Следвайте "Буднаера" в Телеграм

8 тайни на Санторини, които със сигурност не знаете

8 тайни на Санторини, които със сигурност не знаете

Независимо дали сте имали привилегията да посетите Санторини, известен като един от най-романтичните острови в света, или не, вие вероятно знаете как изглежда.

Снимки на ярките сини води, комбинирани с белите каменни къщи, сгушени над девствени плажове, постоянно се появяват в хиляди туристически (и не само) сайтове по света.

Но подобно на множество други дестинации по целия свят, Санторини е доста повече от просто едно красиво място.

Островът има много да предложи по отношение на странни исторически факти, географски пътни препятствия и тайни, които само местните жители знаят.

Вижте някои от най-малко известните факти, които се крият зад един от най-любимите (или поне най-сниманите) острови на туристите:

Сините покриви на острова не са много

На снимките от Санторини непрекъснато на преден план изскачат светлосини покриви – достатъчно често, че да си помислите, че целият остров е покрит с тях.

В действителност, тези снимки са вариации на една-единствена част от Санторини – град Оиа.

Някои хора смятат, че Атлантида се намира в близост до Санторини

Мнозина вярват, че можете да намерите най-митичните руини на Атлантида, погребани в дълбините на морето около Санторини.

Двете дестинации "са странно сходни“ - Санторини е разрушен от поредица от вулканични изригвания преди хиляди години. Смята се, че Атлантида е потънала дълбоко в морето, след като обитателите й разгневили боговете.

Без значение обаче къде се крие митичната земя, вие можете да откриете своя собствен "изгубен рай" на Санторини.

Достигането до хотела може да ви отнеме часове

Санторини е покрит със стълбища – те са издържали изпитанието на времето, за да отведат туристите до хотелите с най-добри гледки.

Според не един травел блогър обаче, изкачването им може да превърне пътя до мястото ви за настаняване в истинско фитнес препятствие.

Много от хотелите изпращат служителите си да посрещат гостите от туристическия център, който се намира в основата на острова, за да им помогнат с багажа.

На Санторити все още си личат щетите от цунами, нанесло разрушения на острова преди хиляди години

На острова все още можете да видите някои от разрушенията, причинени от супер цунами, ударило близкия Крит, който е част от същия архипелаг.

Учените наскоро откриха слой на морското дъно, на близо 20 метра дълбочина, в който камъчета и скали с мекотели и други организми са ориентирани в една и съща посока – доказателство за силните течения, преминали през района.

Целият остров е вулканична скала

Санторини съществува в резултат на минойското изригване - едно от най-големите вулканични изригвания в историята на Земята.

Санторини и околните острови са създадени след няколко изригвания, като процесът продължава няколко стотици хиляди години.

Ранните жители на острова са обитавали пещерите му

За да издържат на предизвикателствата на времето, ранните обитатели на острова са създавали жилища в пещерите. 

Все още можете да отседнете в някои от най-модерните от тези традиционни структури, но те са много по-луксозени днес, отколкото преди хиляди години.

Смята се, че местното вино има невероятен вкус заради вулканичния пейзаж на острова

Вулканичният пейзаж на Санторини предлага интересна среда за селското стопанство, а местното вино е известно по целия свят с уникалния си вкус.

Пръстта на острова се нарича "аспа" и се състои от вулканична пепел, пемза и малки парчета от втвърден пясък и лава. Тази комбинация не предлага по-голямата част от хранителните вещества, които сме свикнали да има в почвата, но е богата на полезни изкопаеми.

Валежите в района са минимални, което прави отглеждането на селскостопански култури, включително и грозде за вино, изключително трудно.

Освен от дъжд, засетите площи получават влага от странно явление, наречено морска мъгла - смесица от въздух от активния вулкан и околното пространство.

Вижте още: Най-красивите хотели в Гърция

Санторини има тайни горещи извори

Е, може би това не е кой знае каква тайна, предвид на факта, че целият остров е една вулканична скала, но горещите му извори не са толкова известни, като горещите лагуни на Исландия, например.

Ще разберете, че сте попаднали в подобен басейн, когато топлите води край острова сменят цвета си – от ярки сини до тъмно кафяви.

Източник/ци: https://profit.bg/klasatsii/mezhdunarodni/8-tayni-na-santorini-koito-sas-sigurnost-ne-znaete/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!