Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Възраждане спря обучителните семинари, които подменяха историята ни. "Ще изгоним фондация "Америка за България" не само извън българското училище, но и извън България”

Вчера, представители на Възраждане начело със своя председател, проведоха обещаната им среща в Министерство на образованието с министър Красимир Вълчев.

Повод за срещата бяха придобилите печална известност обучителни семинари за учителите по история в гимназиалните курсове, организирани от МОН.

От партията на Костадин Костадинов, алармираха за проблема, преди повече от две седмици, когато обявиха, че с тях са се свързали учители по история от няколко български гимназии, които независимо един от друг са им разказали напълно подробно, какво точно се случвало на тези семинари.

По време на провеждането им, лекторите (огромната част, от които, всъщност се оказаха служители на „Америка за България” и „Отворено общество”) са внушавали на присъстващите български учители по история, да преподават на учениците в гимназиалните курсове, че основният враг на България е Русия, че най-близък приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът между 1944 г. и 1989 г.

По този повод, от Възраждане поискаха с нарочно писмо и среща с Красимир Вълчев, за да обсъдят ситуацията. В него те изразяват своята загриженост от случващото се и заявяват, че се прави опит да се поставят под съмнение или открито да се отричат факти от националната ни история, по отношение на които, у нас съществува абсолютен обществен консенсус и до този момент са считани за неоспорими. Че се прави опит, интерпретациите на фактите, повлияни от временната политическа конюнктура, да заменят самите факти, а самият предмет да се идеологизира, в духа на най-лошите познати практики от недалечното минало.

След като, в продължение на две седмици, той нито ги прие, нито отговори на официалното писмо от страна на патриотичната формация, Костадинов и неговите последователи, трябваше буквално да нахлуят в министерството и в хотел „Шератон”, по време на церемонията по награждаването на учителя на годината, за да потърсят обяснение. 

В крайна сметка, министър Вълчев, след като нямаше как да не се срещне с тях, склони на специална среща с председателя на Възраждане по повод на скандалните семинари, която се състоя вчера.

Как е протекла тя, пише самият Костадин Костадинов, във своя Фейсбук-профил: 
„Току що излязох от срещата с министъра на образованието. Резултатите са следните: 
1. Вълчев се извини за това, че не е отговорил на искането ни за среща по-рано. 
2. Каза, че скандалните обучители Рая Заимова и Лъчезар Стоянов, които са заплашвали българските учители със съд ако говорят на децата за турско робство и ако не им обясняват как Русия е най-големия враг на България, ще бъдат изгонени от обучителния курс. 
3. Самият обучителен курс се спира. 
4. Вълчев призна, че е имало и друг сигнал, подобен на този, който пуснахме ние от Възраждане, след като бяхме алармирани от български учители. 
5. Говорихме за съдържанието на учебниците по История, Човекът и обществото, Околен свят, Литература и Музика. Вълчев поиска да му дадем справка с фалшификациите и извращенията в тях, за да ги изпрати на издателствата и те да ги коригират. 
6. Поставих въпроса за присъствието на чуждата фондация "Америка за България" в българските училища. Министърът не видя нищо лошо в това, след като тя помагала. Не отговори на въпроса ми дали ще мисли така и за фондация "Турция за България" и нейното присъствие в българските училища.

Като цяло съм доволен от разговора, защото постигнахме краткосрочните си цели. В стратегически план обаче, остава най-важното - промяната на учебниците. Ето защо искам да се обърна към вас със следната молба - пращайте ми сигнали за учебното съдържание. Снимайте страницата на учебника, напишете името на издателството, авторския колектив и коя година е издаден. 

Мисля до 24 май да подготвя тази справка и да я дам в МОН. Не тая особени надежди, че нещо ще се промени, защото Вълчев е четвъртият министър, с когото разговарям по този въпрос, и днес пак получих същите отговори, които ми даваха и неговите предшественици. Но все пак ще използваме и тази възможност.

А когато Възраждане започне да управлява, за учебното съдържание ще имам грижата лично аз. Можете да сте сигурни, че тогава пречки за пренаписването им няма да има:)

Излишно е да казвам защо - защото, както е добре известно, САМО НИЕ МОЖЕМ!

П.П. И да не забравя - ще изгоним фондация "Америка за България" не само извън българското училище, но и извън България.” 
Така Възраждане, спря спорния обучителен курс за учителите по история от гимназиалните курсове и практически спечели пълна победа в спора си с образователното ведомство.

В сянката на срещата в МОН, остана и една друга среща, която представители на Възраждане проведоха в Министерство на външните работи, по повод на друга тяхна кауза от последните седмици, а именно правата на българското национално малцинство в Украйна.

След като на 25.04.2019 г. украинският парламент прие закон за задължителното използване на украинския език като официален в цялата страна, включващ мерки, задължаващи всички държавни служители, доктори, учители, адвокати и други, да говорят само на украински език или да бъдат глобени, от партия Възраждане излязоха с позиция в защита на българското национално малцинство в Украйна.

От Възраждане тогава, изразиха своето безпокойство, че този така приет закон, ще наруши грубо правата на българското национално малцинство в Украйна, признати от самата украинска държава, и ще създаде сериозни трудности в неговия всекидневен живот.

Също така, от партията на Костадинов, изказаха опасения, че определени текстове от закона за уникалност на украинския език, създават опасност от денационализация и асимилиране на българската етническа общност в тази страна, тъй като плановете за задължително изучаване на украинския език и забележете - култура, съдържащи се в текстовете на същия този закон, ще доведат именно до това. 
Водени от тези свои притеснения, както и от недоволството си по отношение на липсващата от страна на българската държава реакция, те поискаха среща и с министър Захариева.

В крайна сметка, от МВнР склониха на такава, която се проведе също в рамките на вчерашния ден.

От партията на Костадинов съобщават, че от страна на Външно, участие в срещата е взел заместник-министър Юрий Щерк – отговарящ за направление „Източна Европа и Централна Азия“ в МВнР. 
Срещата е протекла конструктивно, като представителите на външното ни ведомство са обяснили, че следят отблизо ситуацията с приетия от украинския парламент „Закон за държавния език”, който притеснява патриотите от Възраждане.

Също така, дипломатите ни са заявили, че вече са предприели постъпки пред украинската страна по този въпрос, както и предстои да се предприемат нови. Още повече, че законът все още не е подписан от новия президент на Украйна Владимир Зеленский и не е влязъл в сила, а очакванията са, че преди да се случи това, в него ще се внесат определени промени, именно в посоката, за която настояват и патриотите на Костадинов.

От Външно, също така са приели забележките на Възраждане, че публичната позиция на страната ни по отношение защитата на правата и интересите на българите в чужбина куца и тя трябва да бъде по-ясно и категорично заявявана.

В заключение от партията на Костадин Костадинов заявяват, че вчера е бил един добър ден за защитата на българщината, както у нас, така и извън България. 

И допълват: „Това са резултатите, които постигаме, като малка опозиционна партия, представете си какво ще бъде, когато управляваме!”

Възраждане – защото само ние можем!

Източник/ци: epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!