Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румънците въстанаха в подкрепа на Кьовеши

.
Лаура Кьовеши

Стотици излязоха на протест в Букурещ срещу управляващата коалиция и в подкрепа на бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, съобщава БТА.
Демонстрантите скандираха "Крадци!", "Оставка!", "Правосъдие, а не корупция", "СДП - червена чума" и "Румъния, събуди се!". На плакатите на участниците имаше надписи "Всички за справедливост" и "Кодруца, не забравяй, улицата е с теб".

Протестиращите развяваха румънски знамена, а на паважа бе разпънат огромен европейски флаг. Бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) беше обвинена в четвъртък от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система и поставена под съдебен контрол по подозрения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване. В петък тя се яви в полицейски участък в Букурещ в рамките на наложената й мярка за процесуална принуда.

Кьовеши бе начело на НДБК от 2013 до 2018 г., а преди това бе главен прокурор на Румъния. Под нейно ръководство НДБК постигна голям брой осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта и спечели похвали от ЕС, който наблюдава румънската правосъдна система.

Лаура Кьовеши е подкрепяна за поста европейски главен прокурор от Европейския парламент, а Съветът на ЕС избра френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. Тъй като главният прокурор на Европейската прокуратура трябва да бъде назначен по общо съгласие на двете институции, в момента текат преговори между тях.

Източник/ци: https://frognews.bg/novini/rumantsite-vastanaha-podkrepa-kjoveshi.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!