Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокат Гао Джишън: Фалун Гонг са жертви на масови сексуални мъчения в Китай

Human rights lawyer Gao Zhisheng in a file photo. (Verna Yu/AFP/Getty Images)

Human rights lawyer Gao Zhisheng in a file photo. (Verna Yu/AFP/Getty Images)

След като през 2005 г. започва да разследва репресиите срещу последователи на духовна практика Фалун Дафа (Фалун Гонг) от комунистическия режим в Китай, известният правозащитен адвокат Гао Джишън не спира да споделя ужаса си от мащаба и жестокостта на гоненията.

В материал от 22 февруари 2019 г., медията Епок Таймс писа, че това, което шокира адвоката най-силно е, че сексуалните изтезания срещу Фалун Гонг са обичайни и широко разпространени: както при жените, така и при мъжете.

"Въпреки автентичните разкази за невероятна жестокост, въпреки свидетелствата за нечовешки мъчения, това, което истински шокира душата ми, е неприличната, но рутинна практика на увреждане на женските полови органи, извършвано от служители на Управление 6-10 и полицаи", писа Гао в отворено писмо до висши държавни служители в Китай през 2005 г.

"Половите органи и гърдите на почти всяка жена и гениталиите на почти всеки мъж са били обект на най-вулгарно сексуално насилие по време на преследването. Почти всички задържани, мъже и жени, са били събличани преди изтезанията.

Sexual torture in ChinaIncarcerated Falun Dafa adherents in China are routinely subjected to sexual torture and violence, including gang rape. (Minghui.org)

Няма език или думи, които биха могли да опишат или пресъздадат вулгарността и аморалността на нашето правителство в това отношение. Кой може да си позволи да мълчи, когато се сблъска с такива истини?"

Самият Гао, който е християнин, е бил сексуално измъчван, включително с клечки за зъби, забивани в гениталиите му. Това той описва в статията "Тъмна нощ, тъмни качулки и отвличане от тъмната мафия". И разказва как е бил физически и психически изтезаван в продължение на над 50 дена през 2007 г.

Сексуални изтезания в Китай

"Двама души разпънаха ръцете ми и ги закопчаха към пода. Използваха клечки за зъби, за да пробият гениталиите ми. Няма думи, които да опишат безпомощността, болката и отчаянието, които почувствах тогава", пише адвокатът.

Reenactment of sexual torture. Reenactment of sexual torture. (Minghui.org)

Чувството на Гао за справедливост е толкова силно, че рискува да напише три отворени писма до китайския режим в периода декември 2004 г. и декември 2005 г. В тях той призовава китайското правителство да прекрати преследването на последователите на духовното учение Фалун Дафа (известно още с името Фалун Гонг). Кампанията на репресии започва през 1999 г. със заповед на лидера на китайската комунистическа партия (ККП), Дзян Дзъмин. Дзян се страхува от огромната популярност на практиката за самоусъвършенстване, която по това време има между 70 и 100 милиона привърженици.

С писмата обаче Гао единствено си навлича гнева на режима. През последните десет години, властите му отвръщат с многобройни арести и жестоки изтезания.

През 2001 г. китайското правосъдно министерство включва Гао в топ 10 най-добри адвокати в страната, заради работата му с дела от обществен интерес. Роден на 20 април 1964 г., Гао отраства в много бедно семейство, което не може да си позволи да го изпрати на училище. Затова се учи, като стои и слуша пред прозорците на класната стая. По-късно завършва курс по право, полага необходимите изпити и открива собствена кантора. Често е наричан "съвестта на Китай" и е номиниран три пъти за Нобеловата награда за мир.

Надежда за бъдещето на Китай

Гао не престава да критикува злоупотребите на ККП с човешките права и неумолимо търси справедливост за китайския народ. Това му струва скъпо.

Отнемат му разрешителното за практикуване на професията, и затварят кантората му през 2005 г. През август 2006 г., след многобройни смъртни заплахи и постоянен тормоз, адвокатът е отведен от дома на сестра си, докато ѝ гостува. Последва тригодишна ефективна затворническа присъда, по-късно заменена с пет години условна. През септември 2007 г. го арестуват отново и измъчват в продължение на над 50 дена.

Тогава Гао пише открито писмо до Конгреса на САЩ. В него той заклеймява липсата на религиозни свободи в Китай и преследването на последователи на Фалун Гонг, християни от домашни църкви и тибетски будисти. В обръщението, Гао също критикува режима за репресиите срещу правозащитни адвокати, агресията срещу собственици на имоти и земеделски стопани, корупцията в правната система и повсеместното замърсяване на езера и реки.

През 2007 г. в САЩ публикуват мемоарите на Гао на английски език, със заглавие "Един по-справедлив Китай". В книгата, Гао порицава ККП, че изтезава "нашите майки, съпруги, деца, братя и сестри с най-свирепи, аморални и незаконни средства". В знак на протест срещу действията на режима, Гао се отказва от членство в комунистическата партия.

Китайското правителство продължава постоянно да го наблюдава, тормози, арестува, изтезава и похищава, въпреки осъждането на тези действия от страна на ООН, други международни организации и известни личности.

През август 2014 г. Гао е освободен от затвора и поставен под домашен арест. Успява да избяга, въпреки влошеното си здраве. Укрива се три седмици, преди отново да го заловят. Оттогава е в неизвестност.

Съпругата на Гао и двете му деца напускат Китай и получават убежище в САЩ през 2009 г. През 2016 г. в Хонконг, по време на представянето на "Китай, изправи се през 2017 г." — мемоар, който Гао пише по време на един от домашните арести — дъщеря му Грейс Гън споделя, че четенето на книгата само засилва уважението и към баща ѝ.

"Мисля, че баща ми е много силен човек, и един от най-здравомислещите в Китай. Той и останалите, стремящи се към подобрения в Китай, прославят Китай днес и са надеждата за бъдещето на Китай. Гордея се с тях!", заяви Гън, която не е виждала баща си над десет години.

"Той е готов да понесе последствията, за това, което смята за правилно. За него е важно да няма страх: ако нещо е правилно, ако е праведно, бъди упорит и го завърши."

Източник: https://www.theepochtimes.com/sexual-torture-of-detained-falun-dafa-adherents-rampant-rights-lawyer_2807772.html

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/persecution-china/975-advokat-gao-zhisheng-seksualni-mychenia-kitai-falun-gong.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!