Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пенсиониран учител умира в ареста три седмици преди китайската Нова година

От кореспондент на Minghui в провинция Шандонг, Китай

(Minghui.org) Г-жа Сонг Джаохен, 76-годишен пенсиониран учител от град Юшу, провинция Дзилин, почина на 14 януари 2019 г., докато изчакваше присъдата по нейния процес. Нейното „престъпление“? Разговаряне с хората за нейната вяра във Фалун Гонг.

Фалун Гонг, известен също като Фалун Дафа, е мирна практика на ума и тялото, която включва леки упражнения и придържане към принципите на Истина-Доброта-Търпение. Откакто китайската комунистическа партия започна да преследва Фалун Гонг през юли 1999 г., десетки хиляди практикуващи са били арестувани, задържани и измъчвани, а много от тях са загинали.

Г-жа Сонг отдава признание на Фалун Гонг за подобряване на нейното здраве и морален характер. След като има опит от първа ръка с практиката, тя използва всяка възможност да каже на хората, че Фалун Гонг не е нищо подобно на това, което е изобразено от пропагандата на омразата, поддържана от комунистическата партия.

Г-жа Сонг е арестувана на 27 август 2018 г., докато е говорила с хората за Фалун Гонг. След като е била разпитвана в местното полицейско управление, тя е откарана в центъра за задържане в град Юшу.

Делото й е препратено в градския съд на Юшу от прокуратурата на град Юшу един месец по-късно. Тя защитава правото си да практикува и споделя информация за Фалун Гонг по време на своя съдебен процес на 16 ноември 2018 г.

Беше казано, че служители планират да осъдят г-жа Сонг на 9 години затвор, но тя внезапно умира в центъра за задържане на 19 януари, три седмици преди китайската Нова година 2019 (която се пада на днешния 5 февруари). Към момента на писане на материала, властите все още не са разкрили причината за нейната смърт.

Според вътрешни лица, Ю Шен, заместник-кмет и началник на полицията на Юшу Сити, се е втурнал да преследва местните практикуващи Фалун Гонг, откакто е дошъл на служба през януари 2018 година. Според неговите директиви местната полиция, прокуратурата и съдилищата работят ръка за ръка, за да арестуват, обвиняват и осъждат практикуващите, които отказват да се откажат от вярата си в Фалун Гонг.

Докато практикуващите на възраст 70 и повече години бяха пощадени от задържане в миналото, Ю. заповядва всички практикуващи, които са арестувани, да бъдат задържани. Г-жа Сонг не е единственият местен практикуващ, който наскоро бе подложен на преследваме заради нейната вяра. Г-жа Ли Чингшя и г-жа Лиу Шуян, и двете 75 годишни, и г-н Шу Джинчао, 85, остават в затвора и са изправени пред по-нататъшно съдебно преследване.

Смъртта на г-жа Сонг идва само три дни след като 82-годишната г-жа Гуо Женшианг, жител на провинция Шандонг, умира само няколко часа след като е арестувана за разпространението на материали за Фалун Гонг.

Още много възрастни практикуващи в Китай са арестувани заради вярата си. Само през 2018 г. бяха арестувани 403 практикуващи над 65-годишна възраст, като най-възрастните бяха 90-годишни. В допълнение, 99 практикуващи над 65 години бяха осъдени на затвор през 2018 г. със срок до 9 години.

Китайска версия

Източник/ци: http://en.minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!