Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В село Свежен откриват паметник на жертвите на комунизма

Кметството дава старт и на два родолюбиви проекта – реставрация на къщата на полк. Серафимов и Аджарската книжовна школа

Кметството  на село Свежен, община Брезово обяви, че на 23 април тази година, от 11 часа ще даде старт на строително реставрационни дейности по проект „Консервация, реставрация и експониране на родната къща на полковник Владимир Серафимов с интерактивен музей в с. Свежен, община Брезово“  и проект „Консервация, реставрация и експониране на Аджарската книжовна школа в с. Свежен, община Брезово“.
  Същият ден ще бъде открита и плоча мемориал в памет на избитите без съд и присъда жители на с.Свежен по време на комунистическия режим.

svejen_serafimov.jpg

Къщата на полковник Серафимов

Полковник Серафимовата къща е един уникален архитектурен паметник на културата от национално значение. Къщата освен като архитектурна стойност е и родната къща на освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов.
  Аджарската книжовна школа (Аджар старото име на Свежен)  е една от водещите книжовни школи през епохата на османското владичество, която се налага като преписвачески, дамаскинарски и художествен център. Най-активен е книжовният живот на селото през ХVІІ в., когато там работи един от изтъкнатите представители на школата поп Йовко. Под перата на Аджарските  художници/преписвачи излизат  много значими произведения на средновековното българско изкуство като най-известен е „Аджарският Дамаскин” .
  На двете събития ще присъстват министри, народни представители, кметове, видни общественици и българи родолюбци.  
  За жителите на Община Брезово и село Свежен ще бъде чест да присъстват и всички граждани, които обичат България и нейната история, казва кметът на селото Христо Енков. 

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/articles/kultura/art-faktor/v-selo-svezhen-otkrivat-pametnik-na-zhertvite-na-komunizma

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!