Следвайте "Буднаера" в Телеграм

16 места, които трябва да посетите, преди да изчезнат напълно

16 места, които трябва да посетите, преди да изчезнат напълно

© Pixabay.com

На земята има невероятно красиви места, но заради климатичните промени и нехайството на хората някои от тях са застрашени от изчезване в идните сто години или дори по-скоро, пише Business Insider.

От ледниците на Патагония до Тадж Махал - това са природните чудеса, които са застрашени от изчезване от лицето на земята.

Сейшелските острови

Популярна дестинация за меден месец и за хора, търсещи райски места, Сейшелските острови в Индийския океан, край бреговете на Мадагаскар, изчезват заради ерозията на плажовете. Те са застрашени от пълно заличаване в идните 50 до сто години.

Връх Килиманджаро, Танзания

Живописният сняг на връх Килиманджаро в Танзания може да не се задържи много дълго. Между 1912 и 2007 г. леденият шелф на Килиманджаро се е свил с цели 85%.

Ледниците на Патагония, Аржентина


Ледниците на Патагония са едни от най-красивите туристически атракции в света, но по-малкото количество дъждове и по-високите температури са причина те да се рушат.

Горите на Мадагаскар

Смята се, че горите на Мадагаскар ще съществуват още едва 35 години заради многобройните пожари и масовото обезлесяване.

Венеция, Италия

Поемете на пътешествие с гондола скоро, защото Венеция потъва от години и не проявява признаци скоро да спре. Все повече големи наводнения в последните години допринасят за изчезването на града на каналите.

Мачу Пикчу, Перу

Руините на империята на инките привличат милиони туристи всяка година, които далеч надхвърлят лимита от 2500 посетители на ден, установен от ЮНЕСКО и Перу. Мнозина смятат, че това, наред със свлачищата и ерозията, може да доведе до рухването на руините, ако не бъдат въведени повече регулации.

Галапагоски острови

Комбинацията от твърде много туристи и чуждестранни видове, които не принадлежат към екосистемата, заплашват нейното съществуване и уникалните видове, характерни за Галапагоските острови. Групата острови се намира край бреговете на Еквадор.

Мъртво море

Мъртво море, което граничи с Йордания и Израел, потъна с 24 метра и една трета от него изчезна в последните 40 години. Ако страните около морето продължават да използват вода от река Йордан (единственото място, от което Мъртво море получава вода), то може да изчезне напълно след 50 години.

Алпите, Европа

Лоши новини за алпинистите и любителите на зимни спортове. Климатичните промени оказват силно влияние върху Алпите, защото те са на по-ниска надморска височина от останалите планински вериги в света. Всяка година Алпите губят около 3% от ледниците си, което означава, че до 2050 г. те могат да изчезнат напълно.

Тувалу

Разположена в Тихия океан, между Австралия и Хавай, Тувалу е малка полинезийска държава, състояща се от девет острова. Те са застрашени от поглъщане от водата, която ги заобикаля, защото се издигат само на около четири метра над морето.

Тадж Махал, Индия

Тадж Махал е една от най-култовите сгради в света, но някои експерти се безпокоят, че може да рухне заради ерозия и замърсяване.

Големият бариерен риф, Австралия

Най-големият коралов риф в света - Големият бариерен риф в Австралия, е изгубил над половината от размерите си заради нарастващите температури в последните 30 години. Избеляването на коралите заради киселинното замърсяване е друг източник на безпокойство, който кара учените да прогнозират, че рифовете могат да изчезнат напълно до 2030 г.

Пирамидите, Египет

Египетските пирамиди и Големият Сфинкс са застрашени от ерозия заради замърсяването. Заради дестабилизирането на плочите, върху които са издигнати, има опасения, че в крайна сметка те могат да изчезнат.

Амазонка, Бразилия

С внушителните си 3.3 млн. кв. км, Амазонка в Бразилия е най-голямата тропическа гора в света. Тук се намират най-разнообразни видове, но разрастването на земеделието може да доведе до унищожаване на тропическата гора.

Великата китайска стена

Най-голямата структура в света, създадена от човека – Великата китайска стена, е оцеляла над 2000 години и се е превърнала в любима дестинация на хиляди хора, но свръхразвитието на земеделието стана причина за повреждането или унищожаването на близо две трети от стената. Тя може да рухне заради ерозия след по-малко от 20 години.

Малдивите

Малдивите, които са островна държава в Индийския океан, бавно потъват заради климатичните промени. Учените прогнозират, че до 100 години те ще бъдат напълно потопени.

Източник/ци: https://profit.bg/svezho/16-mesta-koito-tryabva-da-posetite-predi-da-izcheznat-napalno/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!