Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Васил Василев в "Не се страхувай": Грешни сме пред Левски, не спазваме завета му как да се управлява

Системните партии на власт и ДПС наложиха промените в изборното законодателство с една основна цел – да отвратят хората от участие в изборите, каза снощи Васил Василев в предаването си "Не се страхувай". 

"Те знаят, че броят на избирателите им няма да се увеличи или намалее. Но относителната им тежест ще се повиши, ако до урните отидат по-малко хора. Затова техният интерес е да отблъснат избирателите от урните, да демонстрират, че от гласуването им няма полза, че си губят времето, че каквото и да искат хората, управляващите пак ще направят това, което са решили. Със същата цел бе отхвърлено и мижавото предложение членовете на избирателните комисии да имат поне основно образование. Та кой лекар, учител, агроном, инженер ще отиде да гласува, като види, че неграмотният пъдар бат’Сали ще оценява гласа му и ще сортира бюлетините", допълни Василев.

"Циганската престъпност се засилва, тя може да вземе такива брутални измерения, че българите да се надигнат и да се провокират изстъпления и жестокости, предупреди той. Тогава хората изведнъж ще се стреснат. И ще потърсят – какво? Здравата ръка, естествено. Човекът, шерифът, мачото, нахлузил кожения шлифер, пистолет в колана, гледа изпод вежди, веждите под черна шапка. Да прави, да струва, само мир да има! Не знаем дали това е причината властта да не взема ефикасни мерки за обуздаване на циганската престъпност", добави Василев. 

"Ако убият евреи, американци, англичани – това е тероризъм. Като убият българи – било битов конфликт. За борбата с тероризма българската държава отделя огромни средства, А за борбата с циганската престъпност защо спи? Има нещо много подозрително в това бездействие", каза той.

В предаването, което беше излъчено снощи по ТВ Евроком бе зададена една гатанка. Какво, по новите френски разбирания, може да означава фразата “Родител 1 на родител 2 споделил с родител 2 на родител 1, че родител 1 е загорил яденето“?

- “Сватът казал на сватята, че снахата е загори-тенджера“ - би бил отговорът, вече според българските разбирания.

Налагането на термини като Родител 1 и Родител 2 във Франция е реверанс към хомосексуализма. Целта изглежда е детето, наето за отглеждане от еднополови двойки, да не сбърка и да каже “мамо“ на това лице, което играе ролята на баща и “тате“ на другото, което се прави на майка, отбеляза Васил Василев.

Предаването бе посветено на 146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Василев, който е и председател на Обшобългарския комитет “Васил Левски“, подчерта, че ние, българите, имаме непростим грях пред великия ни сънародник. 

"Вече повече от 140 години продължаваме да пренебрегваме неговите безсмъртни завети за това каква трябва да бъде българската държава, как да се управлява, на какво да обръщаме внимание, от какво да се пази, кого да отхвърлим от себе си. Заветите на Левски са националната Библия на нашия народ и ако бяха съблюдавани, щяха да ни доведат до бляскави дни", подчерта той. 

Така, както Христос преди 2000 години показа пътя за спасение на човечеството и му даде своето учение, така и Левски преди век и половина посочи какво трябва да прави българският народ, за да се изравни с другите европейски народи. Но нито княжеският режим, нито Царството, нито регентството, нито народната република, нито демократичната фасада не посмяха да се облегнат на тези завети, да ги прегърнат и да се водят по тях като най-важни ориентири за упражняването на властта.

Затова може би трябва да се създаде някакво национално, надпартийно обединение за осъществяване на заветите на Левски", подчерта Василев.

"Нито лявото, нито дясното, нито лявото, нито либералното, консервативното, централното, периферното са ни дали чистата и свята република. Нея може да я даде само националната идея и нейния връх –заветите на Апостола", изтъкна той.

В предаването участваха и родствениците на Левски – Христина Богданова и Васил и Стефан Караиванови, които разказаха спомени за великия българин, предавани в семействата им от поколение на поколение. Г-жа Богданова е пра-правнучка на сестрата на Левски – Яна, а Караиванови са потомци на Васил Караиванов – съратник на Апостола и племенник на неговата майка Гина Кунчева.

Източник/ци: "Не се страхувай" с Васил Василев - YouTube

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!