Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Димитър Маринов: Милиционер ми счупи ръката с чук в затвора, ДС ме набеляза заради истории за САЩ

За военното контраразузнаване не беше добре, защото влизах и да излизах от казармата по всяко време

Димитър Маринов

Димитър Маринов

Актьорът Димитър Маринов, който прослави България на тазгодишната церемония на Оскарите, разказа за тежкия път, който е минал, докато успее да се отскубне от тормоза на Държавна сигурност и да стигне до САЩ. Пред БТВ актьорът сподели на какви мъки е бил подложен в казармата, а след това и в затвора, където попада след опит за бягство от страната ни.  

"Служих като в войник в Карлово, в танковото поделение. Бях много слаб. Идеята уж беше да в казармата да станеш мъж. Още като дете обаче имам слаби бели дробове заради прекарана пневмония. Винаги съм се опитвал да превръщам всичко в смешка и в майтап. Взеха ме в Централния дом на народната армия, за да ходя на репетиции. Тогава нещата за мен се успокоиха, но за военното контраразузнаване това не беше добре, защото в един момент получих свободата да влизам и да излизам от казармата. На тази крехка възраст ти си мислиш, че си привилегирован. Аз започнах да си отварям много устата и да говоря за САЩ, за Германия и за Италия, където съм пътувал с филхармонията. Затова започнаха неприятни разпити", разказа Маринов.

"Лейтенантът ми не можеше да ме понася и ме влачеше по арестите. Имаше един много сериозен разпит, който ме уплаши. Тогава лежах в болница заради бъбречна криза. Не знаех накъде да тръгна. С един приятел изпихме няколко водки и се качихме на влака. Скрихме се под седалките на 9-ти септември. Избрахме тази дата за бягство, защото решихме, че всички ще са на манифестации. На границата със Сърбия обаче стана страшно. Откриха първо приятеля ми Валери, а след това и мен. Хвърлиха ни в една тъмна черна килия, а след това в килия на Държавна сигурност в 4-то районно до х-л „Хемус“. Там изкарахме близо 40 дни. Там само ме разпитваха и се опитваха да ме убедят, че приятелят ми ме е издал, което аз не вярвам. Осъдиха ни, на мен ми дадоха 2,5 г. затвор", спомня си още актьорът.

"Аз трябваше да правят ротори. Имаше един старшина, който беше лош човек. Бях слаб човек и не знаех как се работят такива неща, а исках да се науча, но бях в отделение с рецидивисти. Старшината ми счупи с чук ръката нарочно. При един друг случай разказах нещо на останалите, на което те се смееха, а старшината дойде да ме пита защо му се подигравам. Преместиха ме в най-долното място, където трябваше да се чистят секциите. Тогава заради пак пострада ръката ми. Докато работех на една от машините, ме плеснаха поврата и ръката ми влезе между две метални четки. Докторът на затвора тогава успя да спаси показалеца ми, а години по-късно се запознах със сина му в Сан Диего", каза още Димитър Маринов.  

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/articles/dimitar-marinov-v-zatvora-mi-schupiha-rakata-s-chuk-ds-me-nabelyaza-zaradi-istorii-za-sasht

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!