Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смарагдовият остров, или най-красивата частица от Гърция

Смарагдовият остров, или най-красивата частица от  Гърция

© Pixabay

Наричат го Смарагдовият остров. Неговият главен град, носещ името Корфу, е смятан за един от най-красивите в Гърция.

Днес старата му част е включена в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО, а хълмовете на едноименния остров, покрити с маслини, лимони и кипариси, пазят тайните на древните гърци.

Корфу е вторият по големина йонийски остров, чиито брегове се мият от водите на три морета. Това са Йонийско, Адриатическо и Средиземно море.

Именно заради това неговият климат е уникален, а битките за властване над парчето земя – ожесточени. Той е попадал в ръцете на Римската империя, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия и Англия.

Подобно на повечето гръцки острови, и Корфу е част от древногръцката митология. На него намира убежище речната нимфа Керкира – любимата на Посейдон, която му ражда син.

Вижте 10 удивителни факта за Корфу, които ще ви накарат да стегнете куфарите за Гърция:

Смятан е за един от най-зелените острови на Гърция. Покрит е с маслинови и портокалови горички, а селищата му се гушат в тучната зеленина на разкошни долини.

Може да се похвали с уникална архитектура, което се дължи на различните култури, в чиято власт е попадал през годините. Най-запомнящи са сградите му във венециански стил, но на острова хармонично съжителстват барок, ренесансов и класически стил.

Северният бряг на острова е наричан „Монако на Гърция“. Тук почивката си прекарват кралски особи, шейхове, популярни актьори, спортисти и певци. Това кътче от света е особено любимо и на руския милиардер Роман Абрамович.

Кумкуат е цитрусов плод, един от символите на остров Корфу. Той расте на дръвче, което рядко надминава 3 метра височина. Може да се яде с кората, тъй като тя е доста по-тънка от тази на останалите цитрусови плодове.

Най-популярната напитка на острова е цицибира. Това е джинджифилова бира, която се приготвя лимонов сок, джинджифил, стафиди, вода и захар.

Освен Смарагдовия остров, Корфу е наричан градината на боговете, островът на нимфите, островът с върху и райска градина.

Островът разполага с 34 плажа. Агиос Гьоргиос е подходящ за семейства с деца, Агиос Гордиос е обграден от красиви скални формирования, а Миртиотиза е описан от Джералд Даръл като „най-прелестния плаж на света“. Той носи името на манастира, разположен над него.

Традиционният сапун Patounis, който се продава в малките и кокетни магазинчета на острова, се прави тук от 150 години. Историческата фабрика е построена през 1891 г. и до днес сапунът на семейния бизнес се приготвя само от местен пресован зехтин с добавки като сода, сол и вода.

Замъкът Ахилион е една от най-известните забележителности на острова. Кръстен е на героя от древногръцката митология Ахил. Той е построен по поръчка на Елизабет Баварска, известна като императрица Сиси. Днес той е музей, в който всеки може да влезе в покоите на императрицата.

Столицата на Корфу, която носи същото име, може да се похвали с най-големия площад на Балканите – Спианада. Той е считан за център на града, а в северната му част е разположен дворецът на Свети Михаил и Свети Георги. 

Източник/ци: https://profit.bg/svezho/smaragdoviyat-ostrov-ili-nay-krasivata-chastitsa-ot-gartsiya/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!