честен като Първанов и да си признае за намеренията.

"Да каже: Аз искам да съм новия лидер на БСП, аз ще се явя в предстоящата кампания. В нея ше ви покажа нещата как трябва да станат. Мандатът ми в ПЕС приключва, БСП върви нагоре и е нормално пак да искам да се яхна върху нея и да се кача на власт", каза Добев..

И посочи: "Това са най-откровените думи, които може да каже Станишев".

"Най-обичам обвинението в авторитарност, защото знам как решаваха проблемите с различните мнения и инакомислещите в партията Сергей Станишев и Михаил Миков - като ги изключваха, разкри Добрев. И даде пример с изключването на Георги Първанов от БСП, което стана по времето на Станишев.

“Погледнете Георги Първанов, Румен Петков, вижте всички изключени членове по страната. И тогава, и сега съм бил против подобни действия. Това, което искаме от вътрешната опозиция, е предложенията им да бъдат градивни, с мисъл за партията, а не спомени за миналото", заяви Кирил Добрев.

Добрев, който е и шеф на Националния предизборен щаб на социалистите, коментира и споровете по резултатите от изборите на заседанието на Националния съвет на БСП.

За едни чашата беше наполовина пълна, за други - наполовина празна, каза той.

И продължи: "Мога да кажа, че нашият доклад беше доста по-обективен и дори по-критичен от доклада на опозицията, но той даваше някаква визия за напред. Докладът на опозицията беше дребнав и единствените решения, които даваше, беше ръководството да подаде оставка и с това всичко ще се оправи. Това показва, че другарите не просто не знаят какво да правят, те нямат визия как да се развива партията занапред. Те ми говорят за минали времена, да се върнем към изконни ценности, а както Станишев обича да казва: политиката е разговор за бъдещето, а не спомени за миналото."

Добрев обобщи дискусията на "Позитано" 20: "Можем повече, но желанието ни да плуваме срещу течението е огромно!"

"Ако лидерът на младежката организация ми поиска оставката - разбирам това. Но да идва от човек, който не познава вкуса на победата - не го разбирам", продължи атаката срещу Сергей Станишев Кирил Добрев.

И разкри, че Станишев е станал премиер, защото "двамата Руменовци - Овчаров и Петков, го занесоха на моряшко столче на "Дондуков" 1".

Добрев подчерта, че не приема критики от хора, които са забравили в коя партийна организация членуват и които вечерят в скъпи ресторанти в Брюксел.

"Болезнена е промяната в БСП, но в името на това да изградим и подготвим нови политици - това си струва", категоричен е зам.-председателят на БСП.

Те, опозицията, искат властта в партията, ние искаме властта в държавата, каза още Кирил Добрев.

"Тази опозиция предлага единствено и само себе си, те не предлагат нови лица", посочи Добрев.

И обясни, че му е мисия млади хора, които искат да се занимават с политика, да успеят в БСП.

По думите на Добрев, Станишев е високопоставен политик и би трябвало да обединява социалистите в Европа и България, а решава да влезе в спор с организационния секретар на собствената си партия. Няма разлика между Станишев и Първанов, обобщи Кирил Добрев.

"Мандатът на Станишев в ПЕС приключва. Затова иска отново да бъде лидер на БСП", повтори Добрев.

"Убеден съм, че Сергей Станишев отново иска да е лидер на БСП и във всичките му изказвания прозира само това. Излез си кажи честно! Първанов поне беше честен. Тогава може да дойде на нивото, на което да водим спорове. Днес той (Станишев) трябва да бъде обединител. И да събере всички бивши лидери на БСП, включително и тези, които изключи, и да каже, че иска заедно да победим ГЕРБ. Но той предпочита да се закача с организационния секретар на партията, член на БСП в Нови Искър", бяха точните думи на Кирил Добрев.

"Болезнен е процесът на промяна в БСП. Но единственият гарант за промяната, е линията която е поела това ръководство", категоричен е Добрев.

Той коментира и обвиненията, които опозицията в БСП отправи на ръководството на вчерашния пленум.

"Те казват, че БСП няма ясен политически профил и леви послания. Второто обвинение е, че всъщност промяната е подмяна – аз много обичам това сравнение. Тук младежите не издържаха, защото това е обида към тях. Ако нещо сме свършили за тези години, това е, че изградихме, обучихме и подготвихме едно цяло поколение.

"Подмяна е, когато замениш Димитър Дъбов с Катя Николова. Промяна е, когато на мястото на Георги Пирински сложиш Крум Зарков, защото освен че е ново поколение, той е по-адаптивен към новата среда и дава нов облик на партията", посочи Добрев.

Той подчерта, че се притеснява, когато критиките представляват обществено или партийно мнение, но не от политици, които представляват единствено себе си: “Те отдавна са забравили къде се намира тяхната партийна организация. Но държат сметка защо партията е станала от масова в електорална. А през цялото време търсят само електорални резултати". По думите му процесът на промяна в БСП е болезнен, но единственият гарант, че процесите ще продължат, е линията, която е поела това ръководство.

”Знам, че това става трудно и бавно. Но в името на това да подготвим и изградим нови политици, всички усилия си струват", обясни Кирил Добрев.

Относно обвиненията, че левицата се е превърнала от масова в електорална партия, зам.-председателят на БСП отговори, че има хора в ръководството, които през 1991г. поемат партията с 2 млн. гласа и същите хора са в ръководството, когато БСП постига 380 хил. гласа. “Цифрите показват кой превърна партията от масова в електорална. Отпреди 3 години показваме по-добри резултати", подчерта той.

Източник/ци: http://epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!