Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Карадайъ: Това управление е вредно! Г-жо, Нинова, дайте алтернатива!

Нарушаването на Конституцията е тема, за която няма как да не се сърдим, посочи председателят на ДПС.

"Това правителство е вредно за страната! Г-жо Нинова, дайте алтернатива!" 

Така се обърна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ към лидера на БСП Корнелия Нинова в студиото на "Панорама" по БНТ, където бяха събрани заедно със зам.председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

На въпроса на Нинова дали ДПС ще крепи правителството до края на мандата му, Карадайъ отговори: Не! Категорично не! Това правителство е вредно за страната!

Час по-скоро е трябва диалог и постигане на консенсус по приоритетите на страната, посочи още той. 

А защо го крепите?, отново попита Нинова, на което Карадайъ отговори: Г-жо Нинова, дайте алтернатива! 

Българските граждани бяха лишени от конституционното им право. Нарушаването на Конституцията е тема, за която няма как да не се сърдим. Призовавам да направим Изборен кодекс, съгласно Конституцията, каза председателят на ДПС във връзка със скандала с Изборния кодекс.

Близо 2 милиона български граждани, живеещи в САЩ, Канада, Турция, скоро и във Великобритания, са лишени от конституционното си право да бъдат избирани. Когато има такъв модел няма как да няма напрежение“, обясни Карадайъ проблема с уседналостта, който БСП и ГЕРБ загърбват. 

"С каране, препирни и с идея да се очерня опонента, няма как да вървим напред. Този вариант на критикуване не е нашият модел за правене на политика", обърна се той към другите гости в студиото - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова.

"Чухме призив за върховенство на закона и от двамата, но, когато се разглеждаха промените в Изборния кодекс, имаше призив да спазваме Конституцията, те не го чуха“, отбеляза лидерът на ДПС.

"Не се боим от преференциите. Къде са записани те в Конституцията като право, но правото да избираш и да бъдеш избиран го има. Видяхме какви аномалии създават преференциите. Основният аргумент е да има мажоритарност в изборите. И сега гражданите, които не са съгласни с партийните листи, могат да участват като независими кандидати", мотивира позицията на партията си лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ даде пример как в малки общини кандидат може да бъде избран с 9 преференции, а за друг, който се е регистрирал като независим ще са нужни над 120, което е несправедливо.

На въпрос дали подкрепят кабинета, той заяви: "Категорично не! Още от първия ден на съставянето на този кабинет. Позицията ни е неизменна от 2 години. Важният въпрос е в каква посока развиваме страната, иначе всеки ден да правим предсрочни избори и да произвеждаме от същото е безсмислено. Нужна е ясна програма за ускорено развитие на България. Трябва час по-скоро диалог и постигане на консенсус по приоритетите на страната".

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Karadaya-/176010/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!