Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Членовете на избирателни комисии може да са неграмотни, решиха депутатите

Максималният брой избирателни секции в страните извън Европейския съюз остава 35, реши днес окончателно мнозинството в  Народното събрание, след като отхвърли предложението на ДПС това ограничение да отпадне, пише БНР.

В защита на предложението си Хамид Хамид – член на правната комисия, изтъкна, че българската диаспора наброява над два милиона души. Засегнати от ограничението няма да са само Турция, Съединените щати, но и Великобритания, които след края на март ще са извън Европейския съюз, посочи той.

„Делим вече българските граждани не на две, а на три. Още една диаспора да ви кажа: благодарение на активната дейност на Държавната агенция за българите в чужбина, такива държави са и Македония, и Молдова. Те също са извън пределите на Европейския съюз засега. Така че, за да не се стигне до лимитиране на правата на българските граждани, мисля, че така е много по-справедливо“, каза Хамид.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни, че е оттеглил предложението си лимитът за избирателните секции да не важи за Великобритания, тъй като не е имал подкрепа в правната комисия, и уточни, че проблемът стои за гражданите ни в Обединеното кралство

„Без оглед на развитието на преговорния процес по прекратяване членството на Обединеното кралство, този проблем ще стои и не сме го решили в това изменение“.

Мнозинството не прие и предложението на ДПС да отпадне принципът за уседналост за местните избори.

Промените в Изборния кодекс бяха обсъдени на продължило близо 10 часа заседание на правната комисия, което приключи в ранните часове днес. Депутатите ще гласуват по-късно през деня и предложението на БСП за започване на процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия, което вчера бе отхвърлено от комисията по правни въпроси.

С много спорове и взаимни обвинения депутатите от правната комисия приеха в изборните секции да няма камери, а правилата за изчисляване на преференциите за отделните кандидати в партийната листа да бъдат променени така, че практически прагът да бъде увеличен до гласове, необходими за получаване на цял мандат.

Отпадна забраната в деня за размисъл и в изборния ден да бъдат обявявани данни от социологически проучвания.

Останаха номерата върху бюлетините.

Не бяха приети предложенията членовете на секционните избирателни комисии да имат средно или поне основно образование.

Не бяха приети предложенията на ДПС за отпадане на уседналостта, на ограниченията за откриване на секции в чужбина и на забраната за предизборна агитация на език, различен от българския.

Ограниченията за машинно гласуване остават.

Петел

Източник/ци: http://onovini.eu/2019/02/%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B6/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!