Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смешки от нова България! Изгубени в превода: Роми четат на плакати "Гешев - радост"

Пред телевизионните камери поддръжниците на Гешев се объркаха 'за' него ли са или 'против'.

© Георги Кожухаров

Пред телевизионните камери поддръжниците на Гешев се объркаха "за" него ли са или "против".

Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но продължава и след това с нови сюжети.

Би Ти Ви показа снощи комичен репортаж за демонстрацията в София, подкрепяща Иван Гешев за поста главен прокурор. (Вижте видеото в края на текста - след 1:15 минута)

Репортерката попита група роми за какво са тук. "Срещу Гешев", "Долу Гешев!" отговори й млад мъж колебливо. "Закона Гешев, за Гешев", поправи го друг.. "За Гешев, да!", поправи се първият.

Възрастен демонстрант влезе в кадър и извади плакат с надпис: "Гешев е расист". "Знаете ли какво пише тук?", го попита репортерката.

"Да, Гешев - радост!" разчете ромът и раздаде на околните от същите плакатчета.

Камерата показа шествие на роми с въпросните плакати и други, на които пише: "Адвокат Величков - главен прокурор". Велислав Величков е сред организаторите на протеста срещу избора на главен прокурор от инициативата "Правосъдие за всеки". Друг мъж вметна пред камерата, че им платили 20 лева.

Малко по-късно тази група се появи на протеста пред Съдебната палата, но без да коментира - направи демонстрация на посланията си и после си тръгна.

Симпатизанти на Гешев се оказаха неподготвени на протеста в негова защита. Би Ти Ви показа групи младежи - все още ученици, ако се съди по невръстния им вид. На въпросите какво правят на протеста те отговаряли: "Подкрепяме някакво министърче".

По същото време сайтът "За Перник" информира, че автобуси с роми тръгват за София в защита на Гешев. "Част от ромите не знаеха какъв е поводът автобусите да тръгват за София, но

казаха, че плащали по 50 лева. Едните смятаха, че отиват на протест "срещу Тец-о",

но други знаеха, че отиват в столицата на протест в защита на кандидатурата на Иван Гешев", пише в информацията.

Ситуацията напомни "спонтанния" протест през юни 2013 г. на ромите в Раднево, които скандираха "Исками си Пеев, щото той ше ни подкрепи" по повод оставката на Делян Пеевски от директорския пост в ДАНС.

По ирония на съдбата пак за вчерашния наситен откъм събития ден в Административния съд – София-област, беше насрочено делото срещу решението на Комисията за защита от дискриминация

за изказването на Гешев, че "и циганите правят така".

То се води по жалба на ромския активист Христо Николов.

Поводът са думите на прокурора в интервю по БНТ по адрес на подсъдимия за подкуп Петко Дюлгеров, който се отказа от първоначалните си показания: "Единствено, което не можеше да се предвиди, беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно, в досъдебното производство, така правят всички подсъдими, така правят и циганите, включително по делата. Това е масово", заяви Гешев.

В началото на юли комисията остави без уважение жалбата на Николов с аргумента, че зам.-главният прокурор упражнил гражданското си право на мнение и говорел в общ контекст. Николов обяви, че е завел искова молба за клевета и ще търси правата си в съда. "Почувствах се лично засегнат от тези думи на лицето Иван Стоименов Гешев, изречени в качеството му на заместник главен прокурор, тъй като съдържат обидни и клеветнически твърдения по отношение на всички роми в Република България", пише в исковата молба.


Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/anali

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!