Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цацаров става шеф на КП КОНПИ! Поема ресора с индулгенциите след Пламен Георгиев?

Името на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат като обвинител №1 на България изтича на 10 януари 2020 г., е сред обсъжданите кандидати за нов директор на антикорупционната комисия КП КОНПИ, научи Lupa.bg от свои източници от съдебната система.

Антикорупционната комисия остана без директор това лято, след като председателят Пламен Георгиев подаде оставка на 31 юли, а по-късно бе изпратен консул във Валенсия. До оставката на Георгиев се стигна заради публично избухнал скандал около тузарското му жилище с незаконна и недекларирана тераса в софийския квартал „Слатина”.

КП КОНПИ е без директор, след като Пламен Георгиев подаде оставка и бе пратен консул във Валенсия

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров отговаря напълно на изискванията за началник на КП КОНПИ. Неговата кандидатура вероятно ще бъде издигната и предложена за гласуване в Народното събрание през януари 2020 г., след като мине избора за нов главен прокурор. На 24 октомври пленумът на Висшия съдебен съвет ще вземе решение кой ще е наследник на Сотир Цацаров, като безспорен фаворит за поста е началникът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. За да се стигне до избора на Гешев, той трябва да събере не по-малко от 17 гласа от 24-те членове на Висшия съдебен съвет с явно гласуване.

Друга възможност пред Цацаров е той да продължи кариерата си като конституционен съдия по подобие на предшественика си Борис Велчев. Затова обаче му е нужно съгласието на президента Румен Радев, който трябва да подпише указ за назначението му.

Родният в Пловдив Сотир Цацаров има 28 години стаж в съдебната система. Той започва кариерата си през 1992 г. като съдия в Районен съд – Асеновград, а от 1999 г. до 2012 г. бе председател на Окръжния съд в Пловдив. Цацаров бе избран за главен прокурор на България на 20 декември 2012 г. с огромно мнозинство във Висшия съдебен съвет. За него гласуваха 18 магистрати, трима се въздържаха, а трима гласуваха против.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!