Следвайте "Буднаера" в Телеграм

5G vs. 4G: Каква е разликата и засяга ли ни изобщо?

Снимка: Pexels


Новото поколение мрежи ще допълнят сега съществуващите

Ако четете този текст, то вероятно все напоследък по-често сте чували да се коментира темата за задаващите се 5G мрежи и технологии от ново поколение, но може би не сте съвсем сигурни какво да очаквате от тях. В редовете по-долу са очертани някои от основните разлики между 5G и сега функционираща 4G/LTE инфраструктура, изведени от изданието Digital Trends.  

Да започнем от буквата „G”. Тя буквално означава поколение (в превод от английската дума „generation”).  5G символизира понятието „пето поколение“ мобилни мрежови технологии. Предходната 4G технология е базирана на стандарта LTE (Long-Term Evolution). 

Важно е да се отбележи, че 5G не е заместител на 4G, а двете ще работят едновременно още дълго занапред. 
Какви предимства има 5G

Основното предимство на 5G е по-високата скорост за пренос на данни. Това се дължи на използването на по-широк спектър и по-усъвършенствана радио технология, казва Елс Баерт, директор на маркетинга и комуникациите в NetComm. „Освен това ще осигури много по-ниска латентност (латентността отразява забавянето, което се получава при преноса на данни) от 4G, което ще даде възможност за нови приложения в сферата на IoT (Интернет на нещата)”, казва още той. 

По-просто казано, 5G ще позволи да теглим и качваме данни много по-бързо в сравнение с възможностите на по-старите технологии. На теория максималната скорост, която петото поколение мрежи ще предложи, достига до 10 Gbps за изтегляне при едва 1 милисекунда латентност. Реалистично погледнато обаче може да се очакват средни скорости от 50-100 Mbps и латентност от около 10ms. 

Скоростите зависят от покритието на мрежата, броя на свързаните в района хора, както и техническите възможности на самото устройство, през което се сърфира. 

Като цяло 5G е термин, обхващащ много различни технологии. Що се отнася до по-високите скорости, те ще са възможни благодарение на използването на високочестотни милиметрови вълни (mmWave). Те имат широк спектър и ще елиминират конкуренцията между устройствата, като всяка антена ще отговаря за едно устройства. Така мобилната връзка няма да се срива по време на масови мероприятия, както често се случва на мачове или концерти. 

Успешното осъществяване на тази работа зависи от технологията MIMO (multiple-input and multiple-output, или множество входове и множество изходи). 4G базовите станции например могат да имат 12 антени за предаване и приемане на данни, а благодарение на масивните MIMO, 5G базовите станции ще са в състояние да поддържат 100 антени. 

Истината обаче е, че високочестотни милиметрови вълни могат и много по-лесно да се блокират заради смущения. Те трудно преминават през препятствия като стени, физически обекти и дори дъжд. Решение на този проблем е изграждането на хиляди по-малки базови станции на малки разстояния. Така докато 4G разчита на сравнително малко на брой големи станции на отстояние от няколко километра, то 5G ще изисква множество на брой малки такива, които да гарантират връзката между клетките и крайния потребител. 

Тези 5G базови станции могат да се поставят на уличното осветление или стените на сградите. Изграждането им от логистична гледна точка ще бъде предизвикателство – скъпо и времеемко. 

Какво се случва с 4G 

Навлизането на 5G не означава, че 4G ще приключи или че ще спре да се развива. Най-новата 4G технология, върху която се работи, е LTE-A (Long-Term Evolution Advanced). Тя обещава максимална скорост от 1Gbps, въпреки че реалистичната средна стойност вероятно ще бъде сравнима с долния край на 5G. Предстои и LTE-Advanced Pro, която ще е дори още по-бърза.

Докато 4G LTE, LTE-A и LTE-A Pro ще работят със смартфоните, които притежавате в момента, то бъдещите 5G мрежи ще изискват и нов тип устройства с подходящ хардуер във вътрешността. 

За какво ще служи 5G и имаме ли нужда от него? 

Истината е, че подобрените LTE мрежи вече предлагат достатъчно бърза връзка за гледане дори на 4К видео. Затова мнозина се питат има ли нужда да преминават към 5G и да бързат да инвестират в нов телефон, когато такива се появят?

„Най-важното нещо за средностатистическия собственик на телефона е да има висококачествена връзка с прилична скорост“, казва Баерт. „В крайна сметка не става дума за технологията, а за предоставянето на услугата. За много от крайните потребители това може да се постигне с 4G LTE“, смята той. 

Бъдещето на 5G е свързано по-скоро със самоуправляващите се автомобили, безжични VR игри и роботи с дистанционно управление. Несъмнено ще се появят и други приложения на новото поколение мрежи, но експертите са на мнение, че ще отнеме време докато 5G да предложи осезаеми ползи за масовия потребител. Сякаш за да подчертае това, Apple обяви, че не планира да пуска 5G iPhone поне до 2020 г. Въпреки това някои други гиганти, сред които Samsung и Huawei, се канят да покажат такива едва след няколко седмици. 

В крайна сметка 5G мрежите ще допълнят 4G и LTE покритието и ще работят заедно, за да се гарантира, че ще получим бърза връзка, където и да сме и каквото и да правим.

Източник: Digital Trends 

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/g-vs-4g-kakva-e-razlikata-i-zasyaga-li-ni-izobshto.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!