Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Браво, ГЕРБ! Забраняват домашните луканки, суджуци, наденици и сланина

zz

Месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и други продукти.

Това гласят препоръки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за ограничаване на заболяването с африканска чума по свинете.

“От нея не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите “Свиневъдство” и “Месопреработка” могат да бъдат значителни”, съобщиха от БАБХ.

Ако преди да заколят свиня, стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария или видими подкожни кръвоизливи, незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да спрат с обработката на трупа.

Задължението важи и ако по време на клане се установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците. Експерите съветват всички участници в клането да предприемат хигиненни мерки, за да не разнесат вируса до домовете си.

Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или продукти от свинско месо. Прясното месо и вътрешните органи трябва да се преработят термично заедно с костите до пълно приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

За органите се посочва, че може да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни. За сланината е задължително да премине термична обработка като варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас. “Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика”, гласят още съветите на агенцията по храните.

Оттам уточняват, че месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка в готвени ястия, печено или варено и др. Но се добавя, че и приготвените ястия не трябва да се изнасят от дома. Опаковките, найлоновите пликове, кутии и др., в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

В случаи на дране на закланите свине добитите кожи също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация, като нокти, четина, зурли, на мястото, където са заклани животните, се заравят или се предават за унищожаване.

Междувременно стана ясно и, че първите проби, взети в провадийското село Бозвелийско, са отрицателни. Предстоят и втори проби, до 11 септември ще стане ясен резултатът заради дългия инкубационен период.

bulbulgnewsbgg.blogspot.com

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!