Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Започна битката за наследството на Бойко Борисов. Народът търси нов водач. Ето най-вероятните имена:

Бойко Тъжен

Видими са първите залпове от битката за наследството на Бойко Борисов в ГЕРБ.

Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Той обясни, че участниците за наследството в ГЕРБ след премиера Борисов изявяват желание за позициониране на стартовата решетка.

„Борисов не е вечен. ГЕРБ ще трябва да продължава и след евентуално негово оттегляне от партийната политика. Ще трябва да се мисли за утрешния ден. И в ГЕРБ винаги като че ли е имало две визии: една доста по-праволинейна и друга доста по-чувствителна за общественото мнение – визия партийна и визия борисовска. Или винаги е имало други две визии: визия малко по-ориентиранa към Изтока, в тукашния контекст и политическите нрави, и друга прозападна визия.

Този тип напрежение ще продължи, така че аз лично очаквам и занапред да припламват искри. Но голямата цел на ГЕРБ ще бъде това да не личи, вътрешните напрежения да не личат и поне засега те се удържат“, обясни политологът.

Първан Симеонов каза още, че при общото погрозняване на политическия процес хората са склонни да мислят, че и едните, и другите еднакво не стават и да търсят някой трети. Има фигури, към които българите биха се обръщали с интерес в ситуацията – президентът Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова, каза още Първан Симеонов, като допълни, че вероятно няма да липсват и нови кандидати.

Дългосрочният ефект от „Апартаментгейт“ може и да е позитивен, но краткосрочно ще изглежда грозно, коментира Симеонов. По думите му скандалите с имотите могат да имат ефекта на доминото.

„Първо ще доведат до това, че край сухото ще гори и суровото. После ще доведат до прочистване на властта, а може би и на цялата политическа прослойка, защото вадейки си кирливите ризи един на друг, политиците ще имат повече от едно на ум, какво, кога, как купуват, правят и показват като жизнен стандарт. Трето – скандалът вероятно ще има отражение в изборни резултат. Четвърто – ще позволи на Бойко Борисов да вземе обратно част от пространството в партията си, което досега, като че ли бе взел г-н Цветанов“, обясни политологът.

Според Първан Симеонов „Апартаментгейт“ може да е един от факторите, които да рестартират доверието в българския политически процес. Първоначално всичко ще изглежда като дълбока тиня, но с времето политиците, които не издържат на обществения тест на доверие, ще бъдат принудени да дадат крачка назад, обобщи политологът.

Източник/ци: http://www.informiran.net/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!