Следвайте "Буднаера" в Телеграм

19 минути от Превратът на Т. Дончев срещу просветния министър се готви усилено

Image result for bulgarian minister krasimir valchev

Вицепремиерът Томислав Дончев усилено подготвя отстраняване на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, разказаха пред 19 минути изкючително добре осводомени източници от върха на властта. Идеята е на негово място да бъде сложена Деница Сачева – част от „бъдещия премиерски екип” на непрестаналия да се надява да замени Бойко Борисов сегашен негов заместник.
   Напъните продължават, въпреки че премиерът ясно показа, че Дончев е низвергнат, като му отне електронното управление и киберсигурността – знак кой е виновен за безпрецедентното изтичане на личната, банковата, кредитната, данъчната, осигурителната тайна информация на всичките активни пет милиона български граждани. Което пък накара държави като Германия и Белгия – възлови в ЕС, да спрат обмена на информация с нашата страна. Пък ние се надявахме на инвестиция от Фолксваген...Някои предполагат, че вероятно амбицията е с цел да се поемат десетките милиони, които Борисов обяви, че през 2020 г. – до нея остават само 3 и половина месеца, държавата ще похарчи за интелигентни хайтек класни стаи да минат през приятелския кръг, който внепазпно изгуби е-ресора, а вероятно трябва да покрие обещания към фирми в този сектор.
Коя е опасната дама?

Деница Сачева в последно време обсеби всички европейски пари по линия на министерството на образованието и науката. Само напомняме, че обособяването на отделна програма в ресора е заслуга на Красимир Вълчев като главен секретар на МОН при Орешарски. Преди това европарите за просвета бяха разпарчетосани в други три ведомства и естествено трудно стигаха до целта.
Проблемите на Сачева са няколко и всички те са достатъчно основание никога да не бъде посочвана за министър, защото това би предизвикало огромни скандали. Единият е битността й на кандидат на ДСБ в депутатски избори другият е обвързаността с американски фондации, свързани и с образованието, но най-големият в личен план са някои странности в имотните й декларации, по които вече сме писали в 19 минути и всеки може да прочете в архива на 19min.bg като просто изпише името й. Те са свързани с придобиването на повече от скандални цени на жилища и земи в моменти, когато е заемала публични длъжности в кабинета Костов, както и в други периоди. Интересно е да се проучи също как се развиват поръчките й като пиар в земеделието при служебните правителства на Плевнелиев и редовното на Орешарски за стотици хиляди лева.
Само напомняме един супер важен същностен проблем, би могъл да се определи и като подигравка - големите лъжи за връщането на деца в училище, които са се водели отпаднали – ресор на Сачева. Освен последните данни от преди дни, които не посочват къде изобщо се намират десетки хиляди български млади хора в школска възраст, проверка на 19 минути в един от застрашените региони – Кюстендил, показа смайващи неща.
По данни на местната образователна дирекция, при 200 декларирани от Сачева и подчинените й като „върнати” деца, които са били отпаднали от училище, всъщност истинският брой при общинска на държавните данни проверка се оказва ... 2!
Точно като в пословицата за „2 и 200”.
Могат да се посочат и примери за неблагополучия при усвояването на евросредства по линия на МОН под росерното ръководство на Т. Дончев и Д. Сачева. Например прехвърлянето на средства към Министерството на икономиката в многомилионен размер.
Интересно е защо заглъхнаха и скандалните разкрития кой харчи евросредствата на МОН, които започнаха да излизат покрай вече позабравения казус от преди няколко месеца, наречен Ало, Банов съм...Който май забравихме. А никак не бива. Защото са откраднати милиони от джоба на данъкоплатеца.
В същото време след 3 месеца инвалидите ще бъдат глобявани по 99 лв. месечно на калпак от държавата. Защо? Ще разберете още в сряда за целия срамен и позорен акт на властта.

Източник/ци: https://19min.bg/news/8/118

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!