Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прессъобщение: Последователите на Фалун Дафа в България се разграничават от платени курсове в Пловдив

(ИЦФДБ)

(ИЦФДБ)

От Пресофис на ИЦФД България

От името на българските последователи на китайската духовна практика Фалун Дафа (Фалун Гонг), Информационен Център Фалун Дафа България (ИЦФДБ) излиза със следното официално съобщение:

Категорично се разграничаваме от действията на Аура център "Самхита" в Пловдив, който рекламира и провежда платени курсове по Фалун Дафа.

Разпространяването на Фалун Дафа по цял свят е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Всички текстове, обяснения/видеа на медитативните упражнения и всяка друга информация за Фалун Дафа са достъпни за безплатно сваляне от официалния уебсайт на Фалун Дафа на български език: http://bg.falundafa.org/, част от световния портал на духовната практика.

Правилата за разпространяване на Фалун Дафа са изрично упоменати в книгата "Джуан Фалун" (цялостната философия на практиката) с ISBN:978-954-28-1410-8, издадена от Българска Фалун Дафа Асоциация (БФДА). БФДА, регистрирана през 2003 г., досега е плащала авторски права на автора на философията на Фалун Дафа, г-н Ли Хонгджъ и поддържа правни отношения с него.

Повод за позицията ни е събитие във Фейсбук, организирано от Аура център "Самхита" в Пловдив, ул. "Поп Манол" 1. Събитието, насрочено за 17 февруари, кани желаещи да практикуват Фалун Дафа срещу заплащане. И информира, че набира групи за практикуване на Фалун Дафа всеки петък от 9:00-10.00 и от 18.30-19.30 часа.

Водещ на курсовете е Димитър Христов Димитров, който според обявата, е "практикувал дълги години и преподавал в Испания Фалун Дафа и други духовни практики".

Член на екипа на ИЦФДБ се срещна на 14 февруари т.г. с Виктория, управител на център "Самхита". Тя получи информационни материали за Фалун Дафа и ѝ беше разяснено, че обявата сериозно нарушава истинските принципи на духовното учение Фалун Дафа.

Управителят на център "Самхита" многократно каза, че има разходи, включително за помещение, които трябва да покрива. Тя отказа да предостави телефон за връзка с водещия Димитър Христов Димитров.

На 15 февруари т.г., друг представител на ИЦФДБ успя да се срещне с Димитър Димитров, на когото също беше разяснено, че съгласно принципите на Фалун Дафа, такси за разпространяване на практиката не може да се събират, че медитацията на Фалун Дафа традиционно се изпълнява в градските паркове, и че в основата на Фалун Дафа стои подобряване на характера и морала, съгласно принципите Истинност, Доброта, Търпение.

Представителят на ИЦФДБ също подчерта, че това, което Димитър прави, се равнява на плагиатство, тъй като той се представя за преподавател по Фалун Дафа. Според правилата на Фалун Дафа, практиката има само един учител и това е г-н Ли Хонгджъ.

Също така, Фалун Дафа не е "лечебна практика", както се обявява във Фейсбук събитието. Фалун Дафа не се използва за лечение на болести. Подобрението в здравословното състояние на практикуващите идва от подобряване на характера в комбинация с редовно изпълнение на петте медитативни упражнения и зависи от отдадеността на практикуващия.

Въпреки опитите на ИЦФДБ, Аура център "Самхита" не премахна събитието от Фейсбук. Организаторите заключиха възможността за публикуване на коментари и не публикуваха коментарите на последователи на Фалун Дафа.

След проведените разговори, организаторите на събитието в център "Самхита" премахнаха обявените цени (8 лв. единично посещение, 6 лв. едномесечна карта), но както управителят Виктория посочи: "Ще събираме тогава дарения, защото има разходи, които трябва да се покриват". Събирането на дарения за разпространяване на Фалун Дафа е против принципите на практиката.

Фалун Дафа в България

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е традиционна китайска духовна практика на високо ниво за усъвършенстване на духа и тялото. Включва философия, основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение, и пет медитативни упражнения.

Философията учи човек да е добър, състрадателен и толерантен в семейството, на работното място и в обществото. Упражненията спомагат за поддържане на добро здраве, тонус и освобождаване от стреса.

Целта на практикуването на Фалун Дафа е постигане на духовно съвършенство и просветление посредством едновременно усъвършенстване на съзнанието и тялото.

Практиката няма религиозен или политически характер; липсва организационна форма и йерархия. Практикуването на Фалун Дафа е напълно открито: упражненията се изпълняват в градски паркове и цялата информация за практиката е публично достояние в Интернет.

ВСИЧКИ ДЕЙНОСТИ НА ФАЛУН ДАФА СА ДОБРОВОЛНИ И НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ.

Фалун Дафа се разпространява в България от 2001 г. насам.
Медитативните упражнения на Фалун Дафа се изпълняват в редица градове на страната. В Пловдив се изпълняват безплатно на Гребната база, всеки четвъртък и неделя от 9:30 часа. Контакти по градове: http://bg.falundafa.org/falun-dafa-bulgaria-contacts.html

Три официални уебсайта на Фалун Дафа на български език:

http://bg.falundafa.org/ - уебсайт за Фалун Дафа, книги, лекции, упражнения
https://www.falun-bg.info/ - уебсайт на Информационен Център Фалун Дафа България, новини от България и света
http://bg.clearharmony.net/ - уебсайт на Клиърхамони, новини от Европа

За контакт: Георги Плешков, 0888 57 66 75

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/961-press-release-razgranichava-plateni-kursove-falun-dafa.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!