Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Алчността, комбинирана с глупост, загробва българския туризъм

Корупцията е само гробар на всяка съществувала възможност за осигуряване на преживяване и качество. 

„Предобрянето“ на фестивали и традиционни прояви и тяхното дублиране, триплиране и провеждане по всяко време на годината така пресоли супата, че човек вече накъдето и да се обърне вижда кукери с еднакви чанове и еднакви губери, мъже с нелепо боядисани лица, баби с носии и слуша Притури се планината. Това вече е еманация на локалната глупост и плоскоумие. 

Последният удар под лъжичката е уверението, че на плажа Алепу изобщо не се строи нова сграда, а четвъртита постройка, която пази плажа от срутищни процеси. 

А го пази, защото зад четвъртитото… нещо ще се появи нов комплекс (сякаш там постройките недостигат). И всичко е с надлежни разрешения и по законен ред. Кого всъщност интересува, че институциите зад абревиатурите ОС, РДНСК, ГБС, МРРБ не намират проблеми? Унищожението е факт, а там, където е платено, няма как да не се строи. 

И докато туризмът ни се люшка между „най-евтини“ и „на първа линия“, съседните ни държави правят големи и решителни крачки в развитието си спрямо световните тенденции и създават продукт, който носи удовлетворение и преживяване. 

Посещението на руския премиер Дмитрий Медведев удари звучна плесница на първо място на министъра на туризма Николина Ангелкова, която дори по законите на съвестното отразяване на всяка министерска стъпка и дума в новинарските емисии, не бе показана с нито едно изречение, а само как седи на стол на трибуната. Подигравката на руснаците бе унищожителна: „Защо не вържете лева за юана – така поне ще сте по-изгодни за руския пазар!“ 

Подтекстът е: Не ни интересува какво ще правите за туризма. Ние знаем къде са интересите ни.   

 

В отговор ние предлагаме консулски услуги в 59 града в Русия с молба и надежда братушките да се върнат. И за още повече вдъхновение, по предложение на премиера Борисов е обсъдена идея за ферибот между Бургас и Новоросийск, та руснаците да идват у нас с колите си и да си носят и покъщнина. Руснак – каручка; руснак – каручка! И самовари, тухли за руски печки… такива неща.

Дали руските туристи си отиват от България заради замедляване в издаването на визи? Как това не им пречи, когато пътуват до Лондон, Париж, Мадрид, Рим, Монте Карло, Сейнт Мориц, Ню Йорк? Ах, да – там пътуват богатите руснаци. Онези, за които елитната ваканция не е проблем. Ние се надяваме на останалите. Онези, които пристигат с цял самолет с най-евтината оферта, стоят си само в хотела, защото е на all inclusive и се разхождат по крайбрежната улица с десерти, взети от масата в ресторанта.

Завърта се идеята и у нас да се субсидират полетите на руските самолети, така, както го прави и Турция и да отбележим ръст от този пазар.

Първо: нито един турски курорт не е така евтин, като българските.

Второ: приходите от туризма в Турция не са най-малко наполовина в сивата икономика, а всичко се отчита в бюджета. Тоест няма вариант в който турският туристически бранш да краде от държавата ежечасно, а тя – глупавата държава – да дава още пари на сектора.

Какво прави всъщност Турция? Развива с бясно темпо културния си туризъм, а също и зимния. И е въпрос на няколко години, преди южната ни съседка да предлага висококатегорийна ски услуга.

На страницата на Европейската комисия е отбелязано събитие: „Делегация на ЕК посещава Турция във връзка с възраждането на историята на региона Шанлъурфа“, за което получават директно европейско финансиране в размер на 2 млн.евро и хей така, археологическият обект Гьобекли тепе влиза в списъка с обектите на ЮНЕСКО.


Така изглежда консервация на археологически обект в Турция, влязъл в списъка на ЮНЕСКО.

Турската страна доказва пред ЕК, че регионът е превърнат в привлекателна дестинация през цялата година (туризъм на четири сезона, както обича да повтаря българският министър Ангелкова).

В съобщението на ЕК след посещението в Анадола се казва още: „Капацитетът в туризма е развит посредством прилагане на техники за обучение, които увеличават качеството на предлагания продукт.“ Самият град Урфа е населен с турци, кюрди, арменци и араби, които живеят в хармония. Какво повече да иска ЕК, за да отпуска финансиране за местния туризъм?

Нашият министър не желае да знае какво се случва като обслужване в Банско, но вероятно е чула, че там турски туристи не желаят да се върнат.

В същото време, Турция развива активно свой ски курорт в Анадола, на границата с Армения. Паландьокен започва от височина 2200 м. и достига до 3176 м. Разполага с две кабинки и още 14 лифта, 44 км. писти.

В ниското е градът Ерзурум, където са изградени и ски шанци. Само на няколко километра се намира Кандили, където са изградени писти за биатлон и крос кънтри каране на ски, а над него са пистите на Конакли, където могат да се провежда тренировки по супер гигантски слалом и най-високата стартова точка е на 3140 м.

Турски ски курорт в Анадола с възможности за тренировки за всички видове зимни спортове на открито и малко летище.

Можем да се обзаложим, че само след няколко години това ще е модерна зимна дестинация, която ще предлага услуга с много високо качество; на място ще работят италиански експерти и който отиде веднъж, ще се превръща в посланик на чудото, наречено ски в Турция.

Голямата цел на южната ни съседка, в отлично взаимодействие и при постоянно финансиране от страна на ЕК, е в идните десет години да не остави нито едно ценно място, което да не е превърнато в привлекателно за туризъм.

