Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В навечерието на 70 години управление на ККП: протестите в Хонконг работят за падане на комунизма в Китай

Туейдан комунизъм Хонконг Китай

(tuidang.org)

Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

Докато Хонконг кипи от засилени протести в навечерието на 1 октомври 2019 г., когато се навършват 70 години откакто китайската комунистическа партия (ККП) превзе властта в Китай, Пекин има все по-малко причини да празнува.

Именно на 1 октомври, националния празник на КНР, се очаква най-мащабният протест в бившата британска колония, а властите вече са свили мащаба на празненствата, за да избегнат унижение за Пекин във време, когато китайският лидер Си Дзинпин се опитва да демонстрира национална мощ и единство, писа агенция Ройтерс на 27 септември.

Влиянието на протестите в Хонконг има риск да обхване и континентален Китай. Китайци от континента вече са пресекли границата с Хонконг, за да се включат в протестите, съобщи "Уолстрийт Джърнъл" на 25 септември.

Макар засега повечето китайци да не подкрепят хонконгските протести, те не са доволни от Си заради забавения икономически растеж и засиления обществен контрол.

"Пекин трябва да се тревожи, че обикновените китайци ще бъдат вдъхновени от смелостта на хонконгските протестиращи, които нанесоха значителни политически щети на главния администратор Кери Лам и я принудиха да направи отстъпки", писа Гордън Чан, автор на "Прииждащият срив на Китай".

Протестиращите знаят, че Пекин се страхува от разнасяне на "заразата" и таргетират китайски туристи със съобщения в приложения като AirDrop. Те също умишлено се събират на места с голям брой туристи от континентален Китай, за да им предадат своето послание.

Над 300 милиона китайци осъдиха ККП

Протестът на китайците срещу ККП датира от 2005 г., когато възниква движението "Туейдан" ("оттегляне от партията" в превод от китайски език).

342 628 721 китайци (към 29 септември) са заявили, че оттеглят подкрепата си за ККП и свързаните с нея организации.

"Туейдан" започва скоро след публикуване от китайската версия на медията "Епок Таймс", базирана в Ню Йорк, САЩ, на "Девет коментара за комунистическата партия" — серия уводни статии, разкриващи цензурата и тиранията на ККП.

"Деветте коментара" описват многобройните репресивни политически кампании, на които китайският народ става жертва под ръководството на партията и които довеждат до неестествената смърт на 65-80 милиона души в мирно време.

Книгата разкрива как ККП унищожава свободните дух и мисъл, и как жестоко потъпква човешките права на многобройни обществени групи в Китай.

Петият коментар е специално посветен на преследването на последователите на духовната практика Фалун Гонг — най-голямата група хора в света, подложени на системно преследване и тормоз.

Именно религиозното преследване бе сред темите, на които наблегна американският президент Доналд Тръмп по време на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, която се проведе на 24 септември в Ню Йорк. Тръмп призова за спиране на религиозното преследване по света и освобождаване на всички затворници на съвестта.

През юли, Тръмп се срещна с 27 жертви на религиозно преследване, включително от Фалун Гонг. През август, американският вицепрезидент, Майк Пенс събра за разговор репресирани в Китай, сред които представител на Фалун Гонг.

Неотдавна Държавният департамент на САЩ поиска списък с имената на китайски партийци, участвали в преследването на Фалун Гонг, и пое ангажимент да им наложи санкции по закона Магнитски и Инициативата за възстановяване на активите на клептокрацията.

По време на форума на ООН в Ню Йорк, американският президент говори и за социализма и комунизма. Той нарече социализма "саботьор на нациите и унищожител на обществото".

Тръмп заяви, че САЩ "никога няма да бъдат социалистическа държава" и че "социализмът и комунизмът целят едно единствено нещо: власт на управляващата класа".

Резолюция срещу тоталитарните нацистки и комунистически режими, инициирана от българските евродепутати от ЕНП Александър Йорданов и Андрей Ковачев прие Европейският парламент на 19 септември.

През септември, медията "Епок Таймс“ публикува книгата "Как призракът на комунизма управлява нашия свят", в която разкрива шокиращи данни за ефекта от комунизма по целия свят, и връзката му със социализма.

Източник/ци: https://www.falun-bg.in

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!