Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тученицата - плевел, билка и супер храна

Тученицата е плевел и същевременно изключително актуална и препоръчвана здравословна билка. Има претенции да се нарече "супер храна" поради огромния асортимент от витамини и минерали, които се съдържат в нея. Съществуват два подвида тученица - дива или обикновена тученица (Portulaca oleracea ssp. Oleracea) и градинска тученица (Portulaca oleracea ssp. Sativa).

Градинската тученица се отглежда и използва като зеленчуково растение, докато обикновената се използва най-вече като билка. Произходът на тученицата вероятно е Индия и Пакистан, където се използва за консумация от хиляди години и все още се среща в диво състояние. В Европа се отглежда от стотици години и се използва широко за консумация от човека. В България такава практика все още няма. Тученицата се приема у нас основно за плевел и враг в зеленчуковите градини.



Иначе за билков лек се използват най-вече листата и младите филизи, като за тази цел трябва да се берат преди цъфтежа на растението. Най-добре е листата да се използват пресни, но могат да бъдат изсушени за по-нататъшна употреба или приготвени във вид на отвара или тинктура.

Тученицата е много хранително растение, изключително богато на омега-3 мастни киселини, както и белтъчини, захари и слузести вещества. Семената са богати на нишесте и мазнини. Тученицата е добър източник на витамини А, В1 и С, никотинамид и много минерали (магнезий, калий, манган, фосфор, калций, мед). Богата е също на антиоксиданти (бета каротен, витамин С и витамин Е).

Установено е, че честото консумиране на храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини води до значително намаляване на сърдечносъдовите заболявания и атеросклерозата, като по този начин се предотвратяват сърдечни атаки и инфаркт. Отделно от това калият помага да се понижи кръвното налягане поради действието си като вазодилататор (разширява кръвоносните съдове), с което намалява напрежението върху сърцето.

Витамин А и бета-каротин, намиращи се в тученицата, се свързват със здравето на очите и зрението в продължение на много години. Растението съдържа най-много витамин А, спрямо всяка зелена растителност. Витамин В2, съдържащ се в тученицата, е доказан лек за мигренозно главоболие. 

Билката е една от най-добрите опции за лечение на редица храносмилателни смущения, от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия. Тези ползи се дължат главно на наличието на много полезни органични съединения в нея, като слузести вещества, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и много други.

Тученицата помага и за сваляне на килограми. В 100 грама се съдържат само 16 калории. Това е добра новина за хората, които са на нискокалорична диета. Също така е богата на хранителни фибри, което допринася за усещането за засищане и ограничава приема на храна.



Друго полезно свойство е, че ускорява лечението на рани и други кожни проблеми. Листата са пълни със сок и могат да се нанасят директно върху кожата за облекчение на възпаления, ухапвания от насекоми, изгаряния и рани.

Дозировката на тученицата като билково лекарство зависи до голяма степен от формата, под която се използва и предназначението. Много билкари препоръчват между 9-15 грама сушена билка и 30-60 грама прясна за вътрешна употреба. Под формата на паста за външна употреба могат да бъдат използвани по-големи количества.

Бременните жени не трябва да използват тученица в терапевтични дози, тъй като може да предизвика контракции на матката. Тъй като билката съдържа до 1,7% оксалова киселина, не трябва да се консумира в големи количества от хора, страдащи от храносмилателни заболявания и такива с предразположеност към бъбречни камъни. / marica.bg

И още: 

1. Тученицата е изключително полезна за сърцето – тя укрепва здравето на сърдечно-съдовата система. Този благоприятен ефект върху сърдечната система се дължи на изненадващо високото ниво на омега-3 мастни киселини. Невероятно, но факт…тученицата съдържа повече омега-3 мастни киселини от някои видове рибено масло.

Тези омега-3 мастни киселини помагат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол в организма и подържат здравословен баланс на холестерола в кръвта ни. Консумирането на храни, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини води до  намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, инфаркти и инсулти. Освен това, калият, който се съдържа в тученицата може да намали кръвното налягане поради съдоразширяващото му действие.

2. Тученицата ни помага да регулираме теглото си – тя е с ниско съдържание на калории, но е богата на хранителни вещества и диетични фибри. Това означава, че когато консумираме полезния плевел ще се чувстваме сити за по дълго време, а в същото време няма да сме приели много калории. Това ще ни помогне по-лесно да се справим със излишните килограми.

3. Тученицата помага за справяне с различни състояния на кожата – високите нива на витамин А в съчетание с коктейла от съединения, открити в този плевел означава, че тя може да помогне за намаляване на възпалението при пчелни ужилвания и ухапвания от змии когато се прилага локално, но също може да стимулира здравия вид на кожата, да намали бръчките и да стимулира зарастването на увредените кожни участъци.

4. Тученицата помага за укрепването на костите – гамата от минерали, които присъстват в тученицата, тя е най-подходящия избор за поддържане на костите ни здрави. Калций, магнезий, желязо, манган са необходимите елементи, които укрепват костната тъкан и ускоряват процеса на зарастване на костите в тялото ни. Това може да ви помогне за предотвратяване на остеопорозата, често срещано състояние, свързано с възрастта, което засяга милиони хора.

5. Тученицата стимулира образуването на кръвни клетки – високото съдържание на желязо и мед в тученицата стимулира производството на червените кръвни клетки. Тези минерали са от съществено значение за стимулиране на кръвообращението, което означава повече кислород за органите и тъканите и цялостно стимулиране на метаболитната дейност.

Източник/ци: https://petel.bg/Tuchenitsata---plevel--bilka-i-super-hrana__301814

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!