Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американските медии смятат, че Русия е внесла в ракетата “Циркон” опасни за Запада изменения

/Поглед.инфо/ Журналистите на американското издание на The National Interest коментираха промените, които би трябвало да бъдат внесени от руските разработчици в хиперзвуковата ракета "Циркон".

Авторите от The National Interest обръщат внимание на факта, че преди време в медиите се е появила информация, според която ракетата „Циркон“ ще бъде адаптирана за изстрелване от сушата. По този начин тази ракета ще представлява опасност не само за корабите на НАТО, но и за наземните съоръжения на Алианса.

„Русия направи някои опасни промени в свръхзвуковата си ракета”Циркон”, коментират американски журналисти.

Ракетата "Циркон" е един от най-известните бойни комплекси в руския арсенал. Това оръжие е в състояние да създаде непреодолима заплаха за всички видове кораби в радиус от 300-400 км. Най-вероятно Русия ще модернизира противокорабните ракети K-300 “Бастион”, за да разшири възможностите на “Циркон”. Предимствата на тази ракетна система са нейната невероятна скорост, неуловимост за системите за противоракетна отбрана, както и ниската видимост за радарите.

В момента почти нищо не се знае за техническите характеристики на ракетите "Циркон", в тази връзка е доста трудно да се оцени ефективността на тяхното използване. Днес можем само с увереност да кажем за това оръжие, че войските на НАТО определено не бива да го подценяват.

Според експерти полезният товар на “Циркон” ще бъде около 200 кг. Така според този показател той ще бъде по-малък от този на балистичните ракети “Искандер-М” (700 кг) и крилатите ракети “Калибър” (450 кг).

Наземните ударни ракети по правило използват различни технологии за визуализация и сателитна навигация, които могат да имат проблеми при работа с хиперзвукова скорост. Очевидно системите за насочване на “Циркон” работят според други принципи, например, тук могат да бъдат внедрени радарни системи за насочване.

„Наземните “Циркон, разположени в Калининград, могат да постигнат повечето цели в Полша за минути. Като се има предвид фактът, че ДРСМО ще бъде спрян, Русия ще има възможност да използва ракетна система на своите граници, която надминава всички останали системи с малък и среден обсег”, отбелязват американски журналисти.

Експертите от The National Interest припомниха също, че Русия разработва други видове хиперзвукови оръжия, които са не по-малко опасни за Запада от “Циркон”. Става дума за ракетните системи "Кинжал" и "Авангард".

Превод: В.Сергеев

Източник/ци: https://pogled.info/sveto

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!