Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Йончева пред „Петел“: 80 процента от евросубсидиите отиват в 15 семейства в България

Народният представител от БСП Елена Йончева е на посещение във Варна тези дни. „Петел“ използва случая да разговаря с нея по няколко важни теми – сигналите за корупция, способни ли са социалистите да спечелят изборите за Европейски парламент и какво вижда вижда един журналист с богат опит в отразяването на конфликти в българското общество.

Каква е прогнозата Ви за съдбата на разследването по случая, станал известен като „Ало, Банов“?

Първо, ние нямаме съмнение за достоверността на целия запис. Всички документи, които сме предоставили на прокуратурата показват, че г-н Банов в качеството си на заместник-министър действително е направил всичко възможно да опрости на една частна фирма минимум 700 хиляди лева. Казвам минимум, последните изчисления показват, че става дума за над милион. Г-н Банов възлага на своите подчинени да направят фалшификация на съответните документи и пред своите подчинени дава указания как точно да бъдат фалшифицирани тези документи.

Прокуратурата няма вариант да не се справи. Документите, които сме дали – а предстои да дадем и още документи, които изискахме от министерството на регионалното развитие, потвърждават сигнала, който сме внесли. Няма как прокуратурата да не разследва този път докрай. Ние сме показали достатъчно конкретика, която показва, че г-н Банов е нарушил закона.

Мислите ли, че този случай и шума, който се вдигна около него в обществото, достатъчно силно въздейства върху обществото? Разкрива се случай на корупция, но сякаш хората остават пасивни…

Обществото вероятно се възмущава вкъщи, възмущава се през Фейсбук, но в крайна сметка прокуратурата е тази, която трябва да му покаже фактите. Ние можем само да внесем сигнал, да намерим необходимите документи, нямаме правомощия да я заместим. Разбирам въпроса и по друг начин – доколко нашето общество е претръпнало по отношение на корупцията? За съжаление е претръпнало, защото това е начинът, по който функционира държавата. В България няма просто корупция, нея я има в цяла Европа. В България има грабеж! Има изследване на партията на зелените в Европейския парламент, че грабежът у нас всяка година е на стойност 11 милиарда евро. Този доклад е направен на основа информация от Евростат, ОЛАФ, Европейската комисия. Специалистите на „Позитано“ бяха стигнали до този извод още преди две години по документи, с които те разполагат.

Проблемът в България е огромния грабеж. Той идва от липсата у нас на достатъчно силна и независима правосъдна система. Напомням другите два сигнала, които внесох – за оградното съоръжение на българската граница, където е ясно, че има огромна корупционна практика, главният прокурор каза в „Шоуто на Слави“, че има такива данни, но още не излизат с окончателно становище. Също така няма данни какво се случва с документите, които дадохме за корупционните практики в община Хасково, и начина, по който един областен координатор на управляващата партия е назначил своя „дрийм тим“ в нарушение на закона. Това са само два примера, които показват защо доверието в прокуратурата е 8%, колкото и в парламента.

Смятате ли, че БСП има силата да обърне тези тенденция? И има ли нужда от съюзници?

Единствените съюзници, на които можем и трябва да разчитаме, са българските избиратели. Така функционира демокрацията. БСП няма избор да не се справи с тази задача в момента, в който вземе властта. Това ще бъде една много сложна битка, много по сложна от тази сега – да бъдат свалени ГЕРБ. Това е една шайка, една мафиотска структура. БСП трябва да се справи, защото първо очакванията към нея ще са много големи, и второ – ако не го направи, никой няма да ѝ прости. Ако БСП се провали, тя ще изчезне от политическата карта на България.

Евровотът ще обърне ли тенденцията на изборните победи на ГЕРБ?

Евровотът е много важен за България, както и за Европа. За България е важен, защото това е един своеобразен вот на недоверие за ГЕРБ. И оттук нататък може да тръгне сгромолясването на тази структура.

Освен европейски избори, тази година ни очакват и местни избори. Какво виждате в регионите на България, когато ги посещавате?

Когато човек пътува в България, получава усещането, че държавата се намира в състояние на война. Аз поне съм отразявала големите конфликти на Балканите, а и не само. Трябва да кажа, че картината е същата – изоставени села, разрушени къщи… Ако не обърнем тази тенденция, не е пресилено да се каже, че България няма шанс. Ще дам само един пример в селското стопанство – 80 % от европейските субсидии отиват в 15 семейства, които произвеждат предимно зърно. Не казвам, че те не дават своя дял в българската икономика. Но така не се създава средна класа, така не се съживяват населени места, не се създават малки ферми. Ние имаме уникалния шанс да сме част от Европейски съюз, да получаваме огромни средства. Но получавайки ги, ние сме стигнали дъното на Европа по всички показатели. В този смисъл управляващите от ГЕРБ са последователна антиевропейска партия. Те ни смъкната надолу във всяка сфера – здравеопазване, образование, медии, икономика… Този ръст, за който непрекъснато говорят управляващите, всъщност ще възпроизведе бедност, при това за бъдещите поколения. Ръстът от 3,5 % се дължи предимно на потреблението, а не на инвестиции в икономиката. И нека ви припомня нещо – икономическият ръст в България 2006 – 2007 година беше 6,5 %. А днес икономическият ръст на Румъния, за сравнение, е 4,7%. Просто ни баламосват с някакви цифри, без да обяснят на хората за какво всъщност става дума. Това, което обаче виждаме всички е, че бедността у нас се увеличава, разликата между бедни и богати се увеличава и че надеждата я няма.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB-80-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!