Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо Фолксваген мина транзит през България? Един алтернативен прочит

След месеци на мегасъспенс завесата около новия завод на VW се вдигна, за да видим, че немският автомобилен гигант е регистрирал дъщерно дружество в Маниса, Турция. С други думи, концернът със седалище във Волфсбург, Германия, мина транзит през България и сега предстои да инвестира над 1 милиард евро и да създаде 5000 работни места в съседната ни държава.

Изборът е направен. Анкара отваря шампанско, а София се опитва да минимизира щетите с кризисен пиар и помпане на нови очаквания. Германците ни подминаха, но щели се дойдат южнокорейците... Или някой друг. Някога...

Няма съмнение, че Турция предлага огромен пазар за автомобилите с марка Пасат и Шкода Супърб. Очаква се там да бъдат продавани 40 000 коли годишно и да има поръчки за държавната администрация. Най-вероятно Ердоган е предоставил щедри държавни гаранции. Сигурно, както твърди разгневеният Росен Плевнелиев, Турция не спазва правилата на общия пазар, докато България е дала максималното според условията на Европейския съюз.
И все пак, и все пак....

Натрапва се усещането, че вместо реалистичен анализ, на българската публика се предлага прочит, който скрива част от истината, отчитайки единствено интереса на бивши и сегашни овластени хора. Интересът да бъдат във властта или около властта. 

Ако Волфсбург бе избрал България, това щеше да е позитивен знак към други чужди инвеститори, че могат да ни доверят капиталите си. С избора на Маниса посланието е точно обратното. Независимо от възмущението на господин Плевнелиев.  

Освен размера на инвестицията търпим и огромни загуби в имиджов план. България е член на Европейския съюз с прекрасни отношения с Брюксел и Берлин, с афиширано добри контакти между Борисов и Меркел, а водещата партия в управлението е член на ЕНП, все още първа сила на паневропейско ниво.
В месеците на съревнование лично Борисов обеща, че страната ни ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света“.

С помощта на мощни медийни усилватели властта подчертаваше, че имаме най-ниските разходи за труд, че предлагаме облекчена данъчна система и така нататък. А самото членство в Евросъюза предполага, нали, че тук правната сигурност е на високо ниво, а върховенството на закона не подлежи на съмнение.

И все пак, и все пак....
И все пак Фолксваген се спря на Турция, критикувана остро от Запада и от Брюксел за неспазване на човешките права и за нарушения относно върховенството на закона. 

Ако в този избор някой види позитиви за България, той или заблуждава себе си, или нас. Или и нас, и себе си.  

„Важното е да отбележим“ - казва Плевнелиев (пред „24 часа“) - „че имаме повод за гордост, че достигнахме финала на това страхотно състезание, от което научихме много.“
Много, много голям бил позитивът, въпреки че загубихме надпреварата.
Моля?! 

Светът вече знаел за българския сектор, а оттук нататък и ние сме щели да знаем как да преговаряме със стратегическите инвеститори, отчита бившият държавен глава.
Тоест?
През миналата година чуждестранните инвестиции в България доведоха до откриването на 7398 нови работни места. Само тази инвестиция, на VW, щеше да създаде 5000. България, тоест, трябваше да е подготвена за преговорите, а не да ги води все едно пише чернова. 

Тръбейки колко ниски са разходите за труд у нас, на практика целият свят научи друго: България е страна-член на ЕС с най-ниски заплати. Най-бедната! Това не е нито за хвалба, нито е някакъв огромен позитив.

Това, което властта няма да каже е, че ниският стандарт, фасадната демокрация, както и цялостният климат на живот в страната доведоха до страшен демографски срив, до липса на кадри, до бягство на младите българи. България застрашително застарява и намалява, докато Турция предлага не просто по-голям пазар, а младо и активно население. Както и съседните на нея страни, като Етиопия (както бе отчетено в публикация на авторитетния Handelsblatt).
Гигантски инвестиции като тази на VW не са за един ден и бизнесът гледа в перспектива. Ако не настъпи рязка промяна, перспективата пред България по отношение на демографията сочи само надолу според редица източници.   

България, оказа се, не предлага дори инфраструктура по европейски стандарти. Това също е една от причините VW да предпочете Турция, независимо че бившият регионален министър Плевнелиев не казва и дума по този въпрос.
Магистрала след магистрала в България, а немците предпочели чисто новия аутобан между Бурса и Маниса. Впрочем, в Турция са вложили капиталите си Форд, Тойота, Рено, Фиат, Хюндай, Мерцедес, Бош, Сименс, а почти във всяка кола, която се движи по немските пътища, има части, произведени в Турция (Handelsblatt).

Ако в България имаше толкова инвестиции, денонощието нямаше да стигне на властта, за да ни разяснява гигантските си успехи.

В реакциите на сегашни и бивши управляващи няма и нюанс на самокритика. Нещо повече – Плевнелиев не пропуска нито един повод и нито една своя изява за атака срещу президента Румен Радев. По всички линии, остро и за каквото му хрумне. В последния случай - заради позицията му за Северна Македония, с която Радев „се заигра популистки“. „Кой друг, ако не България, да отвори вратата на Северна Македония за ЕС? Кой друг, ако не България, в решителен момент ще покаже историческа мъдрост, а не да бере исторически срам...“, пита Плевнелиев.

Започвате ли да разбирате защо българите бягат през терминалите или затъват в апатия, а чуждите инвеститори ни заобикалят, понеже никой не влага в страна, където няма кой да работи?

Защото всеки, който иска страната ни да защитава последователно националните си интереси, бил популист. 

Всеки, който иска реална борба срещу корупцията, чертаел разделителни линии в обществото.
Всеки, който иска промяна, е комунист.
И фарисей. И антидемократ. И превратаджия. 

Всеки, който иска плурализъм, ще говори на изключени микрофони. 

Така нареченият ни елит, накратко казано, се самозабрави. Фолксваген отиде в Турция, където „няма никакви демократични и медийни свободи“ (цитат от Плевнелиев).
А у нас като ги има, защо WW не ги видя?

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!