Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гледат мерките на задържани свидетели по делото „КТБ“, назрява международен скандал

.

България е на прага на международен скандал. Този път той може да тръгне от българската Темида. Във вторник, 26.02.2019 г., от 10.00 ч. Специализирания апелативен наказателен съд на свое заседание ще гледа мерките за задържане на поредната „порция“ задържани свидетели по делото „КТБ“. Адвокатите на арестуваните обжалват и се очаква да докажат несъстоятелността на прокурорската санкция.

Отново основни свидетели по делото са любимците на Специализираната  прокуратура Бисер Лазов, Теодора Танева и Юлия Илиева. 

Интересното е, че както другите дела, и това наказателно производство е започнало преди години, но едва през 2019 г. се образува в Специализираната прокуратура, като се започват масирани арести на всички обвиняеми.  

Един от задържаните е адвокат, свидетел по мега делото "Рико" водено срещу БНБ, КФН, Делян Пеевски и др. в щата Ню Йорк, САЩ.  

Обвинението срещу задържаният адвокат се базира на  нововъзникнали спомени на свидетеля Лазов и новопоявили се копия на разпечатки със съмнително съдържание и автентичност. 

След като Специализираният съд прие жълто лепящо се листче за доказателство при задържането на другите свидетели през месец януари т.г., сега се очаква поредният правен абсурд, за който ако в България имаше работеща прокуратура досега да са повдигнати обвинения за престъпления против правосъдието на редица лица.  

В светлината на случващото се в редиците на адвокатурата и критиките за ненамеса на органите на САК и ВАдС, при зачестилите своеволия на властимащите срещу конкретни адвокати, представляващи своите клиенти по дела с висока обществена значимост, се очаква представители на ВАдС и САК да присъстват в залата за да се уверят лично, какви са мотивите за задържането на адвокат член на Софийската адвокатска колегия. 

Тези събития се случват на фона на надигащото се недоволство и призиви за бунт и стачка сред представители на адвокатурата, поради което реакцията на ръководните им органи, ще бъде своеобразен тест за бъдещите им намерения да защитят своите членове от неправомерни посегателства.  

Видни юристи коментират случващото се като безпрецедентна атака на прокуратурата срещу адвокатурата, като явно обвинителите започват да задържат определени адвокати, за да не им създават пречки в наказателния процес, а в конкретния случай  дори, за да минират разследването на ФБР по делото по закона "РИКО" в САЩ, което е за пране на пари, незаконни финансови операции и пр. Това може  да изправи България пред международен скандал и изостряне на отношенията между София и Вашингтон.  Защото става въпрос за възпрепятстване на дело от огромен мащаб и обществено значение както в САЩ, така и у нас.

Източник/ци: https://frognews.bg/novini/gledat-merkite-zadarjani-svideteli-deloto-ktb-nazriava-mejdunaroden-skandal.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!