Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Силно мой човек Пенчев" бил кодът за отпускане на "Стабилни" пенсии в Силистра, а как е при вас?

Кадър Канал 3

Шест лица са привлечени към наказателна отговорност във връзка със схемата за фалшиви пенсии в Силистра. Това стана ясно на извънреден брифинг на прокуратурата във връзка с вчерашната акции и арести, на който бяха дадени и подробности по случая. Арестите са извършени в Силистра и София. Групата е действала за изключително дълъг период - от 2007 г. Сред задържаните е шефът на НОИ - Силистра, както и началник на отдел отпускане на пенсии в областния град и служител на НОИ в София, съобщи Канал 3.

Облагодетелстването се състояло в това на лица, на които изобщо не им се полага пенсия и такива, които нямат достатъчно трудов стаж, да се издадат фалшиви документи, че са работили в определени предприятия, с които те придобивали право за пенсия. 

В групата действали и баща, майка и син. Синът уреждал документите, като дори регистрирал лицата, на които да се отпускат пенсиите, на адрес на родителите му. На въпросните хора с уредени пенсии им били вземани дебитните карти и били принуждавани да подписват пълномощни, за да може майката да ходи да взема пенсиите от пощенските клонове от тяхно име. Те удържали съответни суми от пенсиите, като колкото по-голяма била пенсията, толкова по-голяма била и "комисионата".

"Извършено е претъсване и изземване на 14 адреса - 2 сот тях служебни, както и леки автомобили. Иззети са множество мобилни телефони и документи - телкови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи.

Установена е ролята на шефа на НОИ - Силистра. Той по телефона е диктувал е на началничката на отдела за отпускане на пенсии лични данни на хора, които са им отпускани на лица, на които не им се полага. Въпросните документи тя е надписвала със "СМЧ Пенчев", което значи "Силно мой човек Пенчев". По този начин документите са изготвяни по-бързо и не са извършвани съответните проверки", коментира говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Именно Милен Пенчев е името на шефа на НОИ в Силистра.

Наблюдаващият прокурор Димитров уточни, че предстои да се прецени дали да се поиска постоянна мярка за задържане под стража за всичките шестима обвиняеми, тъй като събраната информация е с голям обем и предстои да се анализира.

"Възнаграждението е било в зависимост от размера на отпуснатата пенсия. Ако пенсията е по-малка, то е било по-малко.  Установили сме около 20 лица, на които са отпуснати по този начин пенсии. Но предстои да се анализира документацията.

Има доста разпитани. Категорично е установено, че те никога не са работили в предприятията, в които се твърди, че са работили. Най-често е за стаж като миньори, тъй като първо говорим за висока пенсия, втора за по-висока пенсия - от 600 лв. нагоре.

Тези хора въобще не са имали право на пенсия - прави се, за да се пенсионират по-рано и второ, за да могат изобщо да получат цяла пенсия, защото не са имали право, не са имали достатъчно трудов стаж", каза прокурор Маринов.

От думите му стана ясно, че доказателствата са събрани и чрез разпити на действащи служители, и чрез СРС-та. 

Сред лицата, които са се възползвали от такива пенсии са били включително бивши кметове и общински съветници. Засега те са само на територията на Силистра.

Източник/ци: https://petel.bg/Silno-moy-chovek-Penchev-bil-kodat-za-otpuskane-na-falshivite-visoki-pensii-v-Silistra--podrobnosti-__306280

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!