Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джинджифил: Ползи за здравето

Джинджифилът е широко използван като подправка, но си струва да се обърне внимание и на неговите лечебни свойства. 

За разлика от някои други природни средства, е много лесно да използваме редовно джинджифил.

В джинджифила има повече от дванадесет видове антиоксиданти, което го прави полезен за лечение на редица заболявания. Съдържа етерични масла, протеини, калций, фосфор, желязо, фолиева киселина, манган, витамин С и витамини B3, В4 и В8.

За какво е полезен джинджифилът?

Помага при лечението на простуда и грип – потиска кашлицата и намалява високата температура, както и главоболието. В такива случаи може да се смесват мед и джинджифил на прах.

Помага за превенция от възпаление на кръвоносните съдове в мозъка и мигрена, пише gotvach.bg.

Облекчава ставните и мускулните болки. Има противовъзпалителни свойства, ефективен е при облекчаване на болката, свързана с ревматоиден артрит.

Облекчава стреса. Чаят от джинджифил, освен всичко друго, действа и освежаващо.

Помага на храносмилането, като го регулира. Полезен е като защита срещу язви. Понижава холестерола. Смята се, че има и противоракови свойства.

Джинджифилът е чудесен антиоксидант и ценно антивирусно средство. Укрепва имунната система.

Как да го използваме?

Като билков чай – настърган пресен корен от джинджифил във вряла вода за десетина минути, може да добавите мед към чая.

Като част от храненето – добавете настърган джинджифил в салата от риба тон или като подправка към меса и други храни. Може да поръсвате храната с малко джинджифил на прах. Вкусен е и в плодов микс (смесвате меки охладени плодове в блендер).

Като хранителна добавка, особено ако искате бърз ефект, може да приемате джинджифил чрез тинктури и капсули. Може да се използва заедно с други средства като куркума, риган, розмарин, босилек, зелен чай.

За здрава коса – комбинация от джинджифил и сусам помага за възстановяване на увредена коса: прави се смес от една чаена лъжичка джинджифил и 1/4 чаша сусамово масло. Енергично масажирате скалпа. След 10 или максимум 20 минути измийте с шампоан. Прави се веднъж седмично.

джинджифил смес

Как да направите смес от джинджифил

Съставките

300-350 грама джинджифил
1 лимон 
150-200 г мед

Подготовка:
Обелете джинджифилът, нарежете. По същия начин, обелете лимона, отстранете кората от него. Поставете в блендер, добавете меда и разбъркайте.

Готовата смес от джинджифил поставете в стъклен съд, затворете с капак и съхранявайте в хладилника. Яжте 1 ч. л. на ден в чиста форма или добавяйте към чая.

джинджифилова смес

Джинджифилът, подобно на всяко лекарство, трябва да се приема предпазливо. При всякакви остри прояви на заболявания на стомашно-чревния тракт, е полезно да се въздържате от използването му.

А при останалите заболявания смес от джинджифил, лимон и мед може не само да бъде консумирана, но и необходима. Полезни свойства на цитрусите активират имунната система и това е особено необходимо през преходния сезон. Медът има възстановително, подхранващо свойство и помага да се нормализира работата на всички органи в човешкото тяло. Джинджифил – най-силната съставка – е предназначен не само за укрепване на тялото, но и за борба със заболяванията.

джинджифил за отслабване

Този пикантен коктейл се нарича витаминна бомба и е трудно да си представим по-силна комбинация. Съхранявайте в буркан в хладилника в продължение на два месеца максимум.

Този инструмент не само ще помогне да нормализиране теглото си, но също така и да прочистите организма си от токсини, атеросклеротична плака и лош холестерол . И също се смята, че джинджифилът насърчава подмладяване! Така, че пазете тази рецепта за джинджифилова смес и не забравяйте да я използвате, няма как да не останете доволни! 

lekuvai.bg

Източник/ци: https://petel.bg/Dzhindzhifil--Polzi-za-zdraveto__304586

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!