Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чешкият Сенат прие резолюция срещу злоупотребите с човешките права в Китай

резолюция Чешки сенат Китай

(Епок Таймс)

Чешката република стана поредната държава, която прие резолюция, осъждаща грубите нарушения на човешките права в Китай, и по-специално продължаващото близо 20 години преследване на последователи на духовната практика Фалун Гонг от комунистическия режим.

Документът, приет от Чешкия Сенат на 20 март 2019 г., призовава китайския режим да спре преследването на последователи на Фалун Гонг, християни, тибетци и уйгури; да освободи всички затворници на съвестта и да спазва международните конвенции за правата на човека.

Инициативата е плод на четиригодишни усилия от страна на местните последователи на Фалун Гонг, които събраха 37 000 подписа в петиция, призоваваща за прекратяване на геноцида срещу свои съмишленици в комунистически Китай.

Петицията бе внесена в Комисията по образование, наука, култура, човешки права и петиции към Сената. След това тази комисия одобри законопроект, който внесе за гласуване в Сената.

"Да запазим мълчание би означавало, че сме съгласни с преследването", заяви сенатор Марек Хилсер, един от спонсорите на резолюцията.

"Ние, като народ, сме преживели комунистическия тоталитарен режим и знаем какво е политически деспотизъм, екзекуции, затвори и цензура.

Много добре знаем какво представляват нарушенията на човешките права и липсата на свобода.

Ето защо мисля, че след като имаме този исторически опит, ние като нация трябва да бъдем чувствителни, когато човешките права и изконните човешки ценности са потъпквани на други места по света", каза още Хилсер.

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е духовна практика с медитация и философия, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение.

През 90-те години на 20-и век, практиката става изключително популярна в Китай, където според официални правителствени данни, последователите са между 70 и 100 милиона души.

Но през юли 1999 г., воден от страх, че тази популярност ще подкопае авторитета на партията, тогавашният държавен и партиен лидер, Дзян Дзъмин, започва национална кампания срещу Фалун Гонг, мобилизирайки целия апарат за сигурност на страната да локализира, арестува и задържа последователи.

Според наблюдатели за човешките права, стотици хиляди последователи на духовното движение са заключени в затвори, трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието, където са често подлагани на физически и психически изтезания с цел да бъдат принудени да се откажат от убежденията си.

По време на заседанието на Чешкия Сенат на 20 март, сенатор Вацлав Хампл заяви: "Благодаря на всички граждани за тази петиция и за повдигането на този въпрос. Това е пореден пример за плодотворното сътрудничество между гражданското общество и Сената."

Сенатор Вацлав Чалоупек каза: "Представените в петицията факти са толкова шокиращи и ужасяващи, че са отвъд най-смелото въображение и представи."

Според Вероника Сунова, председател на Чешката Фалун Дафа Асоциация, приемането на резолюцията е "уникална стъпка за Чехия, тъй като ни връща към правилните морални ценности и възгледи за света".

Насилствено отнемане на органи

През 2006 г. независими изследователи потвърдиха, че китайският режим отнема органи от затворници на съвестта, предимно последователи на Фалун Гонг.

"Китайският тоталитарен режим наистина държи стотици хиляди политически затворници в концентрационни лагери. Там човек става просто банка за органи", каза сенатор Павел Фишер.

"Органите са изземани от телата на живи и здрави хора, за да бъдат продадени с възможно най-добро качество.

Няма съмнение, че последователите на Фалун Гонг, а вероятно и други групи, са обект на злоупотреби с органи за трансплантация, и това се случва в голям мащаб", добави Фишер.

През 2016 г. доклад на канадския правозащитен адвокат Дейвид Матас, бившия канадски държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския регион Дейвид Килгор и разследващия журналист Итън Гутман, разкри, че китайският режим е създал "индустриална по мащаб, организирана от държавата и контролирана чрез национални политики и финансиране система за трансплантации". Докладът още потвърждава, че повечето от органите са придобивани от последователи на Фалун Гонг.

"Чешката резолюция изпраща послание както към извършителите, така и към страничните наблюдатели: ние знаем, ние сме загрижени, смятаме, че трябва да се направи нещо", коментира адвокат Матас в писмо до чешкото издание на медията Епок Таймс.

Резолюцията е "още една полезна демократична инициатива, с която се надяваме тази година да сложим край на продължаващите престъпления срещу човечеството в Китай", коментира другият автор на доклада, Дейвид Килгор, в писмо до Епок Таймс.

През 2013 г. и 2016 г. Европейският парламент прие резолюции, с които осъди "системното, насилствено, организирано от китайската държава отнемане на органи от затворници на съвестта", включително последователи на Фалун Гонг.

През 2016 г., Камарата на представителите на САЩ единодушно прие Резолюция 343, която също призова за прекратяване на отнемането на органи под управлението на китайския режим. Подобни резолюции бяха приети от законодателите в редица американски щати като Аризона, Джорджия и Мисури.

Източник: https://www.theepochtimes.com/czech-senate-passes-resolution-condemning-human-rights-abuses-in-china_2852218.html

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/europe/981-senat-chehia-zloupotrebi-choveshki-prava-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!