Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всичко е било ИЗМАМА: Стадото, което не избиха заради „чума“, се множи

офци

Стадото, което не беше избито заради „чума“ в Болярово, се множи, въпреки уверенията на експертите, че то не само ще изгине, но и ще зарази съседни със смъртоносната епидемия.

В края на седмицата Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лв. за стопаните от Болярово, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им, съобщава СЕГА.

Санкцията бе наложена от БАБХ – Ямбол. Стадото не бе унищожено и вече наброява около 280 глави, а стопаните се съмняват въобще да е имало чума по овцете.

В началото на лятото Болярово бе обявено за огнище и животните трябваше да се евтаназират. Стадото е затворено и стопаните не могат да продават продукти и месо от овцете.

Собственичката на животните Ани Петрова каза, че живеят на пенсията на един от членовете на семейството и на дарения от хората. Според нея всички институции са против тях. Тя заяви и че от Агенцията по храните не са дошли да вземат втори проби, а стадото се плоди.

Още в края на август м.г. стана ясно от пробите за чума по чифтокопитните, че заболяване няма, а избиването със заповед на БАБХ стотици животни, е било „за всеки случай“.

Умъртвяването на десетки стада е извършено въпреки, че по закон дори и да има чума, те трябва да бъдат само изолирани.

Безобразното решение на БАБХ остави десетки животновъди без препитание. Все още няма прокурорско произнасяне има ли престъпление в избиването на здрави животни и кой е извършителя.

Източник/ци: http://onovini.eu/2019/03/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!