Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румъния създава държавна търговска верига със стоки от родни фермери

Правителството на Румъния създава държавна търговска верига с марката Unirea, в която ще се продават плодове, зеленчуци и други хранителни стоки от местни фермери. По този начин румънските производители ще са конкурентни на хипермаркетите и супермаркетите, съобщава Economica, цитира agronovinite.com.

Искаме да се капитализират родните стоки, които малките фермери произвеждат с упорит труд и продават на безценица, коментира аграрният министър на Румъния Петре Деа. По думите му, създаването на държавна търговска верига със стоки от местни фермери е най-големият проект на Министерството на земеделието, който трябва да помогне на малките земеделски производители за реализацията на продукцията им.

“Предлагаме да отворим търговска верига от 60 хранителни магазина в национален мащаб, като всички те ще продават пресни румънски хранителни стоки. Технически можем да отворим първия магазин за една седмица, но имаме нужда от някои разрешителни и бюрокрацията ни забавя”, каза пред журналисти Адриан Изворуну, президент на търговската къща за хранителни стоки на Unirea.
В момента тече подборът на земеделски производители, създаването на мобилни и местни центрове за изкупуване и сортиране на продукцията. Държавните магазини ще бъдат отворени в развитите части на страната, за да се стимулира покупката на храни румънско производство. Целта е да се постигне търговски баланс между вноса и износа. Държавната фирма ще работи изключително с малките земеделски стопани, които в Румъния наброяват над два милиона.

Търговската къща за хранителни стоки Unirea има за цел да запълни празнината в три секции на агропромишлеността: продажби на румънски хранителни стоки, продажби на риба, уловена в Черно море и делтата на Дунав, и продажби на вълна. Понастоящем компанията, която работи с държавен капитал, има пазарна капитализация от 93 милиона RON (19,7 милиона EUR).

Критиците на държавната търговска верига обвиняват румънското правителство, че вместо да насърчава кооперирането между производителите, връща страната във времената на комунизма. В отговор министър Петре Деа увери, че “паралелно с тази държавна търговска верига ще продължим да работим по формите на сдружаване и коопериране в селското стопанство, защото без тях проблемите, които страната има, не могат да бъдат напълно решени”.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!