В същото време, у нас никому неизвестният Огнян Немски, чиято работа го кара да пътува из цяла България, пусна в скромния си ФБ профил снимки от място, което е уникално не само за страната ни, но и за Европа.

Това е скален комплекс Канарата, който е на пешеходно разстояние от Побитите камъни, но е по-голям, различен по форма и с коренно различна структура.

 

Този скален комплекс, чието лице е около 500 м. е осъден на пълно забвение. Всъщност туристите не ни интересуват.

С дължина от около 500 м. мястото е изключително интересно както гледано отдолу, така и отгоре, с изглед към Варненското езеро.

Дали на подобно впечатляващо място турците биха градили ново хвостохранилище, каквото се случва точно в този момент или биха го превърнали в още една Кападокия?

Защо в Барселона се издига скалния парк Монсерат, а Канарата наместо да е обявена за природно чудо, е скрита зад бариера и блокирана от камиони, а в скоро бъдеще и от тонове боклуци?

Забележете: напълно забранено е преминаването до този скален масив и той също ще остане част от Невидимата България.

Това е паркът Монсерат в Барселона и се посещава от милиони туристи годишно

Ето какво може да се види още на Канарата:

Колоните са формирани в резултат на атмосферните влияния и са достъпни от няколко страни, стига човек да се добере до тях.

И можем да направим директно сравнение с парка Гюел в Барселона:

 

У нас гробарството на уникалните места е част от нечий бизнес и не съществуват нито Зелени, нито местни общности, нито гражданско общество, нито министерства, нито дори туристически бранш, които да защитят обекти чрез които да се сдобием с още реални предимства в представянето ни пред света!

Да видим какво се случва в Земенското дефиле, където е и пещерата на Иван Рилски. Там се намира антична римска крепост до която вече не може да се стигне от никъде. Причината отново е кариера за инертни материали. А някога оттам е минавал главен римски път – нещо като магистрала „Тракия“, но за римляни и по трасето са се намирали девет калета за отбрана.

Оцелялата през хилядолетията крепост е почти напълно унищожена от времето и от забравата.

Щом никой не знае за тази римска крепост, кому е нужно да я консервира или да прави пътеки до нея за туристи? Още 100-200 години и дори следа няма да остане.

Ако човек все пак намери местен водач и се промъкне край кариерата и стигне до това вълнуващо праисторическо място, от едната страна гледката е такава:

Въпреки стръмнината, самото изкачване не е трудно.

Когато човек се качи горе, гледката вече е такава:

Кариерата за инертни материали предполага, че хората нямат място на крепостта.

В същото време, според министъра на туризма, ще субсидираме руски самолети с руски туристи? При това ще се молим на най-бедните руснаци, защото богатите и без това не помислят за нас!

Но министър Ангелкова е пълна с продуктивни идеи. На откриването на втория Фестивал на занаятите в Козлодуй, тя казва: „Козлодуй има голям потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм. По този начин общината ще има възможност да се превърне във все по-търсена и атрактивна туристическа дестинация за четири сезона.“ Още една похвална новина е, че вече съществува велотрасето „Дунав ултра“ с дължина от 730 км. и стига чак до Черно море. Ако изключим официалната страница на трасето, при обстоятелствено търсене из всички велотрасета в Европа, включително и тези по Дунав, такъв маршрут не е отбелязан където и да е. На изток всичко спира в Сърбия и Румъния. България не съществува на тези карти.

Няма хотелиер в България, който да не признава, че най-добрите клиенти в България са именно българите. Те плащат най-добре, искат да се разнообразяват, да се веселят, да се хранят добре и изобилно, да пазаруват, да купуват подаръци, да си угаждат юнашки.

Новото лице на клип за насърчаването на вътрешния туризъм е с гласа на Кубрат Пулев. На фона на неговия глас тече видео и той ни обяснява, че сме страхотно богата на култура и история страна, затова да си пътешестваме в нашата държава.

Това е поредно бездарно и безидейно произведение на евтиния мързел. 

Непосилна задача е Кубрат Пулев да бъде заснет с раница на Черни връх (и с моторна шейна могат да го качат дотам), да крачи с деца и приятели към Седемте рилски езера, да се разхожда из етнографско селище в Родопите, да дава случаен спортен урок на туристи на плажа, да посреща утрото като прави сутрешната си гимнастика с още една неустоима гледка. Явно няма кой да помоли Кубрат за подобно усилие. А той не би отказал!

Да накараш човек, чиято работа е да се бие, да срича послания, докато се точат втръснали до смърт кадри, е пореден провал.

Дори рекламата за насърчение на вътрешния туризъм е плоска, лишена от идея, от послание, от вдъхновение. Никой обаче няма да бъде отговорен за поредната глупост, защото тя минава като отчет за свършена работа.

Безпътицата на родния туризъм е резултат от

Синдрома на скъсаната отговорност:

Алчността, комбинирана с глупост, подкрепена от бездушната държавна машина са в основата на безпътицата пред която се изправят цели региони на България. От завинаги загубените в буреняци тракийски светилища в Родопите, които никой не иска да открие за света, през напълно откритите, смайващи по своите форми, но отново недостъпни и забранени камъни на Канарата, през разораните дюни, укрепителните стени на плажа, наречен нива – това е гробарството на туризма ни.

Абсурдът е в радостната отчетност за някакви проценти повече туристи, които са посетили страната ни. 

Източник/ци: Алчността, комбинирана с глупост, загробва българския туризъм | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!