Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На едно място в България кокошките снасят цветни яйца

Източник: www.burgas24.bg

Има едно място в България, на което яйцата не се боядисват. Край Габрово кокошките снасят цветни яйца, а петлите се смеят, докато кукуригат и ги гледат.

58-годишният Пламен Цвятков от габровското село Трънито от пет години отглежда кокошки, които снасят червени, сини, розови и зелени яйца. Започнал е с развъждането на няколко кокошки от френската порода Марана, които снасят червени яйца, съобщава Нова тв.

„Един приятел ме заведе при общ познат. На едни нанизи беше направил яйца с изсмукан жълтък – сини, зелени…Поисках му кокошки – не ми даде. Пак му поисках после, пак не ми даде и…по интернет и така…“, каза Цвятков.

Тази порода идва от Мексико и снася синьо-зелени яйца. Раукана се кръстосва с Марана и се получават различни цветови разновидности. За да снасят цветни яйца, от особена важност за кокошките е петела.

„Хората търсят смесени, шарени яйца. На 7-8 кокошки се пада един петел“, добави животновъдът.

Екзотичните породи имат и свой характер. Някои от петлите се смеят, докато кукуригат. Някой от кокошките имат очила, защо се кълват по брадичките. По кокошките с очила, снасящи цветни яйца Пламен Цветков е запалил не малко хора в региона.

„Аз като дойдох, така се запалих. Вземам една по една. Не мога от всичките породи. Имам две-три кокошки, засега. Трябва да се поддържа българският дух на българското село. Радвам се, че познавам Пламен – хубав човек“, споделя автотехника Нено Генчев.

И така – от уста на уста, цветните яйца на Пламен Цвятков и неговите 100 кокошки от Трънито вече са раздадени, разпродадени или обещани и запазени за Великден.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!