Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Искаш в България, но тя не те иска: Държавата отказва да признае съществуването на Изабела – родена и израснала в Бургас, грози я депортация

Източник „Флагман“

Автор: Георги РУСЧЕВ, Видео: Иван КОЛЕВ

Родителите на 23-годишното момиче са от Армения, дъщеря им до ден днешен не може да получи лични документи

23-годишната Изабела Степанян от Бургас е родена в България, израснала тук, завършила средното си образование, но държавата на практика не признава съществуването й. Отказва да й издаде български документи за самоличност или такива за постоянно пребиваващ и сякаш самата тя е главен герой в популярната холивудска лента „Изгубени в превода“.

Самата Изабела разказа за абсурдния си случай пред Флагман.бг, а както се оказа, не само тя е изпаднала в подобна ситуация. Пресният пример е с Давид от Несебър, който живее в България от 20 години, но също като Изабела няма български документи за самоличност.

Заради правния абсурд след гимназията Изабела така и не може да се реализира – дипломата й е непризната, няма право да подпише трудов договор, а да работи само на граждански с редица ограничения за работодателя й, което прави наемането й много трудна мисия. Освен всичко друго е заплашена от депортация в Армения – държава, в която никога не е стъпвала и не познава никого.

„Майка ми и баща ми са арменци, които през 1994 г. пристигат в България, за да живеят тук. Година по-късно се раждам аз. Преминала съм през всички форми на задължително обучение по програмата на МОН, основното си образование завърших в ОУ „Климент Охридски“, а средното – в СУ „Константин Преславски“. Въпреки че съм положила двете задължителни матури след 12 клас, на практика аз нямам средно образование и не мога да получа диплома, защото през годините така и не можах да получа документи за пребиваване в България“, разказва 23-годишната Изабела.

Като своите връстници, които вече са завършили дори висшето си образование, и тя също иска да следва в университет. Влече я психологията и туризма. На този етап обаче тази нейна мечта няма как да се реализира. Според българското законодателство Изабела не попада в нито една графа, по която може да й бъде издаден валиден документ за пребиваване.

Преди няколко години е поискала консултация от юрист, който я посъветвал да поиска разрешение за постоянно пребиваване, но поради страх, че може да бъде депортирана обратно в Армения – държава, в която тя дори не е ходила през живота си – тя не предприема тази стъпка. Основната причина е, че притежава единствено арменски паспорт, а в закона нейният случай не е дори описан.

„Това би бил най-големият абсурд. Аз не съм напускала България през живота си, в Армения не съм била никога, не познавам никого там, а цялото ми социално обкръжение е тук, в Бургас. Искам да продължа да живея тук, да започна да съществувам не само в обществото, но и за държавата“, казва натъжена Изабела.

Тя понася всички последици и вредни неща, които и се случват във връзка с това, че няма документи, обясни на свой ред адв. Свилен Киров пред Флагман.БГ. Той е категоричен, че в най-кратки срокове трябва да се инициира промяна на Закона за чужденците в Република България, която впоследствие да се обвърже с придобиване на гражданство. „В Закона не е залегнала няма реална дефиниция и точка, по която Изабела да попадне, за да получи какъвто и да е статут. Нужна е законодателна промяна, с която да се погледне към добрите европейски практики, като най-близко в това отношение е Румъния, където има уреден „статут на търпимост“ за чужденците. На кратко – ако чужденец, роден в страната, който няма криминални прояви и е живял в страната определено време, получава статут за жителство“, обясни адв. Киров.

Промяната на законодателството в това отношение е най-лесния начин, с които би могъл да се реши проблемът на стотици хора в страната, които нямат лични документи, защото са родени в България от чужденци.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!