Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Във Франция официално обявиха, че хомеопатията не е медицина

Автор: "Фигаро"

В един глас френските Академии по медицина и фармация обявиха, че хомеопатията има плацебо ефект и не трябва да се реимбурсира, съобщава “Фигаро”.

Френската Медицинска академия гласува във вторник изявление за хомеопатията, внимавайки да не я нарече “медицина”. Новото в този дебат е, че текстът е написан заедно с Академията по фармация, която за първи заема официална позиция. 

Малко повече от година след изявление на 124 лекари във "Фигаро", което разпали дебата, започнал още с изобретяването на хомеопатията, двете Академии отново потвърждават: тази терапия почива на ненаучни основи и много клинични изследвания са доказали, че тя няма никакаква собствена ефикасност извън вече известния “плацебо ефект”.   

На фона на подновяването на дебата и след като бяха призовани да заемат позиция, академиците по медицина създадоха миналия юни специална работна група, в която поканиха и свои колеги фармацевти.  

От страна на Медицинската академия няма нищо ново. Както вече ясно заявиха през 1984, 1987 и 2004 г., после чрез научния съвет на европейските Академии на науките през 2017 г., членовете на френската Медицинска академия отново повтарят:  

хомеопатичните препарати не трябва да се реимбурсират;   

за да се предостави на обществеността “вярна информация”, опаковката на тези препарати трябва ясно да посочва техния състав, начин на производство (по-специално чрез принципа на разреждане) и факта, че няма никакво доказателство за тяхната ефикасност; накрая, студентите по медицина и фармация трябва да изучат как действа плацебо ефектът и значението на връзката пациент-лекар, но дипломите и сертификатите по хомеопатия нямат място в тези факултети.  

“Те се наричат факултети по медицина, не по медицина и патафизика!”,  

както заяви един от академиците. Проф. Клод Жафиол заби гвоздея: “Защо да преподаваме дисциплини, които не почиват на никаква научна основа?”. 

На научните аргументи се противопоставят “социалните данни”, признават академиците: французите твърдят в много анкети, че вярват на хомеопатията и я използват, лекарите я предписват, болниците я включват в предлаганите грижи. Но “тези различия (…) могат да се обяснят с недостатъчното познаване и/или подценяване на плацебо ефекта, единственото възможно, но също и достатъчно обяснение за ефекта от хомеопатията при сегашното състояние на науката”, категорични са академиците. Така че, според тях, “не противоречи на етиката, нито на добрите практики да се използват хомеопатични препарати”, при условие, че не водят до загуба на шанс за пациента, че лекарят осъзнава, че използва техния плацебо ефект и болният е информиран за това. 

Академиците по медицина са гласували текста с 58 гласа “за”, срещу 16 “против” и осем въздържали се. На един от тях, разтревожен за икономическите последствия за една индустрия, в която Франция е световен лидер, други възразиха, че 

“Академията трябва да взема предвид научната, а не политическата или икономическа истина!”.   

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник/ци: http://www.glasove.com/categories/intervyuta/news/homeopatiyata-ne-e-medicina-i-ne-tryabva-da-se-reimbursira

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!