Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Аплодиран в Меджлиса, Ердоган обеща да избави ЕС от демографската криза и обогати генофонда им с 3,6 милиона бежанци!

.
Източник: БГНЕС

Турските въоръжени сили напредват все по-навътре в територията на Северна Сирия. Танкове, механизирани пехотни подразделения и въздушни удари бележат втория ден на операция „Извор на мира”, с чийто успех се хвали Реджеп Ердоган.

Настъплението срещу позициите на сирийските кюрди се осъществява от  40 000 турски военнослужещи, колкото е съставът на плътен корпус от Сухопътните войски. Подпомагат ги 20 000 войници от Сирийската свободна армия. Според данни на нашествениците, досега са убити 110 кюрдски бойци. В отговор кюрдските въоръжени формирования са нанесли артилерийски удари по турски крайграничен град.   

Официална Анкара оправдава нахлуването в сирийска земя със споразумение с Дамаск от 1998 г. да навлиза на сирийска територия, ако сирийските власти нямат възможности да се справят с въоръжени формирования на ПКК.

Аплодиран в Меджлиса, президентът Ердоган се провикна като пастир към стадото си: „Еееей, Европейския съюз, стягайте се! Пак ви казвам - ако се опитате да лепнете на тази операция етикета „инвазия”, ще отворим портите и ще ви пратим 3,6 милиона бежанци!”. Турският лидер бе ядосан от позицията на Франция, Великобритания и Германия, които реагираха остро срещу нахлуването на турски войски в и без това изстрадала Сирия.

Замисълът на турския президент и на военните му командири е твърде прозрачен: с един удар турската държава се опитва да заличи от картата сериозна заплаха в лицето на кюрдските бойци, зад които турските политици винаги са виждали призрака на обединена 40-милионна самостоятелна държава, събрала кюрдски земи от Турция, Иран, Ирак и Сирия. Затова през последните десетилетия кюрдските бойци винаги са били смятани от официалната турска власт за ударни отряди на незаконната ПКК (Кюрдската работническа партия).

Вторият замисъл на полусултан Реджеб Тайип е да прочисти територия в северната част на Сирия, до границата с Турция и там да настани около два милиона сирийски бежанци, които сега държи на турска територия в затворени лагери, оградени с телени мрежи и картечници.

Европейците имат основание да се безпокоят от турската операция в Сирия, защото кюрдските бойци дадоха сериозен принос в разгрома на Ислямска държава и в момента охраняват хиляди пленени джихадисти. Ако бъдат разгромени, те ще изпуснат ислямските фанатици и мнозина от тях ще се върнат по родните си места в западноевропейските държави.

Очевидци и представители на кюрдските бойци съобщиха, че вчера турски самолети са бомбардирали и разрушили част от затвор с арестувани джихадисти, които са избягали от охраняващите ги кюрди.

Бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемидчиев смята, че сред задържаните джихадисти има поне 12 000 души с европейски корени и европейски паспорти. Завърнали се в Европа, те ще представляват истинска социална и политическа бомба със или без закъснител. Европа се бои и от нова бежанска вълна след турската военна офанзива. Близо 60 000 сирийски граждани са напуснали районите на бойните действия в Северна Сирия.

Турските власти великодушно пропускат кюрдски бежанци, насочили се към Европа. Новият бежански поток първо ще трябва да премине през Гърция и България, с което ще предизвика нова мигрантска криза в двете държави.

В момента Ердоган се чувства всесилен. САЩ се изтеглят от Сирия, Русия и Иран се въздържат от намеса. Турският президент калкулира военни и политически успехи, брои кюрдски трупове и очаква ако не бляскава победа, поне да изкрънка още някой милиард от плашлива Европа, за да държи четирите милиона бежанци далеч от китните й градове.

Източник/ци: https://frognews.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!