Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Поне двама агенти на комунистическите служби – „Майстора” и „Велинов”, лъснаха в Стратегическия съвет на президента

Румен Радев

Румен Радев

Президентът Румен Радев вкара най-малко двама сътрудници на тоталитарните комунистически служби в новия си Стратегически съвет, чието създаване с негов указ бе обявено вчера.

Съветът има за цел да подготвя документи със стратегическо значение, позиции и становища. Той се оглавява от Иво Христов, началник на кабинета на държавния глава, бивш журналист.

Негов заместник е Невин Фети, съветник на президента по правни въпроси.

В Стратегическия съвет влизат още:

- бившите депутати от БСП проф Александър Маринов и Еленко Божков;
- Атанас Пеканов –икономист в Австрийския институт за икономически изследвания, член е на Съвета за икономическо и социално развитие към президента;
- дипломатите Владимир Шейтанов и Петър Воденски;
- Румен Гълъбинов – икономист, бивш председател на Агенцията за застрахователен надзор;

- Калоян Методиев – политолог, бивш кадър на младежкия СДС (напуснал 2005 г.), преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Югозападния университет „Неофит Рилски”;
- Гергана Пирозова – театровед и театрален критик.

Проверка на desebg.com показа, че най-малко двама от тях са сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Единият е дипломатът Петър Воденски (1951), началник на кабинета на министъра на външните работи Соломон Паси в периода 2004-2005 г. Воденски е привлечен от Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА през 1984 г. като сътрудник под псевдонима „ВЕЛИНОВ”, а през 1990 г. е назначен за щатен служител на РУ-ГЩ.

Неговата принадлежност към тоталитарните служби беше разкрита през 2010 г. при проверката на дипломатите.

Воденски е заемал длъжностите генерален консул в Истанбул (1990-1991), посланик в Кишинев (1995-1999) и посланик в Никозия (2005-2009).

Другият сътрудник на тоталитарните комунистически служби в Стратегическия съвет на президента Радев е социологът проф. Александър Маринов. Той е известен като народен представител от БСП в периода 1991-1997 г. в 36-то и 37-то Народно събрание и председател на Софийската организация на БСП (1991-1996).

През юни 1996 г., по време на еднопартийното управление на БСП с кабинета Виденов, след различията с тогавашното ръководство на БСП и парламентарната група, той си подава оставката.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност е разкрита от Комисията по досиетата при проверката на народните представители през 2007 г. Той е вербуван от Софийско градско управление на МВР-ДС през 1983 г. като съдържател на явочна квартира под псевдонима „МАЙСТОРА”. Досието му е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архива на ДС по време на управлението на БКП/БСП.

Сред останалите членове на Стратегическия съвет има и такива, които не са проверени за принадлежност от Комисията по досиетата, показва справка на сайта на независимия държавен орган.

Назначаването на сътрудници на тоталитарните служби не е прецедент за президента Румен Радев. Той вече назначи такива за свои съветници, както и за членове на правния си съвет.

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/ulitsata/pone-dvama-agenti-na-komunisticheskite-sluzhbi-maystora-i-velinov-lasnaha-v-strategicheskiya-savet-na-prezidenta

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!