Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Хемус“ се превърна в най... -хубавата? НЕ! В най-скъпата магистрала в света… 1 млрд. лв за 60 км

хемус0000374306-article2

Да си спомним една статия от преди 3 години, в която ясно лъсва кой как краде. Вижда се и фирмата „Джи Пи Груп“, която вече е доказано престъпна.

Но ето от къде са парите й – от строежите на Бойко.

Ето я статията от „Капитал“:

Строежът на 60 километра от магистрала „Хемус“ ще излезе рекордно скъп.

При отварянето на цените за двете нови отсечки от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч се оказва, че компаниите искат от държавата двойно на това, което тя е очаквала.

И разстоянието, ако се вземат цените на двата вероятни победителя – консорциуми на ПСТ и „Джи Пи груп“, магистралата ще струва на данъкоплатците около 800 млн. лева без ДДС. При очаквани 434 млн. лв.

С ДДС сумата удря 1 милиард лева.

Обяснение за бясно поскъпващата магистрала може да се търси в няколко посоки. Тъй като цените на всички кандидати масово са в пъти по-високи (виж инфографиката), то първото допускане е, че държавата и нейните експерти не могат да смятат. И все пак офертите са с 30-40% над дадените в последните две състезания за „Струма“.

А при падащите цени на горивата, оттам и разходи за битум и горива за техниката и при малко поръчки в сектора логиката е стойността на пътя да пада. Най-неприятната версия е, че поръчката е била разпределена предварително и останалите кандидати са участвали само за масовка срещу бъдеща спечелена поръчка или друго.

За чуждите строителни фирми, които участват самостоятелно, това обяснение е невалидно, но пък те са калкулирали всякакви рискове, включително и от бавни плащания, защото държавата по никой начин не е гарантирала средства за магистралата.

Затова от днешна гледна точка най-икономически изгодно изглежда държавата да прекрати скъпото сегашно състезание, да си провери сметките и да започне нова процедура. Така или иначе предвидени пари в бюджета за догодина няма, планът е да се строи от 2017 г., поне да се покаже на фирмите, че данъкоплатецът не е склонен на огромни дарения.

С най-голям шанс да строи пътят Ябланица – Угърчин (23 км) на „Хемус“ е обединение „АМ Хемус лот 1“ с водещ партньор българската „Джи Пи груп“ (свързвана в сектора с Валентин Златев).

Партньори са й испанските „Конструксионес Табоада и Рамос“ и „МР сивил уъркс“ (Испания), както и проектантската „Трансконсулт-22“. Консорциумът е с най-много точки за техническа оферта и с втората най-добра цена: 277.4 млн. лева. При непредвидени обстоятелства стойността няма да може да надвишава 298 млн. лв. Тази стойност обаче внушително надвишава прогнозната – 168 млн. лева.

Вместо малко над 7 млн. лева за километър, както планираше държавата, магистралата ще струва между 12 и 14 млн. лв/км, което я прави една от най-скъпите. Новите отсечки на „Струма“ (без Кресненското дефиле) излизат около 10 млн. лв./км. Двете части от магистрали са със сходен хълмист терен, така че сравнението не е некоректно.

Огромни са разликите и в цените за по-дългата и скъпа отсечка – между Угърчин и разклона на Плевен. При прогнозна цена от 266 млн. лв. без ДДС най-ниската оферта е за 429.48 млн. лв. – на турската „Ташяпъ иншаат тааххют“, но компанията има много по-малко точки от лидера при техническото оценяване. Най-високата е на италианската „Аталди“ и е за 706.96 млн. лв.

Заради амплитудата в офертите (високата цена на „Асталди“ ще вдигне средната стойност) на някои от кандидатите може да им се наложи да пишат обосновка. Турската компания със сигурност ще трябва да мотивира цената си, защото е с 20% по-ниска от средната в търга.

Най-вероятният победител за отсечката е обединение с водещ партньор „ПСТ груп“, включващо още „Хидрострой“, „Пътстрой Бургас“ и „Евро алианс тунели“. То е с най-много точки на техническа оферта и с минимална цена за изпълнение 479 млн. лв., а максимална почти 500 млн. лв.

Или почти двойно на очакваното от държавата. Средно на километър цената излиза 13.3-14 млн. лв. „ПСТ груп“, която в строителния сектор се свързва с Първа инвестиционна банка и депутата от ДПС Делян Пеевски, напоследък все по-често печели строителни поръчки.

Източник: Капитал, Фактуално.ком

faktualno.com

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!