Следвайте "Буднаера" в Телеграм

181 последователи на Фалун Гонг арестувани в Китай през януари 2019 г.

Фалун Гонг Китай репресии преследване

преследване репресии провинции Китай

(minghui.org)

Световният информационен портал на Фалун Гонг, Minghui.org, съобщи за нови 181 ареста на последователи на едноименната духовна практика в Китай през януари 2019 г.

Фалун Гонг, известeн още с името Фалун Дафа, е система са усъвършенстване на съзнанието и тялото, с три основни принципа: Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения.

През 1999 г. китайският комунистически режим стартира национална кампания срещу Фалун Гонг: десетки хиляди симпатизанти са арестувани, измъчвани, лишавани от свобода и дори убивани, тъй като не желаят да се откажат от убежденията си в принципите на Фалун Гонг. Причина за начало на репресиите е страхът на комунистическата партия от огромната популярност на практиката. Само през 2018 г. в Китай са арестувани близо 9000 последователи.

Важно е да се отбележи, че това са само официално документираните случаи, до които Minghui.org се добира с помощта на рискуващи живота си доброволци в източната държава. Много други случаи не достигат до западния свят, заради цензурата в Китай. Смята се, че истинският брой жертви на това преследване е в пъти по-голям.

Арестуваните последователи през януари т.г. са от 24 провинции и централно управлявани общини. В провинция Хъбей са документирани най-много случаи на репресии: 42 ареста и 28 случая на тормоз. В провинция Шандун арестите са 32, в Съчуан 26. Град Чунцин е на второ място по случаи на тормоз – общо 11.

Сред арестуваните, 20 са над 65-годишни, като 16 са на повече от 70 години.

Към настоящия момент, 117 от арестуваните продължават да са зад решетките.

За същия период са проведени обиски в домовете на 79 последователи. В два от случаите, полицията е иззела принудително 10 000 юана (2566 лв.).

Има и случаи на физическо насилие. По-долу подробности за тях.

82-годишна жена умира часове след арест в провинция Шандун

Гуо Джънсян, 82 г., от град Джаоюен, провинция Шандун, умира часове, след като е арестувана на 11 януари 2019 г. за разпространяване на листовки за Фалун Гонг.

Служители на полицейското управление в Мънджъ отвеждат Гуо от автобусна спирка в ранните часове на деня. Около 10:00 часа същия ден, нейни близки са повикани в полицията, където им съобщават за смъртта на Гуо.

От полицията твърдят, че на Гуо ѝ прилошало, след като я довели в участъка, и че починала в местната болница въпреки опитите да я спасят. При оглед на тялото в погребалното бюро обаче, адвокатът на Гуо установява големи синини по тила на починалата. На въпроса как са се появили тези синини, полицаите отговарят уклончиво, че са получени при падане.

Полицаите също правят всичко възможно да попречат на адвоката на Гуо да заведе жалба срещу полицията за смъртта на Гуо: подлагат адвоката и близките на Гуо на тормоз и наблюдение.

Също заплашват адвоката с отнемане на професионалния му лиценз, с което го принуждават да се откаже от случая.

От полицията се опитват да уредят случая, като предлагат незначителна парична сума на семейството на Гуо. Те категорично отказват да я приемат. Тялото на починалата засега остава в погребалното бюро.

Последователи на Фалун Гонг от провинция Хъбей в ареста за Китайската Нова година

В навечерието на Китайската Нова година, последователите на Фалун Гонг в провинция Хъбей са подложени на засилено наблюдение и репресии.

Уан Дъйоу от окръг Цан е арестуван на 4 януари 2019 г., докато посещава панаира в съседния град Хуанхуа. Там той раздава сувенири на Фалун Гонг, изработени по случай Китайската Нова година.

Полицията докладва за ареста на Уан в Службата за вътрешна сигурност в Хуанхуа, а тя на свой ред информира властите в град Цанджоу.

Последните нареждат на подопечните си колеги си в окръг Цан и град Хуанхуа, да засилят преследването на местните последователи на Фалун Гонг.

На 7 януари, Уан е изтезаван по време на разпит. Полицаите искат от него да разкрие производителя на сувенирите. Съпругата на Уан, която е на хемодиализа и е изцяло зависима от неговата грижа, се разстройва силно от новината за ареста му. Многократните ѝ посещения в полицейското управление с молба да освободят съпруга ѝ са неуспешни.

Полицаи от окръг Цан подслушват телефоните на местни последователи на Фалун Гонг, с цел да ги следят. Така на 10 януари, полицията арестува петима последователи, докато се връщат от дома на свой съмишленик, живеещ в близкото село Дзунмаджан. Сега са затворени в центъра за задържане на Цанджоу.

В деня на ареста на петимата, полицията също блокира пътя в участъка на Дзунмаджан, с цел да задържи последователи на Фалун Гонг.

По-късно същата вечер, полицаи подлагат на тормоз още последователи в Дзюнмаджан и околните села. Те конфискуват книги на Фалун Гонг, новогодишни украшения и автомобила на един от последователите.

