Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Това е простотия от комунизма" закова Домусчиев. Ще се пооправи ли бизнеса с паспорти на МВРО?

Няма как! ЕСССР е новия СССР


Това е простотия от комунизма." С тези думи собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев предприе остра атака срещу решението, с което изпълнителният комитет на БФС забрани на вратари извън Европейския съюз да играят в българското първенство от следващия сезон.

Домусчиев, който е член на изпълкома на футболния съюз, но не е присъствал на заседанието миналата седмица, даде обширно интервю пред контролирания от него сайт "Гонг". Бизнесменът остро осъжда решението, като го нарича още "тоталитарно".

Четири пъти в интервюто в кавички се използват думите "умно"/"умни", насочени към решението и хората, които са го взели.

"Това е едно тоталитарно решение, което е взето в Бояна. За съжаление аз нямах възможност да присъствам на този изпълком. Въобще и не бях уведомен, че ще има такова решение. Взето е от хора, които не дават пари за футбол и нищо не разбират", каза Домусчиев.

За "простотията" на едно решение

Миналата седмица изпълнителният комитет на БФС взе няколко решения на заседание, което остана скрито за медиите. Ключът в него беше приемането на концепцията за развитие на детско-юношеския футбол, която следва да бъде представена пред министър-председателя Бойко Борисов и пред министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Премиерът вече заяви, че държавата може да подпомогне школите, но само при ясна стратегия.

На заседанието е прието решението още от следващия сезон вратари извън ЕС да не могат да бъдат привличани в професионалния футбол (Първа и Втора лига). Новината предизвика вълнения в медиите и социалните мрежи заради подозренията, че ограничението е срещу Милан Миятович в "Левски", който е титуляр за сметка на Николай Михайлов (национал и син на президента на БФС Борислав Михайлов). От пресслужбата на БФС обявиха пред "Дневник", че забраната не касае вратари с действащи договори и че е първа стъпка към изпълнение на концепцията за детско-юношеския футбол.

В интервюто Домусчиев четири пъти нарича решението "простотия". Според него с подобни ограничения няма как да се постигне желаният ефект за развитие на български футболисти. Той смята, че това дори ще навреди на клубовете в Първа лига, стремящи се към Шампионската лига и Лига Европа.

"Решението е взето, без да се питат клубовете. Никой не ни е питал. Това е чисто административна мярка, която ще навреди и на малкото отбори, които имат амбиция да играят в Шампионска лига или Лига Европа. Ако се въведат рестрикции, няма да могат да го правят, тъй като качеството на отборите ще падне допълнително. Не мога да повярвам, че се взимат такива решения, и то по такъв начин. Това няма да доведе до нищо добро за българския футбол, тъй като измисляме поредната простотия", казва Домусчиев. Той допълва, че в момента единственият начин клубовете с по-ограничени възможности да привличат класни чужденци е свързан с трансфери на играчи от Африка и Латинска Америка.


Чувствайте се предупредени


Според Домусчиев, за да има качествени български футболисти, футболът трябва да има масовост. "И ръководителите, и хората, които взимат такива решения, и хората, които дават такива предложения, първо трябва да насочат своите усилия да се влезе в училищата. Футболът трябва отново да стане масов спорт, както беше преди 30 години. Тогава всяко едно дете играеше пред блока и оттам излизаха талантите, които отиваха в школите на клубовете. В момента на кастингите се явяват все по-малко деца и виждате какво става - и интересът по стадионите намалява. Просто футболът не е това, което беше."

Собственикът на "Лудогорец" смята, че футболът в България ще се принизи до ниво В група "и аз не знам кой изобщо ще го гледа".

Успоредно с това, че ръководи "Лудогорец" и че е член на изпълнителния комитет на БФС, Домусчиев е също собственик на "Нова броудкастинг", която държи излъчва мачовете от Първа лига, а освен това е и собственик на "Футбол про медиа", която купи телевизионните права от БФС. Настоящият договор върви към края си и предстои подготовка за преговори за нова сделка.

В този контекст част от изказването на Домусчиев може да се разгледа и като предупреждение. "При всички положения, ако нещата продължават така, парите за телевизионни права ще паднат следващите години за клубовете, защото няма да има никакъв интерес. Няма да има и приходи от УЕФА", заявява той.


Задава ли се война в БФС


В интервюто Домусчиев насочва недоволството си гласно към председателя на Българската треньорската школа по футбол и технически директор на БФС проф. Лъчезар Димитров. Причината вероятно е, че в сайта си футболният съюз обяви, че предложението за забраната е дошло от треньорската школа. Впоследствие беше публикувано и интервю с Димитров, в което пък той казва, че е станала грешка, тъй като "решението е в компетенциите на Техническия комитет и, разбира се, на членовете на изпълнителния комитет на БФС".

На въпроса "кой ще компенсира тогава милионите, които влизат от участието в Европа (ако нивото на българските отбори падне)", Домусчиев отговаря: "Със сигурност няма да е футболният съюз и няма да е проф. Димитров и хората, които измислят тези "умни" решения."

Преди време футболният съюз беше задължил отборите в елита да използват във всеки мач български футболист до 21 години. Решението беше заобикаляно (включително от "Лудогорец"), като в отделни случаи бяха пускани играчи, които бяха сменяни още в средата на първото полувреме. Сега БФС обмисля подобен ход, но се търси по-точно формулиране, за да се избегне опорочаване.

"Това са такива рестриктивни мерки, които се взимат от хора, които нищо не са дали за българския футбол. Говоря като финанси. И няма и да дадат. Просто сядат едни хора, взимат някакви решения и въобще не ги вълнува, защото тях не ги боли. Те не влагат средства от джоба си, както ние вадим с брат ми. Просто те са на една хранилка много хора и чакат да се покажат колко са значими. Това е пак поредна глупост", каза Домусчиев.

През май 2018 г. в края на миналия сезон той видя доказателство, че школата на "Лудогорец" "работи на пълна пара". В момента в първия отбор шампионите продължават да разчитат основно на чужденци. Въпреки това собственикът на клуба посочва, че футболисти от школата вече играят в други отбори в професионалния футбол в България.

Обширното и очевидно добре премислено неделно интервю показва, че бизнесменът не е доволен. Разочарованието и острата му реакция са знак за напрежение в ръководството на БФС. Сега остава да се види в каква посока ще избие недоволството и какви ще са последствията.

karabastun: И ще се пооправи бизнеса с паспорти на МВРО – както е правилното писане на официалното ВМРО…

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!