Следвайте "Буднаера" в Телеграм

9 септември, преследването на Фалун Гонг и техният общ корен

съветска армия медитация 9 септември

(Flickr/ИЦФДБ)

От Редакционна колегия ИЦФДБ

На 9 септември 1944 г. България излезе от съюзничество с нацистка Германия, но попада в лапите на не по-малко кръвожаден и смъртоносен строй - комунизма.

След освобождението от османско робство през 1878 г., България установява частна собственост и развива земеделие, инфраструктура, промишленост, корабоплаване и банково дело. Към 1911 г., в страната вече има 740 предприятия, финансирани от над 100 частни банки. Въвеждат се електричество, парни машини, турбинни и бензинови мотори. Започва да се говори за "българското чудо" в икономиката в условия на своеобразна индустриална революция.

В културно и духовно отношение България също отбелязва подем. Докато в края на 19-и век неграмотни са 80% от населението, през 1910 г. грамотните са вече 34%. По този показател България се нарежда на 11-о място в света. Преди началото на Втората световна война, 90% от децата ходят на училище, което е безплатно. Учителите са важна част от интелигенцията на страната. В продължение на възрожденската традиция, отварят врати Българската академия на науките, първият (Софийският) университет, Народната библиотека, Народният театър и читалища в почти всички градове. Български композитори, художници и архитекти получават международно признание. Оформят се градски елити с интелектуалци, предприемачи и офицери с европейски тип облекло, хранене и духовен начин на живот, който обаче запазва връзката с националната култура. България става модерна страна и се отваря към света.

Рязък обрат

Този възход е рязко прекъснат на 9 септември 1944 г., когато властта с преврат вземат комунистите, подкрепени от Червената армия на Съветския съюз, по това време частично окупирала страната. България попада в съветската сфера на влияние, тотално променяйки курса на своето социално и икономическо развитие.

В резултат на събитията след 9 септември, България рискува да бъде превърната в 16-тата съветска република. Претърпява пълен икономически провал под формата на три фалита и тотална политическа и военна зависимост от Москва. Също е заплашена да бъде ядрена мишена в случай на нова световна война, припомня проф. Людмил Спасов, цитиран от "Дойче веле".

Унищожението на най-образованите и способни представители на българския елит е приоритет за комунистическия режим: те са изселвани и уволнявани, лишавани от професионално израстване, пенсии, а на наследниците им е забранено да учат в университети и да заемат ръководни или добре платени длъжности. Вместо тях, на високи постове са поставяни полуграмотни членове на партизанското движение.

Още през първите три месеца след 9 септември, без съд и присъда са разстреляни между 20 000 и 40 000 интелектуалци. Последват "народен съд", концлагери и сталински съдебни процеси. Всички убийства се оправдават като "акт на възмездие в името на жертвите на фашизма".

Близо 100 лагера за принудителен труд има между 1944 г. и 1962 г., по данни на БСП. Около 285 000 души са минали през тези лагери в периода 1944-1962 г., пише уебсайтът "Декомунизация".

За да добият пълен контрол върху обществото, комунистите ликвидират всички духовни убеждения, различни от тези на партията. Изкореняват религията, тъй като я разглеждат като потенциален и опасен противник.

Каква е връзката с преследването на Фалун Гонг?

Всички гореописани методи, използвани от комунистическата партия в България, са прилагани спрямо последователите на духовната практика Фалун Гонг в Китай от 1999 г. насам.

Фалун Гонг (известна още като Фалун Дафа) е традиционна китайска система за усъвършенстване на съзнанието и тялото, с принципи Истинност, Доброта и Търпение, и пет медитативни упражнения.

През 1993 г., официалният вестник на министерството за обществена сигурност на Китай награждава автора на Фалун Гонг, г-н Ли Хонгджъ, за приноса му в "популяризиране на традиционните добродетели в борбата с престъпността, опазване на социалния ред и сигурността, и насърчаване на справедливост в обществото".

Фалун Гонг е най-масовото социално движение в Китай през 90-те години на 20-и век, според списание "Нюзуик". По данни на китайското правителство, през 1999 г. симпатизантите на духовния метод са между 70 и 100 милиона души, т.е. между 6 и 8% от китайското население.

През 1999 г., китайският министър на спорта и младежта заявява, че всеки последовател на Фалун Гонг може да спести по 1000 юана (280 лв.) годишно от медицински такси. При 100 милиона практикуващи, това са 100 милиарда юана (28 милиарда лв.) спестени годишно за здравеопазване.

Именно огромният брой последователи на Фалун Гонг, които надхвърлят почти два пъти броя на членовете на ККП по това време (60 милиона души), притеснява държавния и партиен лидер Дзян Дзъмин. Той вижда във Фалун Гонг заплаха за монополната власт на партията. Дзян също завижда, че Фалун Гонг за по-малко от десетилетие привлича повече симпатизанти, отколкото ККП за 50 години.

Така Дзян нарежда национална кампания за изличаване на практиката от Китай. За да оправдае репресиите, той измисля версията, че Фалун Гонг е "зъл култ", че се е "съюзил с вражески чуждестранни сили" и че е "срещу властта на партията".

Само за една нощ, 100 милиона последователи на Фалун Гонг, техните семейства и близки са превърнати във врагове на народа. Те са уволнявани от работа, глобявани неправомерно, принуждавани да докладват свои съмишленици, изключвани са от училища, университети и професионални сдружения. Задържани са до две години без съд и присъда в трудови лагери; хвърляни са в затвора след скалъпени съдебни процеси и в разрез със законите на КНР. Измъчвани са в центрове за промиване на съзнанието, където денонощно са "облъчвани" с лъжовна пропаганда, очерняща Фалун Гонг.

Правозащитни организации са регистрирали над 100 метода на мъчения, прилагани спрямо последователи на Фалун Гонг. Целта е да ги принудят да подпишат декларация, че се отричат от духовните си убеждения.

Документирани са 4236 смъртни случаи на последователи в Китай, но заради цензурата в източната държава се предполага, че истинският брой е много по-голям.

На 17 юни 2019 г. Международен трибунал за насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай обяви, че в държавни китайски болници убиват последователи на духовното движение Фалун Гонг, с цел да продават органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Около 1,5 милиона затворници на съвестта може да са жертвите на този нов вид геноцид в периода 2000-2016 г. и бизнес, оценяван на над 1 милиард щатски долара годишно, посочва докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.).

Преследването в Китай продължава и днес. Въпреки това Фалун Гонг е популярен в над 100 държави по света, включително в България от 2001 г. насам.

Заключение

Последствията от 9 септември за България и преследването на Фалун Гонг имат един и същ корен – комунизмът.

Още от създаването си от Карл Маркс, комунизмът има една единствена цел – както на теория, така и на практика – да унищожи човечеството. Това разкрива книгата "Как призракът на комунизма управлява нашия свят" на медията "Епок Таймс".

На теория, целта на комунизма е да създаде "рай на земята", да се бори с божественото начало на човека, да премахне семейството, обществения строй, образованието и културата, и в крайна сметка да елиминира човека. Криейки се зад лозунги като "равенство, просперитет, прогрес и социализъм", комунизмът заблуждава хората, за да ги направи свои поклонници, а по-късно ги превръща в жертви на непрестанните си борба и революция.

На практика, комунизмът никога не постига утопията, която обещава. Напротив, всички държави, практикуващи комунизъм, са сравнително изостанали, и историята им е осеяна с кръв и смърт. Над 100 милиона са жертвите на комунистически режими в световен мащаб в мирно време, като най-много са в Китай.

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!