Между 9 и 11 януари, полицаи обискират домовете на 15 симпатизанти на Фалун Гонг в град Шънджоу, намиращ се на около 130 км от град Цанджоу, и арестуват петима от тях.

По време на обиска, силите на реда конфискуват лични вещи, включително компютри, принтери, MP3 плеър, книги и листовки за Фалун Гонг.

Хвърлят 83-годишен мъж в затвора

Ли Пейгао, 83-годишен последовател на Фалун Гонг от град Кунмин, провинция Юннан, е отведен в Първи затвор на едноименната провинция през януари 2019 г.

По това време Ли е под домашен арест, излежавайки четиригодишна присъда, издадена от Сишанския районен съд в град Кунмин на 8 октомври 2016 г.

Преди да бъде осъден, Ли е арестуван два пъти заради разпространяване на листовки с информация за Фалун Гонг и преследването в Китай: през септември и ноември 2018 г. При двата ареста, полицията обискира дома му и конфискува книги и листовки за Фалун Гонг.

Полицаите отвеждат Ли в затвора след втория арест. Там възрастният човек трябва да излежи остатъка от присъдата си.

Арестуват 67-годишна жена три пъти за по-малко от година

Джоу Юфан, 67-годишна, от град Фушун, провинция Ляонин, е арестувана на 4 януари 2019 г., тъй като практикува Фалун Гонг. Това е третият ѝ арест в рамките на десет месеца. Предишните са съответно на 21 март и на 10 декември 2018 г.

Часове след първия арест, Джоу е освободена от местен център за задържане заради влошено здравословно състояние.

След втория арест Джоу е отведена в центъра за задържане в Нангоу, където получава задух и губи съзнание. Приемат я по спешност в местната болница. Лекарите съобщават на близките ѝ за критичното ѝ състояние и им обясняват, че може да получи удар, да изпадне в шок или да почине всеки момент.

Все пак Джоу се възстановява, най-вече благодарение на упражненията на Фалун Гонг.

Въпреки това три месеца по-късно я арестуват за разпространяване на листовки с информация за духовната практика.

Отново я затварят в центъра за задържане в Нангоу. Опитите на семейството ѝ да я измъкне оттам остават безуспешни. Сега близките ѝ са силно притеснени за състоянието ѝ, но няма към кого да се обърнат за помощ.

Арестуват вдовец заради убежденията му, отказват да го задържат заради високо кръвно налягане

Близките на Уан Уънцин все още скърбят за неотдавнашната загуба на съпругата му, когато научават, че 76-годишният жител на град Ухан, провинция Хубей, е арестуван на 11 януари 2019 г. заради убежденията си във Фалун Гонг.

Полицаи обискират дома на Уан и конфискуват броеве на изданието Minghui Weekly, което съдържа новини за Фалун Гонг.

Отвеждат Уан за разпит в полицейското управление в Яодзидзие, а след това за преглед в окръжната болница в Хуанпи. Там установяват, че кръвното му налягане е критично високо.

Полицаите искат да задържат Уан, но центърът за задържане в Бали отказва да го приеме заради напредналата му възраст и високото кръвно налягане.

Освобождават Уан, след като семейството му е принудено да плати гаранция в размер на 2000 китайски юана (515 лв.). Полицаите нареждат на съседите да следят Уан и инсталират камера за наблюдение пред дома му.

Служители на отдела за вътрешна сигурност в Хуанпи и полицейското управление в Яодзидзие системно тормозят Уан през последните няколко години. Често обискират дома му, снимат го и го разпитват в полицейското управление.

Полицаи изтезават мъж от Шънян

Цуей Жъшао от град Шънян, провинция Ляонин, е измъчван жестоко чрез измръзване и разпити съпроводени с побой, докато е в ареста на 2 януари 2019 г.

Полицаите събличат Цуей и го оставят два часа на отворен прозорец при смразяващите -20 градуса навън.

След това го разпитват в продължение на един час и отиват да вечерят. Отново оставят Цуей да измръзне, при отворен прозорец в същата стая.

По-късно полицаите се връщат пияни. Нанасят над 20 удара по лицето на Цуей и го блъскат по гърдите и корема. Когато устата му се напълва с кръв, не му позволяват да я изплюе, и го принуждават да я глътне.

По-късно полицията претърсва дома на Цуей и конфискува книги за Фалун Гонг и над 2000 юана (515 лв.).

Отвеждат Цуей в окръжния център за задържане в Канпин, където го държат над 20 дена. След това го освобождават. Понастоящем мъжът страда от болки в главата.

Полицаи бият до безсъзнание жена от Шаанси

Сюе Лулиен от град Баодзи, провинция Шаанси, е арестувана на 3 януари 2019 г. по сигнал, че практикува Фалун Гонг.

В полицейското управление я бият до безсъзнание заради отказ да сътрудничи по време на разпита. Полицаите я поливат със студена вода, след което я откарват в болница за лечение. На следващия ден изпращат Сюе в център за задържане номер 2 в Баодзи, където я държат седем дена.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2019/2/17/175857.html

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/persecution-china/969-arest-kitai-falun-gong-januari-2019-1.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!